Opinie

Gebuisd

meten

Meten is weten. Daar is elke onderzoeker en politicus het mee eens.

Zo komen we met de 3-jaarlijkse metingen voor de stadsmonitor ook telkens wel ‘wat te weten’

Zo ondermeer lezen we dat het vertrouwen in het Turnhoutse beleid erg laag scoort. Met nog geen 20% -minder dan één op vijf burgers dus- welke vertrouwen hebben in het beleid, is dit zeer zwaar gebuisd. Een herexamen is volgens mij niet aan de orde. Ook geen tweede zit, want daar is men reeds aan bezig…  De enige oplossing lijkt me om resoluut te kiezen voor een andere, beter haalbare (mars)richting waar de burger zich beter bij voelt!!.

Ook inzake  houding tegenover diversiteit boeken we geen sikkepit vooruitgang. Waar in 2011 slechts (iets minder dan) 4 op tien positief stonden tegenover diversiteit is dat 3 jaar laten maar net zoveel.

Wat het onveiligheidsgevoel betreft laten we alle andere 12 centrumsteden ver achter ons. In de negatieve zin, spijtig genoeg. In 2011 voelden 1 op 5 Turnhoutenaren zich onveilig. Vandaag is dat al 1 op 4. Zelfs de grootstad Antwerpen laten we met deze cijfers ver achter ons…of met voorsprong voor ons. ’t Is maar hoe je het bekijkt!

Het is niet toevallig, dat ik bovenstaande onderwerpen, thema’s, de afgelopen tijd meermaals besproken heb in mijn blogs.

In een eerste reactie schreef ik op mijn facebook-pagina dat alle beledspartijen/beleidsmakers in Turnhout de afgelopen jaren wellicht net iets te zelfgenoegzaam waren/zijn.

Als ik vandaag in pers een aantal reacties lees, waarbij de Turnhoutenaren worden afgeschilderd als “zageventen” dan is die zelfgenoegzaamheid bij de beleidsmensen blijkbaar enkel maar toegenomen…

Daarbij verwijst men graag naar de tevredenheid inzake cultureel aanbod (ruim genomen) Dat zal bij de volgende meting weer wel toenemen. Met een investering in het vooruitzicht van ruim 15 miljoen euro voor de academies en een pas heraangelegd (en op sommige platsen al terug kapotgereden) Warandeplein voor een som van bijna 1 miljoen euro…

Besluiten met ‘goe bezig’ zou in dit geval een te groot eufemisme zijn.

Dré Wolput

18 maart 2015

http://www.stadsmonitor.be/

Standaard