Opinie

Stemadvies

PVDAplus-lijsttrekker Peter Mertens bij de voorstelling van de prominentenlijst (foto © pvda.be)

PVDAplus-lijsttrekker Peter Mertens bij de voorstelling van de prominentenlijst (foto © pvda.be)

Einde april kwam er een oproep/advies, van Caroline Copers, topvrouw van het Vlaamse ABVV, om niet voor PVDA+ te stemmen. Uiteraard dacht ik daarbij onmiddellijk aan voormalig ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. Hij zou –luidens de persartikels-, in 2010 hebben opgeroepen, om op 13 juni 2010, niet voor N-VA te stemmen.

Deze week  pakte PVDA+ uit met 250 ‘prominenten’ die oproepen om voor PVDA+ en voor Peter Mertens te stemmen. Bij hen heel wat vakbondsmensen van (vooral) rood en groen! Vrijwilligers-militanten en gewezen personeelsleden.

ACV heeft strenge regels

Voor actieve ACV  personeelsleden gelden er bij (alle) verkiezingen strenge regels. Zo mag er in ACV-lokalen/burelen geen partijpolitieke propaganda worden aangebracht/aanwezig zijn. Ledenlijsten en/of adresstickers ter beschikking stellen aan kandidaten/partijen is ook absoluut uit den boze. En als je,  personeelslid zijnde, wil kandideren op een lijst is er ook al een bijzondere procedure van toepassing waarbij de leiding beslist of dat kan en welke gevolgen dat kan/zal hebben voor je arbeidsovereenkomst. (zo was het alleszins tot ik op 1/10/2011 met brugpensioen ben gegaan)

Eenmaal op (brug)pensioen geld uiteraard de gehele vrije meningsuiting. Het is dan ook in die optiek dat je de aanwezigheid van enkele gewezen vakbondsbonzen op de prominentenlijst van PVDA+ moet zien.

PVDA heeft weinig verdiensten, enkel theorie

Zelf kan ik er echt niet goed bij dat vakbondsmensen (actief of niet) oproepen, om  voor PVDA+ te stemmen. Ik wil het proces van PVDA+ niet maken maar voor mij is en blijft het een extreem-linkse partij! Maar, wat meer is, deze partij heeft absoluut geen enkele verdienste aan de opbouw en instandhouding van onze sociale zekerheid. Aan de opbouw en instandhouding van ons sociaal overlegsysteem. Eigenlijk hebben ze helemaal geen verdienste aan wat dan ook wat voor een vakbond als ACV belangrijk en essentieel is.

Tenzij theoretische modellen-die ze zo graag ophangen-  nu plots de essentie vormen van vakbondswerk, -inzet en solidariteit.

Verbondsvoorzitter ACV Kempen?

Wat ik al helemaal niet snap, is dat ook de huidige verbondsvoorzitter van ACV-Kempen op deze ‘prominentenlijst’ fungeert. Hoe kan je nu, voorzitter zijnde van een belangrijk en groot ACV verbond, aan de ene kant ‘je personeel’ strikte regels opleggen en aan de andere kant zelf een stemoproep doen voor een bepaalde partij. Indachtig ook wat ik hierboven schrijf?!

Stel je voor dat zo iemand een oproep zou doen om voor -pakweg- N-VA te stemmen? Wat ongetwijfeld –tot mijn spijt- heel wat van zijn leden zullen doen!!

Ook voor een verbondsvoorzitter –niet personeelslid- zijn en blijven mijn inziens ‘afstandelijkheid en neutraliteit’ een essentieel gegeven Louter in het kader van je eigen geloofwaardigheid. Ten aanzien van het personeel maar ook en vooral ten aanzien van je leden!

 

Standaard

4 gedachtes over “Stemadvies

 1. dierckx walter zegt:

  stemadvies,dat is een moeilijk onderwerp he dré.
  ze beloven allemaal veel maar als het zover is zitten ze meestal altijd in de zelfde mensen hun zakken.
  dat zien we hier in turnhout ook al.

  Like

 2. Jaak Mertens zegt:

  @Dré: misschien is er toch een onderscheid tussen stem’advies’ dan wel ‘opkomen’ bij verkiezingen? Stemadvies ‘van god of klein peerke’ – in het verleden of nu – zal door de kiezer kunnen gewikt en gewogen worden En nadien op de ‘verdiensten’ worden beoordeeld: tussentijds of evt. bij volgende verkiezingen. Alle partijen – bestaande of nieuwe- hebben bij verkiezingen toch theorieën? Waarvan de ‘verdiensten’ pas nadien al of niet worden bewezen? En zélfs eventuele winsten/ verdiensten uit het verleden, kunnen niet altijd worden gegarandeerd in de toekomst-om ‘ns een vermaledijde-bankenterm te gebruiken, zonder echter namen te noemen laat staan advies te geven.
  Het effectief opkomen bij verkiezingen echter, kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor een arbeidsovereenkomst (wat gewoonlijk hierin is vermeld of in een arbeidsreglement?) Dit kan dan in onderling overleg worden besproken en/of toegepast. Een klassiek voorbeeld is dat van een journalist die opkomt..

  Like

 3. Hendrik Wouters zegt:

  Ik meende te weten dat het vroeger ook gebeurde he dre. En zo als gezegd gaat het hier over advies en niet op de lijst staan. Ik begrijp ook niet goed wat er mis is met links. Als ik lees wat de programma’s zijn van de verschillende partijen. Zie ik weinig punten voor de werkman staan. Ze laten het groot geld ontsnappen en ongemoeid. Dus als vakbond kan daar moeilijk achter staan.

  Like

 4. Bert Willems zegt:

  …wie kwam er weer met gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout op met V-kracht ? (dezelfde V, het v-teken dat nu met schering en inslag wordt misbruikt)

  Like

Reacties zijn gesloten.