Opinie

Sorry is een moeilijk woord

timviertfeest

De feestdag van Rerum Novarum bracht ons de te verwachten pleidooien voor een sterk middenveld.

Sorry seems to be the hardest word

‘Het middenveld is springlevend en veerkrachtig.’ Aldus voorzitter Patrick Develtere. Ik hoop het samen met hem. Want een krachtig èn goed werkend middenveld is ook in mijn ogen onmisbaar voor het democratisch functioneren van de samenleving. Ongeacht wie of welke partij(en) de politieke dienst uitmaken. Op het Arco-débacle ging de voorzitter niet in. Nochtans zijn feesten als Rerum Novarum ook momenten om ‘Sorry’ te zeggen. Excuses ten aanzien van de vele duizenden coöperanten die flink wat centen zijn kwijt gespeeld. Een ‘breuk’ met het verleden zit er dus niet echt in. Het is wellicht wat naïef van mij om dergelijke sorry te verwachten. Want bij het ACW is het: ‘sorry seems to be the hardest word’.

ACW Turnhout breekt wel met verleden

In Turnhout daarentegen heeft het ACW duidelijk wel een breuk gemaakt, zij het op een ander terrein. Zelf kreeg ik eerder toevallig een uitnodiging voor het ACW-feest onder ogen. Aan de vooravond van RN, zaten we samen met maar liefst -3- gewezen ACW-voorzitters . Ook enkele politici, welke vorig jaar oktober gevraagd waren een ACW engagementsverklaring te tekenen waren aanwezig. Geen van hen, noch de vroegere voorzitters, waren uitgenodigd voor het Turnhoutse Rerum Novarum-feest.

ACW en TIM: één en ondeelbaar?

Op zich misschien niet zo verwonderlijk. Tijdens een verjaardagsparty op de markt (TIM) enkele dagen eerder was immers één en ander al heel duidelijk. Onder de (maximum) 50 aanwezigen waren heel wat ACW –bestuursleden prominent aanwezig. In die omstandigheden wens ik ook niet deel te nemen aan de RN-viering.

Een middenveld wat duidelijk (één) partij kiest is een verzwakt middenveld.

Standaard