Opinie

Strooiplan Turnhout faalt!

Ontelbare keren werd ik de voorbije dagen aangesproken. Hel veel mensen die hun ongenoegen uitdrukken over de ontoegankelijkheid van straten en pleinen wegens erge gladheid. Vooral het gegeven dat de grote Markt -toch ons salon, nietwaar?!- er zo onherbergzaam bijlag is voor velen een doorn in het oog. Het komt dan ook “redelijk belachelijk over” dat de politie in hun nieuwsbrief èn de stad via hun lichtkranten, waarschuwen voor hoge boetes -tot 350 euro- bij het niet sneeuwvrij maken van stoepen!

In 2011 pakte Turnhout en de stadsregio uit met een ‘strooiplan’. Als gevolg van dit plan zouden enkel nog de hoofdwegen, wegen waar openbaar vervoer komt en de omgeving van scholen worden bestrooid. Met de eerste sneeuwval van afgelopen zaterdag zou dit plan in werking moeten zijn getreden. Maar, omwille van de schoolvakantie werd in die omgevingen dus niet gestrooid.

Alle ‘woonstraten’ lagen er enkele dagen erbarmelijk bij. In onze woonomgeving (H.Hartstraat -als toegangsweg voor de parking Loechtenberg-; Emiel Verreesstraat; Vlamingenstraat; Kruishuisstraat; en vele andere straten) waren tot zeker maandagavond, zo goed als ‘ontoegankelijk’. Niet voor auto’s, maar al zeker niet voor fietsers.

Ongetwijfeld heeft hetzelfde probleem zich voorgedaan in heel wat andere ‘woonstraten’, net als wat de fietspaden/fietsstraat betreft.

De eerste (en misschien laatste) sneeuwval van deze winter heeft minstens aangetoond dat het strooiplan (ondanks dat velen zich niet blijken te herinneren dat dit plan bestaat) heel wat hiaten vertoond. Dat er om milieutechnische redenen minder wordt gestrooid? Oké. Maar dat er dan geen andere middelen (kunnen) worden ingezet om sneeuw te ruimen, dat begrijp ik niet!

Een dringende herziening én aanpassing van dit strooiplan dringt zich op!

Standaard

Een gedachte over “Strooiplan Turnhout faalt!

 1. dierckx walter zegt:

  ja dré het was op veel plaatsen niet te doen,en die vermelding van de politie was helemaal om te lachen.
  volgens mij was het te kou om rond te gaan want dan hadden ze veel kunnen verdienen,en zelfs aan en rond eigendommen van de stad.
  en op het begga pleintje had men de voetpaden wel vrij komen maken,maar de weg oversteken was voor de bejaarden levensgevaarlijk want strooien is daar blijkbaar niet gebeurt.
  laat ons hopen dat bij de volgende sneeuwval de politie niet alleen woorden gebruikt maar de daden eens toepast zodat iedereen veilig over de stoep kan gaan.

  Like

Reacties zijn gesloten.