Geen categorie

Gooi het geld maar over de balk

Afbeeldingsresultaat voor foto maggie de block

Gezondheidszorg is enorm belangrijk. Jaarlijks geven we in België dan ook vele miljarden uit aan kwaliteitsvolle zorg. (gemiddeld 4.000euro/persoon/jaar; cijfers 2012) En toch kan ik me, vanuit een persoonlijke ervaring, niet van de indruk ontdoen dat regelmatig het geld zomaar over de balk wordt gegooid.

Ik ben al enkele jaren diabetespatiënt, type 2 (ouderdomsdiabetes) Alhoewel ik geen insuline gebruik, moet ik toch regelmatig glucosemetingen doen. Zowat 3 jaar geleden kreeg ik een voorschrift voor zulke glucosemeter. ( apparaat ‘OneToch Vita’) Op het einde van de zomervakantie (29/8/2016) diende ik langs te gaan bij de diabetesconsulente. Dit in het kader van een zorgtraject.
Zij vertelde me dat ik best een nieuwe glucosemeter zou aanschaffen, vermits deze die ik gebruikte uit de handel zou worden genomen. Ik deed navraag bij mijn huisarts die me vertelde hiervan niet van op de hoogte te zijn en dat ik zeker geen andere moest aanschaffen. Bij de apotheker kreeg ik te horen dat er nog heel veel glucosestrips van deze one touch vita in voorraad waren en ik me dus geen zorgen hoefde te maken…
Deze week ging ik naar de apotheek voor mijn medicatie en glucosestrips. Nu bleek dat ze deze niet meer in de winkel hadden, maar moesten bestellen. De volgende dag kreeg ik -tot mijn niet geringe verbazing- echter te horen, dat deze strips ook niet mee kunnen worden besteld…en dat ik dus een nieuwe glucosemeter MOET aanschaffen…Het gratis 0800 nummer waarbij ik voor die meter terecht kon kreeg ik wel… gratis mee.

Via dat nummer kwam ik bij een heus call-center van one touch terecht. Nadat alle gegevens werden geregistreerd werd mijn bestelling van een nieuw meetapparaat bevestigd. Maar wel in backorder vermits niet voldoende apparaten konden worden aangeleverd. In afwachting wilde men mij graag een doosje strips opsturen voor de meter die ik nu nog (moet) gebruiken…

Moraal van het verhaal : ik vrees dat er nu enkele duizenden -nog best bruikbare- glucosemeters in de afvalbak belanden samen met vele duizenden strips…alsof we het geld van de gezondheidszorg toch zo maar over de balk kunnen gooien…

En dat men dit wellicht ook nog doet vanuit het gegeven dat de diabetes-patiënten hierom toch niet zullen reclameren,  Want voor hen is het toch gratis. Dat is pas echt wraakroepend ‘handelen’..

Tja, Maggie De Block rimpeldagen afpakken in de gezondheidszorg is makkelijker blijkbaar dat echt op ‘onze’ centen te letten…

Standaard

2 gedachtes over “Gooi het geld maar over de balk

Reacties zijn gesloten.