Opinie

De kat “Van Bellingen” aanbinden…

foto: facebookpagina Wouter Van Bellingen

foto: facebookpagina Wouter Van Bellingen

‘Wie niet weet dat Vlamingen bij dergelijke aanval nog meer ‘de hakken in het zand zetten’…kan beter zijn mond houden”

Ik was behoorlijk ‘in mijn gat gebeten’ na de uitlatingen van Wouter Van Bellingen, Directeur van het minderhedenforum. Deze man verkondigde ‘zo maar’ dat Vlamingen “geen fluit interesse hebben, of zich zouden willen/kunnen inleven met migranten”. (empathie met een duur woord)  Ik denk dan : hé, beste Wouter, vergeet jij dan ‘zomaar’ dat deze Vlamingen (samen met andere Belgen) via fiscaliteit en RSZ-inhoudingen zorgen voor (ondermeer en slechts bij wijze van voorbeeld) gezondheidszorg en onderwijs. Gezondheidszorg die ‘zomaar openstaat voor iedereen die in dit land verblijft. Zonder dat men bij een (dringende) operatie en of ongeval, eerst gaat kijken of deze of gene migrant wel helemaal in orde is met de ziekenkas; of al dan niet heeft bijgedragen aan de sociale zekerheid. Wij zijn zelfs zo gul dat ook mensen die reeds het bevel kregen dit land te verlaten (illegalen dus) en ziek zijn,  ook nog kunnen genieten van deze zorgen (cfr discussie enkele tijd geleden in Antwerpen met Homans over gratis medicatie tegen aids à rato van 800 euro/maand/illegaal)

Ook ons onderwijs zetten wij open voor iedereen die in dit land verblijft. Met taalklasjes of een taalbadje, met Okan-scholen, met Nederlandse taallessen…. Allemaal en voor iedereen die dit nodig heeft. Enkel de inspanning om iets te (willen) leren moet zoals bij iedereen van het individu zelf uitgaan.

En de arbeidsmarkt dan? Tja, beste Wouter, mijn jarenlange ervaring heeft mij bijgebracht dat de arbeidsmarkt “één grote pool van discriminatie” is. Je krijgt geen kansen omdat je te oud bent, of te lelijk zodat je niet in je bloot bovenlijf door de kledingwinkel kan dartelen als verkoper. Je krijgt geen kansen omdat je één of andere arbeidshandicap hebt of omdat je niet de nodige diploma’s kan voorleggen. Je krijgt geen kansen omdat je nog (te) jong en vooral onervaren bent…EN zo kan ik nog een heleboel achterstellingsfactoren opnoemen. En ja, je krijgt dikwijls ook geen of niet alle kansen omdat je een ‘vreemdeling’ bent. Of omdat je een hoofddoek wil dragen tijdens de uitoefening van je job…

Als ongeschoolde was ik ook nergens ‘goed genoeg’ voor dan enkel voor loutere productiearbeid. (waar ik trouwens nooit vies van ben geweest) Maar…doorheen al mijn loopbaanjaren ben ik altijd alert geweest om op zoek te gaan naar kansen om mijn situatie te verbeteren. Kansen zoeken,, kansen krijgen maar vooral…kansen ook grijpen en invullen. Kortom, eens een job (of job-onderdeel) naar mijn goesting heb ik altijd alle zeilen (moeten) bijgezet om ze ook te kunnen houden.

Maar vooral denk ik dat het geen zin heeft om ervan uit te gaan dat je mensen (lees werkgevers) kan verplichten om tegen hun zin met iemand die ze niet willen, samen te werken.

En welke mens je al of niet in je hart sluit…dat zijn ook zo van die dingen die je niet kan of mag afdwingen Wouter. Tenzij je van alle mensen louter ‘Facebookvrienden’ wil maken…

Ik hoop alvast dat je de volgende keer eerst je tong zeven keer zal ronddraaien, vooraleer dergelijke uitspraken op ‘ons’  (Vlamingen) af te sturen. In dat geval zal ik bovenstaande quote zeker willen herzien

(n.v.d.r. Wouter Van Bellingen reageerde ook nog op de commotie die ontstond na zijn interview met Knack op zijn blog)

Standaard

Een gedachte over “De kat “Van Bellingen” aanbinden…

  1. Vorige week een interessante ontmoeting gehad met Dyab Abou Jahjah. Hierdoor en door het lezen van zijn boek (De stad is van ons) meer inzicht gekregen in een allochtone denkwijze & -cultuur dan door het decennialange immigratie- & assimilatiebeleid en -discours. Er is nog hoop op dialoog en discussie ondanks de Van Bellingen-uitlatingen.

    Like

Reacties zijn gesloten.