Geen categorie

Verzoening

Afbeeldingsresultaat voor fotos turnhout

Zal 2017 het jaar van de Turnhoutse verzoeningen worden ?

Aan al mijn lezers, vrienden, sympathisanten…een voorspoedig nieuwjaar gewenst!

Ze zijn nog ver af, de volgende verkiezingen. Pas in oktober 2018 mogen we weer naar het stemlokaal. Om een nieuw gemeentebestuur te kiezen. Toch zal 2017 voor de Turnhoutse coalitie al een cruciaal jaar worden.
Swimming in the pool
Het zal een jaar worden van langverwachte realisaties. Te beginnen met de definitieve heropening van het zwembad. Deze keer moet het ook wel echt definitief zijn, zo niet is het een fataal nekschot voor de coalitie. Maar nog veel belangrijker is het voor de vele zwemliefhebbers, scholen enz. … Vooral zij waren in de afgelopen jaren hèt slachtoffer van deze miskleun in het stadspark.
Ook de opening van de nieuwe academies staat aangekondigd voor dit jaar. Verder zal  de realisatie van een ondergrondse parking en de bijhorende Turnova-gebouwen meer en meer concreet en zichtbaar moeten worden.

Reconcilliëren-Verzoenen
Er zal in de loop van dit jaar ook zeker belangrijk partijpolitiek nieuws te rapen vallen. Wie weet komt de grote verzoening tot stand tussen huidig burgemeester Eric Vos van TIM en CD&V, de partij die hem groot heeft gemaakt ? Als uittredend burgemeester zou hij bij CD&V deze keer wel lijsttrekker kunnen worden

Of zal hij eerder het boegbeeld worden van een nieuwe burgerbeweging in onze stad. Alhoewel, nieuw erg relatief kan zijn. Het zou me niet verwonderen dat de reeds bestaande burgerbeweging De Koep, een vehikel wordt waarin zowel groen als (sommige) SP.a en Vos samen de strijd aangaan tegen rechts.
Wat rechts betreft weten we al langer dat Paul Van Miert de lijst zal aanvoeren. Ook daar valt een verzoening tussen sommige NVA’ers (die de eer hadden om Turnhout als eerste stad onbestuurbaar te laten verklaren) en de lijsttrekker niet uit te sluiten. Alhoewel van die kant net zo goed een nieuw politiek initiatief op de proppen kan komen. (ik denk daarbij aan Tom Versmissen als trekker)
En wat met CD&V als centrumpartij in zijn huidige vorm ? Mijn voorspelling is dat Sis Stijnen de lijst zal trekken of het zal een lijst zijn zonder Sis. Bij Open VLD anderzijds zal men niet voorbij Bart Voordeckers kunnen…
Of Paul Meeus bij het VB nu al de fakkel zal doorgeven aan zijn kroonprins Recino Van Lommel is wat mij betreft koffiedik kijken. Een en ander zal afhangen van hoe extreem-rechts het zal doen in de poll’s.
Verder is het helemaal ook niet uit te sluiten dat er in aanloop naar 2018 totaal nieuwe spelers op het veld zullen komen. Er komen boeiende tijden aan !

De belangrijkste uitdagingen
De groep nieuwe kiezers, al dan niet van vreemde origine, groeide sterk aan sinds 2012. Welke partij  zal deze mensen kunnen bekoren en met welk programma ? Wie van deze groep zal op welke lijst staan ? Naar mijn aanvoelen en waarneming heeft groen een stevige link met het jonge en diverse volk van Fris Gemixt.

Een tevreden Turnhoutenaar is er twee waard ! Iedereen tevreden stellen is een utopie, zeker in Turnhout. Maar heel wat van de onvrede en kritieken die je hoort in Turnhout zijn wel terecht. Meer luisteren naar en rekening houden met de mensen en minder betweterig wij weten wat goed voor je is zou al een goeie aanzet zijn.
En wat  met de (onder)buikgevoelens van velen ? Elke politieker en/of partij zou deze minstens moeten onderkennen. En ja, het klopt dat vanuit die onderbuik enorm veel ranzigheid op sociale en/of andere media te lezen staat. Maar tegelijk ben ik overtuigd dat dit dikwijls ook wijst op onderliggende angst- en onzekerheidsgevoelens.

Het is mijn inziens dè uitdaging van deze tijd om op een correcte en democratische manier met die onderbuik van de samenleving om te gaan. Anders lever je talloze kiezers helemaal uit aan de populisten.

Standaard