Opinie

Wat is er mis met gemeenschapsdienst?

rikdaems

Vooraf: Rik Daems (Open VLD) is een recidivist in het ‘schofferen’ van werklozen. Al dan niet op de trappen van zijn riante villa (zoals destijds in ‘Dag Allemaal’) Blijkbaar is er terzake ‘iets mis met Rik’.

Maar…toch wil ik even nader ingaan op het idee van ‘een gemeenschapsdienst voor/door werklozen’.

Het is goed om weten dat dit vandaag eigenlijk al bestaat. Er zijn immers duizenden werklozen die zich -op vrijwillige basis- inzetten in een sportvereniging, buurtwerking, vzw enz. …

En zij doen dat goed, zeer goed zelfs.

In de werkloosheidsreglementering is trouwens uitdrukkelijk voorzien dat je terzake ‘toestemming kan -lees MOET- aanvragen bij RVA’

Voor mij is dergelijke inzet ook een dienst aan de gemeenschap!

Er is op dat vlak echter wel meer mogelijk denk ik. Ik betreur dan ook de krampachtige houding die het ACV in deze heeft ingenomen. Maar wellicht is deze reactie vooral ingegeven door de ‘drang om die potentaat van een Daems’ eens een lesje te lezen. Veel minder -durf ik te hopen-  om het idee helemaal af te schieten.

Uiteraard zijn er een aantal valkuilen die je bij de toepassing van dit principe niet mag voorbij gaan. Denk zo ondermeer maar aan het ‘vervangen van bestaande jobs’ door -gedwongen- ‘vrijwilligheid’ Een andere valkuil is dat je niet zomaar de eerste de beste kan inschakelen om -pakweg- een namiddagje op te trekken met een rolstoelpatiënt.

Ik pleit ervoor dat er een degelijk onderzoek zou komen naar welke mogelijkheden er inzake ‘gemeenschapsdienst’ wèl kunnen worden uitgewerkt. Welke omkadering daarvoor nodig is, zodat dergelijke ‘job’ meteen ook nuttig is of kan zijn voor de reïntegratie op de arbeidsmarkt.

Je kan uiteraard ook kiezen voor de ‘ideale’ (maar financieel niet haalbare) oplossing door al dergelijke nuttige taken uit te bouwen in een ‘regulier statuut, een èchte arbeidsovereenkomst zeg maar. Alleen vrees ik dat dat gaat leiden tot een nog groter ‘overheidsbeslag’ dan nu al het geval. En de ‘ideale wereld’ bestaat ook enkel in mijn dromen wellicht.

Wie neemt deze uitdaging mee op? Ik stel mezelf graag ter beschikking om mee te denken.

Of gooien we meteen het kind met het badwater weg?

Standaard

10 gedachtes over “Wat is er mis met gemeenschapsdienst?

 1. Ludo Van Litsenborg zegt:

  tjaDen Dré, loopt dikwijls zichzelf voorbij, geloof ik.Trouwens dat meedenken, ziet ge dat als gemeenschapsdienst?

  Like

 2. Ludo Van Litsenborg zegt:

  wees nu eens eerlijk Dré?Stel dat, bijvoorbeeld de stad Antwerpen, waar ze dus, ik geloof 1400 medewerkers gaan laten afvloeien, deze zou vervangen door werklozen die gemeenschapsdienst doen. Wat zou je daar van vinden?Want gegarandeerd dat het op zoiets zal uitdraaien.Nog meer werklozen en gratis werkkrachten in een aantal stadsdiensten en gemeenschapsdiensten.

  Like

 3. Ludo Van Litsenborg zegt:

  toch raarAls je kritisch bent tegenover Dré en, een vraag stelt, reageert hij niet. Is kritisch zijn of vragen stellen verboden?

  Like

 4. 2e lezingik wou je de tijd gunnen om -minstens- een 2e lezing te doen van mijn tekst Ludo. De door u geuitte bekommernis (Antwerpen) staat namelijk verwoord in mijn tekst. Ik citeer : “Uiteraard zijn er een aantal valkuilen die je bij de toepassing van dit principe niet mag voorbij gaan. Denk zo ondermeer maar aan het ‘vervangen van bestaande jobs’ door -gedwongen- ‘vrijwilligheid’ “

  Like

 5. Ludo Van Litsenborg zegt:

  en tochStel ik je dezelfde vraag opnieuw, Dré. Ge moogt hier nog zoveel show verkopen als ge wilt en in uw antwoorden laten doorschemeren dat ge ons maar dommeriken vindt, maar, als ge eerlijk bent , zult ge moeten toegeven dat het daar op uit zal draaien. meer werklozen en gratis arbeidskrachten voor stads- en gemeenschapsdiensten en voor bedrijven met connecties.Dat dat in uw tekst stond wist ik ook wel.Trouwens Dré, dat ge in de politiek zit, ziet ge toch niet als gemeenschapsdienst, hoop ik; trouwens als 58-plusser, heb je vrijstelling, dus heb je wel heel makkelijk praten.

  Like

 6. Lezen is weten!Ludo,ik ga mijn reactie, zoals alle andere trouwens, netjes houden. Maar toch wel ff het volgende zeggen aan jou 1) ik val niet graag in herhaling 2) ik wil niet ingaan op allerlei insinuaties en vooronderstellingen die jij maakt en 3) het is overduidelijk dat jij zeker niet ‘mijn beste vriend’ bent en dat je al zeker niet de ambitie hebt om dat te worden. Nu ja, wat dat laatste betreft : Amen!

  Like

 7. Ludo Van Litsenborg zegt:

  tjaMijn reactie was toch ook netjes. Ik deel jouw mening niet, is toch mijn goed recht, of niet?Als ge er anders over denkt, overtuig me dan, maar kom niet af met “gij moogt mijn vriend niet zijn”. Dacht even dat we terug in de kleuterschool zaten.

  Like

 8. Ludo Van Litsenborg zegt:

  tjaWeet je dat dan zelf niet?beargumenteer je mening dan eens, kom niet enkel af met algemeenheden.Maar argumenteer met feiten, want onlangs in je lezersbrief in GVA, kwam je met bedragen waar de meeste brugggepensioneerden enkel van kunnen dromen.

  Like

 9. de redactie zegt:

  Genoeg?Ludo en Dré, het lijkt erop dat jullie mekaar genoeg afgekat hebben. Inhoudelijk lijken de punten gemaakt en gaat het nu meer over de stijl van reageren. Goed als we dit afronden?

  Like

Reacties zijn gesloten.