Opinie

Waarom is de Turnhoutenaar zo (on)tevreden?

Uit de recente tevredenheidsbevraging welke Het Nieuwsblad en iVox hebben georganiseerd blijkt dat Turnhout in de top 10 staat (gemeenterapport). Zij het dan wel aan de kant van de minder/minst tevreden inwoners in Vlaanderen. Deze uitslag zette mij aan tot ‘hardop denken over wat de oorzaken kunnen zijn’.

Tja, het afgelopen jaar waren er wellicht nogal wat zaken/gebeurtenissen waaraan je deze ontevredenheid kan toeschuiven. De nooit geziene bestuurscrisis welke zelfs leidde tot ‘onbestuurbaarheid’. De boodschap dat Turnhout zwaar de buikriem moet aanhalen en ruim 50 miljoen moet besparen. En niet te vergeten het onbruikbare zwembad en gebrek aan perspectief dat het ooit zal worden opgelost (die duidelijkheid werd ondertussen wèl gegeven door de nieuwe coalitie).

Maar ook het Turnhoutse middenveld liet zich niet onbetuigd. Bij wijze van voorbeeld verwijs ik naar de heisa over het verkopen/sluiten van de Wollewei. Wekenlang werd terzake actie gevoerd … terwijl dit punt van sluiting/verkoop NOOIT ècht aan de agenda heeft gestaan. 

Nooit iets te doen?

Ook veel te horen ‘er is in Turnhout nooit wat te doen’. Een slagzin die weinig oog heeft voor de realiteit. Zelf ben ik géén fuifbeest maar ik wil toch wel stellen dat ik heel wat zomeractiviteiten bijwoonde – samen met vele anderen – en er ook echt van heb genoten. De afgelopen winter/kerstperiode bracht eveneens duizenden op de been net zoals het evenement rond ‘verloren mondagh’.

Maar misschien focussen we als Turnhoutenaar te snel op het ‘negatieve’ en zien we de positieve dingen niet (meer). Wonen in Turnhout betekent o.a. ook dat je kan beschikken over een goed uitgebouwd netwerk van busvervoer. Over een station met spoorverbinding naar Brussel en Antwerpen. Je hebt een ruime keuze om te gaan schoppen (sic), zowel voor de dagdagelijkse zaken als voor een nieuwe outfit. Ook horeca is ruim aanwezig zodat je niet ver op zoek moet voor je natje en droogje. En wil je een kwaliteitsvolle maar goedkopere maaltijd kan je terecht in de dienstencentra van het OCMW of in het sociaal restaurant van het kringloopentrum WEB. En het ruime aanbod aan sport- en culturele activiteiten moet zeker ook worden vernoemd.

Integratie en zwerfvuil?

Waar zit dan die ontevredenheid mogelijks nog? In de (algemeen en ruim bekeken) dienstverlening van de stad/OCMW? Of is er een dieperliggende oorzaak? Zoals, wat ik zou durven noemen’ het ‘straatbeeld’. En dan heb ik het niet enkel over het ‘structurele van een verouderde of te vernieuwen straat’. Nee, dan denk ik ook hardop aan twee zaken die blijven toenemen:

  • de toename van zwerfvuil en achtergelaten hondenstr…t
  • de toename van ‘nieuwe Turnhoutse inwoners’

Volgens het gemeenterapport van Gent werd ‘integratie’ aangegeven als een ‘probleemgebied’ inzake (on)tevredenheid. Als ik in mijn omgeving goed luister hoor ik eigenlijk ook dit gegeven héél vaak vernoemen. Ik nodig al mijn Facebookvrienden en anderen uit mij te laten weten waarom zij wel/niet tevreden zijn om in Turnhout te wonen. Als je dat liever anoniem doet kan je mij ook een privé Facebookbericht sturen of een mailtje.

 

Standaard

Een gedachte over “Waarom is de Turnhoutenaar zo (on)tevreden?

  1. Herman Vanbeckevoort zegt:

    Over een station met spoorverbinding naar Brussel en Antwerpen. Je hebt een ruime keuze om te gaan schoppen (sic), zowel voor de dagdagelijkse zaken als voor een nieuwe outfit. Ook horeca is ruim aanwezig zodat je niet ver op zoek moet voor je natje en droogje. En wil je een kwaliteitsvolle maar goedkopere maaltijd kan je terecht in de dienstencentra van het OCMW of in het sociaal restaurant van het kringloopentrum WEB. En het ruime aanbod aan sport- en culturele activiteiten moet zeker ook worden vernoemd.

    Dit alles vind je in elke stad. Probleem van Turnhout is dat er geen “identiteit” in zit, geen eigen karakter, niets wat het “extra” maakt, typisch maakt, iets uitstraalt, …..

    Like

Reacties zijn gesloten.