Opinie

Aan Wouter Beke: ‘Ik koos voor oplossingen. Ik kies voor mensen.’

foto: Stijn Kuylen op wikimedia

foto: Stijn Kuylen op wikimedia

Geachte Voorzitter, Beste Wouter,

Ik heb zonet de briefwisseling in verband met vernieuwing lidmaatschap CD& ontvangen. Iets waar ik gewoonlijk onmiddellijk gevolg aan geef. Nu echter wil ik deze eventuele vernieuwing, een tijdje ‘on hold’ zetten. Ik wil immers weten of CD&V de nodige wil en hardheid binnen deze regering kan/wil/zal opbrengen om de lasten eerlijk(er) te verdelen.

Met wat tot nog toe geweten is van de regeringsplannen is het voor mij duidelijk: dit is niet zomaar een ‘besparingsregering’ maar het is vooral een verarmingsregering voor vele mensen. Zowel werkenden als sociaal verzekerden. Deze regering legt ook eenzijdig de lasten van de besparingen op diezelfde zwakke schouders.

In het afgelopen weekend kwam daar ook nog bij dat uw (Unizo) ‘vazal’ Kris Peeters onaanvaardbare plannen koestert ten aanzien van de bruggepensioneerden. Hij ijvert blijkbaar voor een flagrante contractbreuk met vele duizenden mensen.

Meerdere mensen die ik de voorbije jaren heb aangesproken om lid te worden van CD&V hebben mij de afgelopen dagen ook hun twijfels geuit of zij nog langer lid willen blijven. Tot nog toe heb ik weinig tot geen argumenten om hen te overtuigen toch zeker lid te blijven van CD&V.

Ik weet en besef dat onze partij nooit haar verantwoordelijkheden -ook en vooral in zeer moeilijke tijden-, uit de weg gaat. Maar doe dat dan vanuit het besef dat vele leden maar vooral vele kiezers van CD&V willen dat ‘hun’ partij ijvert voor een samenleving waar zowel de lusten als de lasten op een eerlijke manier worden verdeeld. Voor een samenleving waarbij en waarin altijd ruimte moet zijn voor warme solidariteit. Vandaag ervaar ik echter enkel, dat door de voorgestelde maatregelen onze samenleving erg kil en hard zal worden. Voor steeds meer mensen ‘onleefbaar’ hard zelfs. Steeds meer mensen die op het einde van hun geld nog een stuk maand over hebben.

Als CD&V vandaag ‘te licht’ weegt in deze regering om dit extreme en eenzijdige verarmingsbeleid een halt toe te roepen… rest er niets anders dan een ‘black-out’ te veroorzaken!! Trek dan de stekker uit!

Met belangstelling èn argusogen volg ik wat er de komende dagen/weken te gebeuren staat binnen en vanuit ‘mijn’ partij CD&V! Het weze duidelijk dat mijn verdere lidmaatschap zal afhangen van de redelijkheid en de moed, die ik van CD&V verwacht in deze moeilijke tijden.

Standaard

12 gedachtes over “Aan Wouter Beke: ‘Ik koos voor oplossingen. Ik kies voor mensen.’

 1. Ludo Van Litsenborg zegt:

  Wel Dre, hier sta ik nu eens volledig achter u. Ik heb, voor mezelf, reeds besloten, na veertig jaar bij elke verkiezing trouw CVP en later CD&V gestemd te hebben, dat het over is. Nooit meer CD&V voor mij. Ze hebben ons gewoon verraden en ons, voor de postjes, verkocht aan VOKA.

  Like

 2. Ramesh Kenis zegt:

  Ik heb uw opinie ook gelezen. Ik steun uw bezorgdheid en hoop dat de regering haar gezond verstand gaat gebruiken. Want zoals het nu is, wordt het gezegde van ‘wie arm wordt is het een ramp, wie arm is is het nog steeds dezelfde miserie en wie rijk wordt en is wordt nog rijker.’ Is dat de maatschappij die wie voor hebben? Of zijn we terug aan het afstevenen op een periode gelijk Daens of nog erger ?

  Like

 3. 200% akkoord! Wouter je drijft de mensen naar de extreme partijen! Zeer in contrast met een centrumpartij! Trek de stekker eruit en werk aan een centrum links beleid, anders hoefd het voor mij niet meer!

  Like

 4. Jaak Mertens zegt:

  “Want aan ieder die heeft, zal gegeven worden, zelfs in overvloed gegeven worden; maar wie niet heeft, hem zal nog ontnomen worden zelfs wat hij heeft.” Matt. 25, 29

  Like

 5. Marc Belmans zegt:

  Dat alle mensen zich eens distantieren van de CDV. Zij hebben hun vakbond bedrogen. En besparingen opgelegd die door velen hard te dragen zijn in deze slechte economische toestand. Dat alle ACV ers eens links beginnen te denken. CDV heeft ACV bedrogen, hoe kan men zulke partij steunen?

  Like

 6. Ken Cornelissen zegt:

  Ik heb respect voor deze beslissing. Ik heb daarentegen geen enkel respect meer voor onze heren/dames de politici. Want wat is politiek nog tegenwoordig?? Postjespakkerij en zakkenvullerij, niet meer en ook niet minder. Noem mij eens 1 politicus die zijn salaris vrijwillig willen zien verminderen ten voordele van de arme mens. Ik ken er geen, jij wel?? Meerderheidspartijen, coalitie, oppositie… Waar zit het verschil? Ze willen allemaal hun wil opdringen, zonder echt te kijken naar de grieven van de man in de straat. Ik geef toe dat ik van thuis uit meegekregen heb om op de rooien te stemmen. Maar wat hebben zij er de laatste jaren van gebakken? De laatste verkiezingen heb ik al niet meer op hen gestemd. Want sociaal, wat is dat? Is dat sociaal zijn tegenover andere etnische groepen of is dat sociaal zijn tegenover de zwakke autochtoon. Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen probleem met migranten op zich. Ik heb wel een probleem dat men predikt dat men verdraagzaam moet zijn tegenover migranten terwijl wij als zwakke en arme Belg er alsmaar armer op worden. Men predikt verdraagzaamheid. Maar hoe kan de mens nog verdraagzaam zijn als hij zo arm is als de straat? Mijns inziens is de grens tussen verdraagzaamheid, depressie en sociaal isolement heel fijn geworden. We leven in een moeilijke tijd en ik kan best begrijpen dat iedereen moet bijdragen, maar laat dan iedereen bijdragen naar zijn vermogen. Laat de rijken meer bijdragen en geef de armen wat meer. Eigenlijk hebben we een nieuwe Robin Hood nodig. Maar wie o wie neemt die taak op zich?? Ik durf er m’n hand voor in’t vuur steken dat er geen enkele politicus die taak op zich zal nemen. Want eigen geldbeugel eerst. Zijn niet alle politici dan aanhangers van de VB ideologie?? Just my 2 cents… Politiek, ik lach er mee. Volgende keer stem ik blanco of ongeldig. Of nee beter, volgende keer stem ik niet. Stemplicht?? Waarom moeten we gaan stemmen? Er verandert toch nooit iets. Zou het niet fijn zijn als de ganse Belgische bevolking bij de volgende verkiezingen hun kat stuurt? Wat zouden de heren/dames politici dan doen? Ik geef toe dat ik de ballen snap van politiek, maar dat hoeft ook niet. Het enigste wat ik weet en ook het enigste wat belangrijk is, is dat ik, net als zo veel anderen, het als maar moeilijker krijg om de eindjes aan elkaar te knopen. Dus politici, doe eindelijk jullie werk eens…

  Like

 7. Ludo Van Litsenborg zegt:

  Mijn respect voor politici is al lang verdwenen, of ze nu links, rechts, extreem links, of extreem rechts zijn, of ergens in het centrum zitten. Het zijn allemaal dezelfde profiteurs, die zelfs niet meer nadenken en slaafs, de partijtop of de een of andere werkgeversorganisatie volgen. Allemaal prediken ze haat tegen andersdenkenden en zetten met hun gezever zelfs buren tegen elkaar op. Eigenlijk zou er iets nieuws moeten komen, door mensen voor mensen, met nieuwe goedmenende mannen en vrouwen, zonder overlopers, die toch maar weer voor de postjes kiezen.

  Like

 8. Ludo Van Litsenborg zegt:

  En voor ik rare reacties krijg, ik weet dat het naïef is, maar laat dromen nu net het enige zijn dat we, Jan modaal, nog zullen overhouden.

  Like

 9. Dré Wolput zegt:

  Dank aan iedereen voor de reacties. Warme reacties van steun vooral. Ook zo op mijn FB-pagina. Uit een aantal reacties, stel ik ook vast dat meerdere mensen ontgoocheld zijn in ‘de politiek’. Met respect voor ieder zijn mening wil ik toch wel toevoegen dat ik met het ‘openbaar’ maken van mijn brief, niet de bedoeling had of heb om de anti-politiek te ‘ voeden’. Waar ik wel de nadruk op wil leggen is op de ‘kennelijke onmacht’ van CD&V in deze regering om noodzakelijke sociale correcties af te dwingen in het verarmingsbeleid. Verder is het ook mijn overtuiging dat besparingen zeker kunnen op een verantwoorde manier. Niet met de botte hakbijl zoals nu. Niet met het steeds groter maken van de kloof tussen loontrekkenden, sociaal verzekerden en zij die miljoenen verdienen met ‘kapitaal’. Als CD&V aangeeft “nu 5 jaar de tijd te hebben om een tax shift uit te werken’ is dat niet meer of minder dan de zwakkeren in de samenleving recht in het gezicht slaan! Gooi het roer nu om, is de kern van mijn boodschap aan CD&V

  Like

Reacties zijn gesloten.