Opinie

Geen volk in ’t salon

Grote Markt, Turnhout. Foto: Toon Van Bourgognie

Het is toch even schrikken. Na zo veel jaren gooit Pim ‘van den Beiaard’ de handdoek op de markt. Dat ze na al die jaren aan rust toe is en, dat ze die rust zeker ook heeft verdiend, zal géén zinnig mens in twijfel trekken. Bedankt Pim voor al die gezellige momenten en het ga je goed.

Naar aanleiding van deze sluiting titelt HLN van heden (3 april 2013): “Ik zie weinig volk in het centrum”. Wel, ik ben het met deze vaststelling helemaal eens. Dezelfde bedenking heb ik mij de afgelopen (?) wintermaanden ook herhaaldelijk gemaakt .

Buiten de eindejaarsperiode was er (veel te) weinig volk op de markt. Veel te weinig animo ook, als je het mij vraagt. Net voor de winter deed ik via mijn blog nog een oproep aan de horeca om mee initiatief te nemen tot een ‘wintermarkt’ Helaas…

Deze week plaatste ik op mijn FB-pagina een oproep om ook in Turnhout te starten met het uit Italië overgewaaide systeem van de “uitgestelde koffie”. Gelukkig sprongen enkele mensen al mee op de kar om een taS(k) force op te richten. Van de kant van de horeca blijft het voorlopig echter nog erg stil. Hopelijk is dat stilte voor de storm.

Afgelopen weken kon je in de Gazet van Turnhout ook wel wat standpunten/voorstellen lezen over wel/niet parkeren op een deel van de markt. Over wel/niet auto’s opnieuw door de Gasthuisstraat. Met daarbij soms wel, soms niet de koppeling met het (zo ongrijpbare) onveiligheidsgevoel.

Maar eigenlijk vrees ik meer en meer dat dit enkel ‘semantische discussies’ zijn. De hamvraag lijkt me : hoe en wie kan/wil/moet ervoor zorgen dat onze markt (omgeving) 52 weekends/jaar attractief is. En dan niet enkel met een spuitende fontein in een prille lentezon!

Dré Wolput

3 april 2012

Standaard

8 gedachtes over “Geen volk in ’t salon

 1. Guy van Tornout zegt:

  De oplossing was ( definitief verleden tijd ) simpel geweest ‘: een parking ONDER de markt.

  Like

 2. jaak mertens zegt:

  heeft ‘een vorig’ stadsbestuur misschien niet het verkeerde voorbeeld gegeven door ‘de administratie’ naar Blairon te verhuizen? En niet enkel horeca sluit of trekt weg: ook interimkantoren zijn verkast. En misschien worden er binnenkort ook enkele bankfilialen weggesanneerd…???

  Like

 3. De beslissing om de stedelijke diensten naar Blairon te verhuizen dateert al van einde jaren 90. Dat is dus al ‘enkele vorige besturen’ geleden. Bovendien was dat vanuit een ‘groeiperspectief’. Ook lang voor de markt zijn huidige vorm kreeg en parkeervrij werd gemaakt. Het probleem van de leegstand -grotendeels mee veroorzaakt door de conomische crisis- is later gekomen en heeft ook helemaal géén verband met de verhuis van de stadsdiensten. Wat nu aan de orde is, mijn inziens,is de vraag hoe we van de markt meer dan nu een belevingsplein kunnen maken. Het ‘verlevendigen’ ervan zeg maar. Daartoe lanceerde ik een oproep via FB en kreeg al heel wat mooie ideeën voorgeschoteld. De komende weken wil ik de nodige ‘samenspraak’ organiseren om dit in ‘gemeenschappelijk overleg’ aan te pakken. Alle positieve krachten zijn welkom!

  Like

 4. Raf Coene zegt:

  Ik zie drie belangrijke redenen voor de teloorgang van Grote Markt. Eén ervan werd al vernoemd: de economische crisis. De zaak op de hoek van de Otterstraat en de Grote Markt was hierbij het belangrijkste slachtoffer. Daardoor hebben heel wat mensen minder te besteden, en een avondje uit is het eerste waar mensen op besparen als ze hun inkomen zien dalen. Een volgende rede is de vergrijzing van de bevolking. De vergrijzing slaat op twee manieren toe: mensen die op pensioen gaan zien hun inkomen meestal ook dalen. Maar er zijn ook horeca-uitbaters die zelf op pensioen gaan, zoals Pim van Den Beiaard, en Staf en Magritte van het theehuisje in de Bloemekensgang, of nog de uitbaters van De Oude Hesp. Als laatste rede: de trage ontwikkeling van Turnova.

  Like

 5. De trage (niet) ontwikkeling van Turnova is inderdaad een belangrijk element. Wat al jaren voorspiegeld werd als een ‘trigger’ blijft veel te lang uit. (zal het er ooit nog van komen??) Maar nogmaals : laat ons zoeken naar haalbare en betaalbare mogelijkheden om ons salon levenslustiger te maken.

  Like

 6. jaak mertens zegt:

  inderdaad Dré, al een tijd geleden, als voorloper op de nieuwe markt, vanuit ‘groeiperspectief’. En ik ben me bewust dat het ‘praten’ achteraf is. Maar wat als… het stadsbestuur de inefficiënte, energieverslindende witte’ achterbouw van het stadhuis had afgebroken, een stuk van de Jacobsmarkt had bijgekocht, een ondergrondse parking had gemaakt voor personeel van – en bezoekers aan – de administraties, die in een moderne nieuwbouw zouden huizen. Het komen en gaan van personeel en bezoekers zoutoch al heel wat basis’leven’ betekend hebben voor de markt en z’n neringdoenden? Want, is een ‘salon’, – echter zonder living en keuken – leven en werken – hart en rand – wel duurzaam leefbaar?

  Like

 7. Herman Vanbeckevoort zegt:

  Indien TURNOVA al van de grond zou komen, dan nog zal dit de avondlijke/nachtelijke activiteit niet verhogen. Er is dan wel een parking (nog een klein beetje) dichter bij de Markt, maar de mensen zullen ook hier bang zijn om ’s avonds in het donker naar deze (ondergrondse) parking te gaan. Net zoals nu met de Warande parking. En als TURNOVA de zoveelste plek van leegstand wordt, wordt het alleen maar erger.

  Like

 8. Raf Coene zegt:

  Al de problemen verhullen een dieper liggend probleem, namelijk een totaal gebrek aan visie, zowel wat mobiliteit, ruimtelijke ordening en lokale economie betreft. Als men vergunningen aflevert aan winkelketens om zich in de rand te vestigen, die even goed in Turnova hadden gepast, dan is men verkeerd bezig. Als men weigert de mensen een deftig alternatief te geven voor onze geldverslindende auto’s, moet men niet verwonderd zijn dat de mensen geen geld over hebben om eens een hapje te komen nemen in ons gezellig centrum. Turnhout bezit over zeer veel troeven en een paar fantastische opportuniteiten (ontwikkeling van Turnova en de stationsomgeving). Helaas, te oordelen aan de plannen die er circuleren, gaan we deze kansen volledig verkwanselen door een totaal gebrek aan visie en creativiteit. Desalniettemin moeten we nu ook niet overdrijven wat de Grote Markt betreft: bij goed weer is het er alles behalve een doodse bedoening.

  Like

Reacties zijn gesloten.