Geen categorie

Halal Binken

De derde zondag van januari viert Turnhout Verlooren Mondagh. In combinatie met klinken met de Binken is dit al vele jaren een eenvoudige succesformule voor een volksfeest, waaraan niets hoeft te veranderen. Of toch ?!
Zondag 17 januari zullen -voor de eerste keer- ook halal worstenbroden ter beschikking zijn. En of ik dat normaal vind, werd me al meermaals gevraagd. Turnhout profileert zich als een gastvrije stad. Een stad ook waar de afgelopen 25 jaar, de bevolking enkel aangroeide met vreemdelingen. Begin 2015 waren ze met zowat 6.000.

Vanzelfsprekend zijn, in het kielzog van deze 6.000 mensen ook heel wat vreemde, andere) culturen en religies in onze stad tot uiting gekomen.

Het mag dan ook niet verwonderen dat het stadsbestuur inspanningen doet om al die culturen en al die mensen met mekaar te verbinden. Een nieuwe concretisering daarvan dus, met het halal-aanbod, op Verlooren Mondagh.

Vraag of aanbod
In het verleden maakte ik al meermaals de bedenking dat er zo weinig vreemdelingen afkomen op activiteiten van en voor de inwoners van de stad. Zo bijvoorbeeld op de cultuurmarkt bij de opening van het Warandeseizoen. Wellicht is dit halal-aanbod van de stad dan ook bedoeld om een hindernis terzake weg te nemen. Maar als het louter past in de symboliek van gastvrije stad, zou de opkomst van Moslims, wel eens kunnen tegenvallen.

Als het aanbod er is op hun vraag kan dat er wel mee toe bijdragen dat zondag ook talrijke Moslims zich richting Markt begeven… Als deze weggeruimde hinderpaal, ervoor kan zorgen dat deze mensen uit een andere cultuur en religie, op een echt Turnhouts volksfeest, komen meefeesten, zich ‘en masse’, een ‘bain de foule’ laten welgevallen; als dat aanbod er kan toe bijdragen dat iedereen vredig en in/met respect voor mekaar kan samenleven in deze stad,… dan kan je deze tegemoetkoming voor de Moslims toch enkel maar toejuichen, niet ?!

Halfweg
Het huidige beleid is ondertussen ook halfweg. In 2018 zijn er immers opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Het palmares van deze 4-partijencoalitie is mijn inzien niet indrukwekkend. Wat gebeurde er al -of nog niet- inzake mobiliteit bvb ? De ontsluiting van het noorden ? Een fietsactieplan wat zich voornamelijk beperkt tot witte verf en borstels. Er is wel de aanpassing van het parkeerbeleid, in die zin dat de centrumstraten goedkoper werden en dat meerdere betaalstraten omgevormd zijn tot blauwe zone. En de invoering van de zone 30 her en der.

Wat de lokale economie betreft ? De (winkel) leegstand is niet echt afgenomen en wat Turnova aangaat, is alvast mijn scepsis wat de parking en het winkelgedeelte betreft, nog steeds niet weggenomen. En wat valt er nog te verwachten inzake de ontwikkeling van het Victoriehof by Le Bon ? Wat zal de uitkomst zijn van de lopende procedures bij de Raad Van State ?
Het lijkt erop dat alle troeven worden ingezet op de renovatie en her-in-gebruikname van het zwembad en de -veel te dure- academies (ook al op Turnova) Ondanks de redelijk gunstige financiële resultaten valt er ook nog geen belastingvermindering te verwachten. Integendeel zelfs.

In de financiële vooruitzichten doemen de stijgende kosten voor OCMW en voor veiligheid op als een bedreiging. Net zoals de ‘responsabiliseringskost’ inzake pensioenen, afgesproken bij de fusie van de ziekenhuizen, ons steeds zwaarder op de maag zal vallen.

De krant GVA pakt einde deze maand uit met een tussentijds rapport over dit beleid. Ik kijk er nu al naar uit!

Standaard

5 gedachtes over “Halal Binken

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Wie kent het liedje nog ……..wat zijn moet dat zal zo zijn ……de toekomst die blijft ……GEHEIM !!!!! Meer kan daar niet op gereageerd worden !!!!

  Like

 2. fonne van mechelen zegt:

  halalvlees smaakt niet anders – is alleen anders dood gemaakt (en zeker niet varkens) – als het serveren van deze worstenbroden de mensen dichter bij mekaar kan brengen – des te beter – of het nodig is weet ik niet – wenselijk misschien – ik weet alleen ALS men de nood voelt dichter bij mekaar te komen zijn daar geen halalworstenbroden voor nodig – nogmaals – het kan helpen – maar de grootste inspanning zal van de mensen (zowel binken als moslims) moeten komen – met of zonder worstenbrood en niet alleen op de derde zondag van januari maar alle dagen van het jaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jaak Mertens zegt:

  De ideologische keuze (vegetariër, geloof,..) voor een broodje zonder (varkens)vlees bestond toch al, namelijk de appelbroodjes? Zoals ook de keuze tussen alcoholische dranken (jenever, bier,..) of niet-alcoholisch (koffie, thee, frisdranken,…) Maar misschien ontbreken tentjes/standjes van middenveldverenigingen van deze bevolkingsgroepen?

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.