Geen categorie

Vol is Vol

Afbeeldingsresultaat voor fotos loechtenberg Turnhout

Loechtenberg barst uit zijn voegen

Ik ben een directe buurtbewoner van het opvangcentrum voor vluchtelingen, Turneia (Turnhout) Ons terras paalt aan de terrassen van deze bewoners. We kunnen mekaar -als ze al slapen- bij wijze van spreken horen snurken. Of anders gezegd, we zitten op mekaars lip. 

Sinds de invulling van de Corsendonk-appartementen langs de H.Hartstraat, met zowat 400 vluchtelingen, hebben wij heel wat aan woonkwaliteit ingeboet. Zo kunnen we sinds oktober vorig jaar, de ramen van onze slaapkamers niet open laten staan. Want er is de hele nacht ‘geroezemoes’. Je kan dat vergelijken met een zaal waar 100 à 150 mensen zitten en met mekaar praten, meerdere TV-toestellen die aanstaan, ramen die altijd open staan, mensen die telefoongesprekken voeren…Afgelopen warme nacht had ik de wekker op 2 uur gezet, in de hoop dat dan alle (omgevings)geluid zou uitgestorven zijn en ik de raam van de slaapkamer kon openzwieren. Helaas, ook toen waren en nog een aantal aan het buurten en babbelen op hun terrassen. Raam dus terug dicht.
Het speelplein onder ons terras kent de laatste maanden een superopkomst. Met tientallen tegelijk zijn ze er aanwezig, vooral in de vooravond en tegen 22.30u loopt het terug stilaan leeg.. (60, 70 of meer, is meer regel dan uitzondering) Jonge kinderen, ouders, jong-volwassenen. De meesten komen uit het opvang-centrum  en enkelen uit de ruimere buurt…(soms zelfs met de auto gebracht) Het gevolg hiervan is dan weer dat ons terras niet bruikbaar is wegens het lawaai. Rustig genieten van de avondzon, een boek of krant lezen, is er al lange tijd niet meer bij. Want ook kinderen van vluchtelingen maken lawaai, joelen en roepen naar mekaar enz… Daarbij dikwijls ook nog toegeroepen  door hun ouders die vanop hun terrassen toekijken. Of andere, veelal jong volwassenen die vanop hun terras, hun kotgenoten aanmoedigen als zij voetbal of volleybal spelen.
Als het echt de spuigaten uitloopt -wat wil zeggen dat het je zelfs het rumoer bij gesloten ramen niet kan tegenhouden- in de latere avond of vroege nacht, bellen we de ‘nachtwaker’ van het centrum. Die doet dan ook onmiddellijk zijn ronde en korte tijd later is het heel wat stiller.

Voor alle duidelijkheid : het probleem van overlast heeft niet enkel te maken met de aard van de bewoners in Turneia. Maar ook met
– gebrekkige ruimtelijke ordening. Een aantal hoge gebouwen rond een open plein/parking en de diverse flatgebouwen die ‘te dicht’ op mekaar werden gebouwd
– steeds meer mensen die gebruik maken van dezelfde -beperkte- publieke ruimte. In het kader van de opvang asielzoekers, kwamen er zelfs van de ene op de andere dag maar liefst 400 buren bij.

Vandaag bestaan er blijkbaar plannen om erkende asielzoekers -met verblijfsvergunning-te huisvesten in diezelfde gebouwen van Corsendonck. Dit echter zonder de begeleiding en het toezicht wat er nu wel is. Tegelijk is men aan de andere kant van ons appartementsgebouw, op slechts 30 meter afstand bezig met de bouw van een 50-tal sociale wooneenheden. in principe sociale koopwoningen maar met de snel aangroeiende wachtlijst voor een sociale woning, vrees ik dat hier snel ook sociale huurders worden ondergebracht. Alweer een 2 à 300 bewoners erbij op de toch wel vrij beperkte site welke de Loechtenberg  is. (de bebouwde en bewoonde ruimte is niet veel groter dan 1,5 voetbalveld) En alweer zoveel mensen extra die van diezelfde openbare ruimte gebruik zullen maken.

Op de site  waar vroeger een fabriek stond, wonen nu reeds zowat 800 mensen samen. Straks zou dat wel eens kunnen aangroeien tot zowat duizend. Allemaal mensen die op mekaars lip leven. Er is wellicht geen enkele straat in Turnhout waar zoveel mensen samenwonen als op de relatief beperkte ruimte van de Loechtenberg.
Ik heb mij verdraagzaam opgesteld tegen de komst van zowat 400 asielzoekers. Wetende dat er begeleiding zou zijn en ervan uitgaande dat het allemaal maar tijdelijk zou zijn. De druk die wij nu ervaren is op lange termijn niet houdbaar! En was bovendien niet te voorzien, bij aankoop van ons appartement!!  De constante afbouw van onze woonkwaliteit is niet langer verantwoord. Ik denk er zelfs aan om een schadevergoeding te vragen wegens gebruiksderving van een gedeelte van ons appartement (terras)

Boodschap aan het beleid : de Loechtenberg barst uit zijn voegen ! Vol is vol

Standaard

4 gedachtes over “Vol is Vol

 1. fonne van mechelen zegt:

  best reageren – die mensen kennen de gebruiken van hier niet – het enige dat me stoort is dat deze mensen worden omschreven als “ZE” – dat is niet onbeleefd – verre van maar wel heel onpersoonlijk – aan de andere kant, je zal er maar wonen – ik ken hun gedragingen ’s avonds en ’s nachts maar al te best – maar daarom moet je die nog niet goedkeuren en mag je in je eigen land (of moet je) er wel tegen reageren – dat is geen uittting van onverdraagzaamheid maar meer een uitting van zelfrespect – daar kan niemand tegen zijn toch.

  Like

 2. Geert Eysermans zegt:

  straffe taal van een ex ACW-goeroe, die vroeger iedereen die wat kanttekeningen maakte over de multiculturele samenleving naar het vagevuur stuurde.

  Like

  • Ik heb mezelf wel nooit als een spirituele gids (goeroe) ervaren, maar los daarvan, wil of kan je ook aangeven waar en welke ‘straffe taal’ ik dan wel gebruik ?!

   Like

 3. Ik schiet niet op de auteur van deze blog, die uiteindelijk maar een reactie van een bewoner van die mooie flats naar voor brengt. Ik heb alleen maar medelijden met de mensen, die met hun spaarcenten een appartement gekocht hebben op een destijds prima locatie (dichtbij het centrum, vlakbij de winkels…) Toen kregen ze eerst het hotel erbij. Weinig problemen. Maar het gaat toch wel ver. Wat respect van alle bewoners van Turneia zou toch wel welkom zijn. Turnhout moet voor iedereen leefbaar leefbaar blijven.

  Like

Reacties zijn gesloten.