Geen categorie

Extreme stakingen

“Er is een rechtstreekse lijn tussen keuze voor extreme acties en de voorkeur voor extreme partijen, rechts én links” zo stelt Bart Eeckhout vandaag in De Morgen. Olivier Mouton van Le Vif/l’express schrijft vandaag in Knack : “Het sociaal protest neemt onbegrijpelijke vormen aan in Wallonië waar de vakbonden duidelijk overweldigd zijn door een achterban met een revolutionaire geest – onder meer geïnfiltreerd door de PTB”
Na zwarte zondag waren de vakbonden er als de kippen bij om een strategie uit te werken tegen extreem-rechts. Vooral militanten met duidelijke extreem-rechtse sympathieën zouden worden uitgesloten. Er volgden in de jaren daarna zelfs enkele rechtszaken. Een strategie tegen extreem-links is -bij mijn weten- echter nooit aan de orde geweest.
Nochtans had men in het verleden meermaals af te rekenen gehad met het extreem-linkse AMADA. Vakbonden maakten het financieel mogelijk dat de internetkrant ‘de wereld morgen’ kon ontstaan en gedijen als het antwoord op (dixit) de eenzijdige reguliere media. Zo groeide deze internetkrant uit als ‘woordvoerder van -vooral- extreem-links.

Extreem links (PVDA) wist  zich ondertussen salonfähig (aanvaardbaar) te maken als PVDA+. Hun boegbeeld Peter Mertens werd door ontelbare ACV/W of CM-organisaties uitgenodigd om zijn visie op de samenleving, solidariteit, sociale zekerheid, fiscaliteit… toe te lichten. Zijn boek “Hoe durven ze” was daarbij de leidraad

In aanloop naar de verkiezingen van mei 2014, was er een hele tros ACV-coryfeeën (al dan niet nog actief in dienst) die een onverholen oproep deden om voor PVDA+ te stemmen. Onder hen zelfs de toenmalige voorzitter van ACV-Kempen…ook een spoorman trouwens.

Bij de recent gehouden sociale verkiezingen zijn er ongetwijfeld heel wat kandidaten verkozen met uitgesproken sympathie en/of duidelijke linken met PVDA+. Het is niet de eerste keer dat ik de vakbonden hiervoor waarschuw. Gevolg van één en ander is wel dat vakbonden vandaag steeds meer te maken krijgen met, zoals in de inleiding genoemd, onbegrijpelijke vormen van protest. Vooral met de bedoeling deze regering onderuit te halen.
Extreem-links zet zich ook duidelijk af tegen de strategie van dialoog en onderhandelingen (met de overheid) Zij pakken steeds meer militanten en vrijgestelden in een soort van wurggreep, enkel en alleen met de bedoeling hun extreem-linkse agenda waar te maken. En dat zij dit absoluut niet doen om de zwaksten in onze samenleving te beschermen blijkt duidelijk uit de aanhoudende cipiers-staking. De onmenselijke toestanden voor de gedetineerden, blijken het minste van hun bekommernissen te zijn !

Hoogste tijd dat ACV, ABVV en ACLVB zich samenzetten om zich te wapenen tegen deze extreem-linkse strategie. Het is nodig om die zogenaamde spontane maar wilde stakingen, ongetwijfeld onder impuls èn regie van extreem links, te vermijden.  Maar het is vooral nodig om het broodnodige draagvlak bij de bevolking, wat steeds meer afbrokkelt, te behouden

Standaard

5 gedachtes over “Extreme stakingen

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Staken !!! Als het eten ons vroeger niet aanstond dan aten wij niet ! Is dat staken ? Het zal wel aan mij liggen maar ik begrijp het niet meer , als het goed gaat in de bedrijven , dan gaat het ook goed bij de arbeiders ! Nu de vette jaren voorbij zijn , en de koffiekoeken veranderen in brood , zijn er mensen die niet terug willen !!! In de kerk sprak men van de zeven vette en zeven magere jaren . Laat ons nu op het normale gewicht komen , en na de magere jaren mag het terug een maatje meer zijn !!!! En wie weet ….is mijnheer pastoor er terug !!!!!

  Like

 2. Frank zegt:

  EXTREEM LINKS??? Is opkomen voor je verworven rechten, zoals jaarlijks verlof, 38 – uren week, onze sociale zekerheid extreem???
  Als vakbondsafgevaardigden in de basis, NIETS TE ZEGGEN hebben en moeten doen wat de top van hen verlangt… is dat dan democratie?
  Als afgevaardigden geen of onvoldoende vorming krijgen binnen hun vakbondscentrale, hoe kunnen ze dan zelfstandig overleg plegen met hun bazen???

  Het is net DAT wat PVDA – PTB WEL aanbiedt!!!
  In werkgroepen, worden afgevaardigden van de drie vakbonden SAMEN, buiten alle politieke zuilen en zonder politiek standpunt in te moeten nemen, geleerd om een analyse te maken in het voordeel van de werkNEMERS.
  In basisgroepen vergaderen mensen uit dezelfde arbeidssector met partij medewerkers. Niet om de partij standpunten over te nemen… Integendeel, zodat de partij weet over welke problemen er binnen die sector zijn…. zodat de partij weet waarover ze praat!!! Heel wat anders dan die beroepspolitiekers in de ivoren toren…

  Bij PVDA – PTB, zijn het VOLKSVERTEGENWOORDIGERS…
  à 1600 euro per maand!!!
  Bij de andere partijen, zijn het beroepspolitiekers…
  à 10.000 euro per maand!!!

  Wat is nu het extreme???

  Like

 3. Het extreme is duidelijk en zonder twijfel PVDA/PTB, Frank. En niet in het minst omdat zij géén enkele verantwoordelijkheid hoeven te nemen. Het is aandoenlijk hoe jij hun gebruikte strategie van ‘ophitsen van werknemers’ weet te verwoorden. Even aandoenlijk, maar wel extreem gevaarlijk is hoe jij je reeds hebt laten hersenspoelen. Een voorbeeld ? : “Bij PVDA – PTB, zijn het VOLKSVERTEGENWOORDIGERS…
  à 1600 euro per maand!!!
  Bij de andere partijen, zijn het beroepspolitiekers…
  à 10.000 euro per maand!!!”
  U weet dat dit ‘zatte zever’ is, want de parlementairen van PVDA/PTB genieten krek dezelfde vergoedingen en voordelen als andere andere verkozenen. Wat zij daar persoonlijk mee doen ? De vakbonden en hun afgevaardigden/vrijgestelden in diskrediet brengen, zoals jij in jou reactie ook duidelijk aangeeft. Als ze het niet begrepen hebben op die vakbonden, staat het hen vrij om zelf een vakbond op te richten Frank…maar nee, dat doen ze uiteraard NIET. Net zoals vroeger AMADA deed, parasiteert extreem-links net op de mobilisatiekracht van de vakbonden om hun maatschappijvisie op te dringen.

  Like

 4. Frank zegt:

  Volgens mij ben jij het, die nog steeds schrik heeft van de oude communisten… De tijd van AMADA is gestopt toen Peter Mertens en later Raoul Hedebouw, het roer in handen namen en een nieuw elan en wending gaven aan de vernieuwing! En wees gerust… die nieuwe vakbond zal er komen!!! Mede dankzij het feit dat de verkozenen en de parlementariërs hun wedden en zitpenningen in de partijkas storten kan er stilaan opgebouwd worden…. (net zoals de BWP vroeger!)

  op een normale manier werken zonder dat je uitgeblust thuiskomt,
  nog met je kinderen kan bezig zijn,
  als je ziek bent nog naar de arts te kunnen gaan zonder in armoede te belanden,
  je kinderen naar school te laten gaan en het nog kunnen betalen ook,
  af en toe eens eruit kunnen na een jaar werken… ik zie echt niet in wat daar extreem aan is…

  bankiersgangsters, ceo die miljoenen krijgen (uiteraard niet verdienen) nietsnutten die toevallig op een lijst stonden en met amper 500 voorkeurstemmen in het parlement terecht kwamen en 6.000 euros en meer krijgen… dat noem ik extreem…

  En degenen die met deze regering meeheulen… die noem ik extreem zot!!!

  Like

 5. Schrik heb ik vooral van die zogenaamde oude communisten Frank. Maar ik ga geen eindeloze polemiek aan met mensen die niet willen inzien hoe Amada, geruisloos, is overgegaan in PVDA. De verpakking is anders maar de inhoud is krek dezelfde Frank.

  Like

Reacties zijn gesloten.