Opinie

Communicatie

communicatie

Communicatie is meer dan ooit belangrijk in onze samenleving. Enkele actuele voorbeelden maken dat duidelijk.

Zo is er de positieve communicatie inzake economisch nieuws èn aanwervingen  de voorbije dagen bij Daf (Westerlo) Soudal als op en top Turnhouts bedrijf en Alcatell-lucent te Antwerpen. Deze communicatie kunnnen we enkel maar toejuichen.

Er is ook de vorm van communicatie waarin het gelijke kansencentrum en Van Bellingen kampioen blijken te zijn. Dit betreft dan communicatie over -volgens hen- fout woordgebruik zoals ‘zigeuner’. Van Dale moet dringend een bijgewerkt woordenboek op stapel zetten. Want mogen wij nog wel spreken over bruine of zwarte ratten? Of over een bruine beer? En moet dat dan niet gewoon ‘rat of beer’ worden?

Inzake miscommunicatie blijkt het Turnhoutse beleid dan weer kampioen te willen zijn. Zo was er niet alleen de miscommunicatie tussen de stad, Apcoa en Mobile For. Met als gevolg dat sms-parkeren meer dan een maand te duur werd aangerekend in ’t stad. (in zone -1-) Vandaag vernemen we via de pers dat er ook miscommunicatie bestaat tussen de stad en IOK of van IOK wat betreft het factureren van de Diftar ophalingen.

Zo blijkt dat een uitnodiging tot betaling  geen factuur zou zijn en geen enkele verplichting zou inhouden…

Belangrijkste les wat mij betreft : overheden zouden zorgvuldiger moeten omspingen met hun communicatie. Op het juiste moment en met de juiste ‘richtlijnen’. Zeker en vooral waar het de geldbeugel van de burger betreft en/of gevoelige thema’s zoals diftar.

Of, op z’n Turnhouts gezegd : beter leren klappen met mekandere

Dré Wolput

15 april 2015

Standaard