Opinie

Diefstallen een plaag?

inbraakdIs er sprake van een ‘diefstallenplaag’ in de politiezone regio Turnhout? Ik heb, net als vele anderen wellicht, een abonnement op de nieuwsbrief van de Politie regio Turnhout.

Omdat recent (een 2e keer) werd ingebroken bij een familielid, die de daders op heterdaad kon betrappen, in achtervolging ging en één van de inbrekers bij de kraag kon vatten, maar de twee toch moest ‘lossen’ nadat hij zelf ernstig werd verwond, ging ik deze nieuwsbrief eens van naderbij bekijken.

Wat stel ik dan vast?

*Sinds 1 maart (en tot/met 27 maart) staan in deze nieuwsbrief, 66 feiten (of acties zo je wil) vermeld.

*44 hiervan (of 2/3 = 66%) hebben betrekking op een diefstal (of poging tot).

*16 ‘feiten’ (of ruim 36%) inzake diefstal situeren zich in de stad Turnhout

Diefstallen, inzonderheid in woningen, is één van de prioritaire punten, opgenomen in het zonale veiligheidsplan. Ook nationaal is dit één van de speerpunten bij de federale politie. Niet verwonderlijk als je weet dat het eerste semester van 2012 er een stijging was vast te stellen van bijna 11% woninginbraken. Ten overstaan van 2008 dan weer is er een stijging van maar liefst 32%.

Per -10.000- woningen werden in 2011, -68-, woninginbraken geregistreerd, terwijl dit cijfer in de overeenstemmende periode van 2012 al oploopt tot 76.
Ontnuchterend bij dit alles, is dat het ‘oplossingspercentage’ bij woningdiefstallen nog géén 5% beloopt (4,5% : cijfers federale politie 2011)

Ik ga hier, gezien de ontstane commotie in Antwerpen, géén oproep doen om bij elke verdachte beweging en/of buitenlandse nummerplaat, de politie te verwittigen. Volgens Europa zou dit zelfs ‘stigmatiserend werken en de vreemdelingenhaat aanwakkeren’.

Nog verregaander zou een oproep zijn om de grenzen opnieuw te sluiten. Alhoewel, ik herinner me nog ten tijde van de varkenspest in de Kempen, dat er toen wel heel wat grensovergangen werden geblokkeerd. En voor het overige was er toen strenge controle op in- en uitrijden. Opmerkelijk was dat toen het aantal woninginbraken bijna tot –O- werd gereduceerd in het noorden van het arrondissement, in die periode van afsluiten en scherpere controle.

 

Dré Wolput

29 maart 2013

Standaard

2 gedachtes over “Diefstallen een plaag?

  1. jaak mertens zegt:

    je zou je inderdaad kunnen afvragen wie er ‘beter werd van het vrije verkeer van personen, goederen en ‘diensten’ en …kapitaal?De kleine spaarder die een half procentje meer kan krijgen over de grens, iets minder ( of geen) roerende voorheffing? De werkloze die een ‘interim’ kan krijgen ‘over de schreef’ ? Of de toerist/ consument die wat (meer ) drank, sigaretjes of een goedkopere flatscreen kan bemachtigen in een buurland of verder weg, zonder vervelende’ tussenstops? Zoals bij ‘grootbanken’ en ‘privatiseringen’ zou het toch ‘voor allemaal’ ‘beter’ worden??? Voor wie eigenlijk wel..???

    Like

  2. @Jaak Mertens : zeer terechte vragen en bekommernissen,Jaak. Ik kan mij ook niet van de indruk ontdoen dat, wat diefstallen betreft, het begrip “vrij verkeer van goederen en diensten’ breed, tè breed wordt geïnterpreteerd!

    Like

Reacties zijn gesloten.