Geen categorie

Pensioen, hoe zit het nu ??

Afbeeldingsresultaat voor fotos gepensioneerden

Naar aanleiding van mijn blog over PENSIOEN, van 8 september ll, kreeg ik enkele reacties van vrienden die al een tijdje met brugpensioen of SWT° zijn gegaan. Of  zij zouden te maken krijgen met contractbreuk. Met die vraag en op basis van mijn eigen situatie -welke ik uiteraard het beste ken- richtte ik mij tot de partijhoofdkwartieren van NVA, CD&V en Open-VLD. Enkel NVA stuurde me een antwoord !!

https://wolput.com/2017/09/08/pensioen/

Wat was de vraag ?

°29/11/1954

*beginnen werken in augustus 1970.  enOp 1/10/2011 met brugpensioen “lange loopbaan” (=minimum 40 jaar gewerkt en minimum 56 jaar) na een loopbaan van ruim 41 jaar (legerdienst 12 maanden inbegrepen)

*in augustus 2015 totaliseer ik dus een loopbaan van 45 jaren (4 jaar BP inbegrepen) De voorwaarden bij het ingaan van mijn BP waren duidelijk wat de pensioenberekening betreft. Namelijk gelijkstelling op basis van het laatste jaarloon.

*Vermits ik een sociale uitkering geniet kan ik niet vroeger dan 1/12/2019 mijn wettelijk pensioen genieten. Op dat ogenblik zou ik dus een loopbaan hebben van 41 gewerkte en 8 gelijkgestelde jaren ingevolge BP of samen 49 jaar.

*Ik verneem dat de minister van pensioenen echter naar een andere berekening van pensioen wil gaan voor de pensioenen die ingaan op 1/1/2019. In dat geval  is er mijn inziens duidelijk sprake van contractbreuk…

Wat is het antwoord van NVA

Geachte meneer Wolput, Beste Dré,
Bedankt voor uw bericht aan de N-VA.
In 2017 stelt de Studiecommissie voor de vergrijzing dat, zelfs met de recente hervormingen die door de regering-Michel zijn doorgevoerd, de budgettaire kosten van de vergrijzing tegen 2040 nog zullen stijgen met 2,3% van het bbp. In termen van 2016 is dat een stijging van de pensioenkosten met 9,6 miljard euro.
Het is duidelijk dat de toenemende vergrijzing onze maatschappij voor een enorme uitdaging stelt.
Om de pensioenen ook nog in de toekomst betaalbaar te houden, heeft deze regering een aantal hervormingen doorgevoerd. Eén van die hervormingen is inderdaad dat in de toekomst de jaren in SWT niet meer zullen geteld worden aan het laatste loon voor de pensioenberekening, maar aan een minimumrecht van 2000 euro bruto per maand (wat nog gevoelig hoger is dan het minimumloon).
We vinden het niet meer dan eerlijk dat iemand die werkt en sociale zekerheidsbijdragen betaalt – waarmee ook de pensioenen gefinancierd worden – meer pensioen krijgt dan iemand die niet meer werkt. Maar zoals bij alle pensioenhervormingen die de regering-Michel heeft doorgevoerd en ook in de toekomst zal doorvoeren, wordt er niet geraakt aan verworven rechten en wordt er daarom voorzien in overgangsmaatregelen, zo ook bij SWT.
Voor personen die zich op 31/12/2016 al in SWT bevonden, verandert er niets. Aangezien u zich in deze situatie bevindt, zal u dus geen nadelige gevolgen ondervinden van deze hervormingen.
Met vriendelijke groeten, Kristof Switsers – Ombudsman N-VA
°SWT = stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag
Standaard

Een gedachte over “Pensioen, hoe zit het nu ??

  1. fonne van mechelen zegt:

    antwoord te geloven door wie het geloven wil natuurlijk – en – eens je niet aan het voorgehouden bedrag komt zullen ze wel iets anders verzinnen – zij – de NVA – beloofden ook een minimum pensioen voor iedereen vanaf septemver dit jaar van 1212,45 euro – het mijne deze maand was maar 1200,45 euro – dus ergens onderweg is er 12 euro in iemand zijn zakken verdwenen – en – ik droeg – waarvan 35 jaar als zelfstandige – ook 42 jaar pensioen af – ik betaalde als zelfstandige ook een hogere ziekenfondsbijdrage dan een werkend persoon – ik staakte nooit – ik was nooit op “de ziekenkas” laat staan dat ik ooit één dag zou stempelen – er moest brood (liefst met wat er tussen) op de plank komen en als zelfstandige kan dat alleen door te werken (ergens tussen de 75 en 80 uur per week) – ik klaag niet – ik verdiende goed dat brood met beleg – en – volgens de loon en wedddetrekkende gemeenschap toch – kon ik – net als alle zelfstandigen – veel “in ’t zwart” werken – en toch – er is en blijft een grooot verschil tussen het pensioen dat ik (volgens mij althans) “verdien” en hetgene dat ik “krijg” – en – net zoals altijd – zal ik wel de opmerking krijgen “je hebt er zelf voor gekozen” enz enz enz – dus – tot zover en niet verder.

    Like

Reacties zijn gesloten.