Opinie

Turnhouts Toekomst

turnova_09

Academies Turnova, maquette. Foto: Archief Gazet van Turnhout

Burgerbeweging “De Koep” wil een debat over de toekomst van De Warande. Dit was voor mij aanleiding even te (dag)dromen over Turnhouts Toekomst. Daarvoor verplaats ik me naar 2018, aan de vooravond van de volgende gemeenteraadsverkiezingen … (einde september, begin oktober 2018).

In de steek gelaten door Vlaamse en federale overheid is deze stad steeds verder in ademnood gekomen. De verloedering en verarming van Turnhout ging ondertussen onverdroten verder. De aanhoudende economische crisis – Philips Turnhout deed ondertussen ook helemaal het licht uit – en de te zware besparingen die op alle niveau’s, worden opgelegd, maken dat steeds meer mensen in pure armoede leven. De sterk toegenomen diversiteit van de Turnhoutse samenleving maakt ook een flink deel uit van deze ‘collectieve verarming’

Nadat de mislukking met N-VA goed en wel was verteerd, legde de 4-partijencoalitie zich in 2013, een zware besparing op van ruim 50 miljoen euro. Iedereen zag van ver aankomen dat dit zou leiden tot slechts beperkte investeringen. Desondanks werd  zowat 30 miljoen euro geïnvesteerd in kunst en cultuur. Met de 15 miljoen voor de academies voorop. Ook de provincie vond – in  de nadagen van hun bestaan – nog een ‘restje’ van 12 miljoen voor een prestigieuze verbouwing van De Warande-schouwburg met een immens groot podium. Allemaal voor een vrij select deel van de bevolking, maar wie maalt daar nu om… ??

Oh ja, ook het zwembad kreeg een dure facelift zonder dat nog werd gesproken over ‘verantwoordelijkheden voor dit débacle’.  Mooie academie gebouwen op Turnova – evenwel nog steeds zonder de beloofde ondergrondse parking – en een volledig vernieuwde Warande en omgeving.

Bezoekers hieraan moeten echter eerst een ‘woestenij aan putten en gevaarlijke obstakels overwinnen’ op de weg er naartoe, massa’s onkruid en zwerfvuil ook en worden daarna geconfronteerd met dure parkeergelegenheid, arme bedelaars op de stoep, daklozen her en der, kortom een stadsbeeld wat meer schrik aanjaagt dan warmte uitstraalt, mensen ook die de diftar-containers afschuimen op zoek naar eetbare resten enz. …

De groene droom van een algemene zone 30 werd gerealiseerd, zonder dat daartoe nog enige reglementering nodig was … het wegdek laat immers geen hogere snelheid toe tenzij je een kamikazepiloot bent …

Slot van mijn droom was meteen ook de grootste verrassing van de verkiezingscampagne : een geheel onverwachte lijsttrekker van CD&V.

Marco Borsato haalde mij plots uit mijn dagdroom. Daardoor ben ik de naam van die lijsttrekker toch wel vergeten zeker …

Standaard

Een gedachte over “Turnhouts Toekomst

  1. vandoorn zegt:

    De schouwburg voldoet allang niet meer aan de veiligheidsvoorschriften van vandaag, net zoals de academies. Het lijkt me maar logisch dat daar iets aan gedaan moet worden – ik zie niet welk punt je wil maken en hoe je dit als politicus wil oplossen.

    Like

Reacties zijn gesloten.