Geen categorie

Pervers*

*Pervers in de betekenis van het synoniem decadent.

Zowel bij het aantreden van coalitie -1- op 1/1/2013 als bij het aantreden van coalitie -2- in de herfst van datzelfde 2013; was er één duidelijke boodschap. Er moet tijdens deze legislatuur (2013-2018) 50 miljoen euro worden bespaard n Turnhout.
Had Turnhout de voorgaande jaren dan boven zijn stand geleefd ? Het reservepotje had alleszins, als gevolg van de fusie tussen de twee ziekenhuizen, bijna al zijn pluimen verloren. Zo was er de ‘historische schuld’ van het OCMW-ziekenhuis als een grote hinderpaal voor die fusie welke in één keer moest worden weggewerkt. Als ik het goed heb, zowat 12 miljoen euro.

Door wetswijzigingen verloor de stad ook heel wat inkomsten uit energie- en kabel TV-voorzieningen en werd ook getroffen door het faillissement van Dexia, inzonderheid wat de gemeentelijke holding betreft (lees : het gemeentekrediet)

Ook de aanhoudende verarming van deze stad die al was ingezet in vorige beleidsperiodes, betekent minder inkomsten uit de aanvullende personenbelasting.

Een stad die niet meer investeert gaat dood. Met deze stelling ben ik het volmondig eens! Maar die noodzakelijke investeringen werden toch wel erg fel teruggedrongen. Dat is zondermeer zeer duidelijk te merken aan ons binnenstedelijk wegennet. Turnhoutse wegen zijn steeds meer op een slecht gemaakte cakewalk beginnen lijken. En zeker niet alleen bij het gebruik van koning auto…

En toch…zijn er zaken die niet door de besparingskam werden gehaald. Zo is er de investering van 15 miljoen euro aan de nieuwe academies. Ook De Warande krijgt met een investering van 15 miljoen euro, een flinke face-lift voor de schouwburg. Verder zal er ook jaarlijks zowat 1,2 miljoen euro gaan naar de uitbaters van het in vernieuwing zijnde zwembad. En ja, men zal mij voor de voeten werpen dat de face-lift van de Warande wordt betaald door de provincie…et alors ?!

Hoe dan ook, in een stad als Turnhout, waar je de armoede bijna ‘van de straten kan oprapen’ vind ik het onvoorstelbaar decadent, bijna op het perverse af, dat er zo zwaar, met overheidsgeld, zal worden geïnvesteerd enkel en alleen in de culturele sector.

Al vele jaren ben ik pleitbezorger voor ‘een cultuur van het genoeg’. Maar dat blijft nog steeds een loos begrip voor de cultuurbaronnen, actief in mijn stad!

Standaard

4 gedachtes over “Pervers*

 1. erik leroye zegt:

  Voor jou is het misschien niet belangrijk (“et alors”), maar het feit dat de provincie voor de Warande betaalt is wel essentieel. De Warande heeft een rol voor alle omliggende gemeenten. Moesten we dit geld in het potje van de gemeente steken, kunnen we er bijna zeker van zijn dat niet dezelfde som geïnvesteerd zou worden. Je kan je scheve vergelijken niet zomaar vergoelijken door ze te vermelden. Ik ben persoonlijk blij dat de provincie hierin investeert, omdat de stad deze last waarschijnlijk niet kan dragen.

  Het geld komt uit een andere post uit de begroting en heeft dus niets met de stadsschuld te maken. Dit is een gevolg van het beleid in België, bepaald door verkozenen, boven het niveau van de stad. Als ik zeg dat ze beter wat pensioen kunnen afnemen van gepensioneerden die een inkomsteigendom hebben om de wegen in de stad te verbeteren, zou je mijn vergelijking waarschijnlijk ook niet netjes vinden. Misschien zou je zelfs zeggen dat deze twee zaken niets met elkaar te maken hebben, hetgeen niet helemaal onwaar is. Daarom vind ik het zeer flauw dat je die 15 miljoen aanhaalt als inleiding voor een opinie waarin je het stadsbestuur verwijten maakt.

  En volgens mij maakt de SAMWD (academie) deel uit van het onderwijs. De lokalen die ze nu overal in Turnhout moeten huren en onderhouden zullen trouwens ook niet gratis zijn. Het feit dat ze in verouderde (en onveilige?) gebouwen zitten sinds zoveel jaren mag je ook niet uit het oog verliezen. Misschien is deze investering ook gewoon nodig omdat er jarenlang niet voldoende is geïnvesteerd is. Heb je de volledige rekening gemaakt om lange termijn? Hoeveel kost deze vijftien miljoen dan echt? Brengen ze niets op? Geeft Turnhout echt exuberant veel uit aan kunstonderwijs in vergelijking met andere (centrum)steden? Of vind je het gewoon leuk om over cultuurbaronnen te spreken, zodat je het stadsbestuur wat verwijten kan maken?

  Binnenkort ga je nog vertellen dat deze dertig miljoen beter gebruikt kon worden om de stadsschuld gewoon gedeeltelijk af te betalen. Maar ik maak me geen illusies. Jij weet beter dan dat. Want verwijten zonder eerlijke redeneringen, dat zou pas pervers zijn.

  Like

 2. Peter zegt:

  “Aan de basis ligt een fundamentele – zelfs filosofische – vraag: is cultuur van levensbelang? Overal moet bespaard worden: gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, justitie… Is het dan niet logisch dat er bij cultuur – op het eerste gezicht toch geen basisbehoefte – de meeste slachtoffers vallen? Of is kunst net dé manier om een maatschappij in nood op het juiste spoor te houden?” Michael De Cock

  Like

Reacties zijn gesloten.