Opinie

Besturen

Even een ‘T.I.M.ekke’ doen: deze blog schrijf ik niet als (bestuurs)lid van CD&V, maar wel als verontruste burger. En verontrust ben ik ten zeerste. Sinds de verkiezingen van 14 oktober hangt er in Turnhout een erg negatieve sfeer.

Dringend nood aan zuurstof

Met het aantreden van de nieuwe coalitie is er wat die sfeer betreft nog niet veel veranderd. Nochtans heeft deze stad dringend nood aan (meer) zuurstof. Zo is er de steeds groeiende leegstand van handelszaken. Daar tegenover staat de uitbreiding van de winkelzone langs de Steenweg Op Gierle. Een zwembad wat nog steeds niet kan worden gebruikt en waar dringend fundamentele beslissingen moeten worden genomen. Mobiliteit in en om Turnhout is nog steeds een heikel punt. Resultaten van onderzoeken allerlei om ook hier met kennis van zaken te kunnen beslissen mogen niet te lang uitblijven. En er zijn de beperkte financiële middelen. Zonder de belastingen te verhogen -wat toch nog steeds het uitgangspunt is- zal er de komende jaren een flinke hap moeten worden bespaard. Daarnaast is er ook nog het steeds hangende ‘Turnova-dossier’ mèt de academies, de uitbouw van de stationsomgeving als innovatieve campus enz. …

Om dit alles in goede banen te leiden heeft deze stad zuurstof nodig. Zuurstof die de (beleids)geesten helder maakt en helder kan houden. Zuurstof onder de vorm van (mede)investeerders om de handel en wandel een nieuw elan te geven.

Conflict werkt verlammend

Die zuurstoftoevoer wordt echter bestendig afgesneden. Kletterende ruzie over wie wat wel of niet mag organiseren krijgen we in de plaats. Ik heb in het verleden via mijn blog (Dré blogt) al meermaals duidelijk gemaakt wat ik denk over het optreden van gemeenteraadslid/concertorganisator Toon Otten. Je kan nu eenmaal niet blijvend wegkomen, als je ‘goeie waar’ telkens weer op een agressieve manier wil slijten. Een stad goed besturen kan je niet als sommige mensen steeds op zoek zijn naar ‘het conflict’ en daardoor verlammend in plaats van stimulerend optreden. Hoogste tijd dat de ontgoochelingen omwille van de uitslag van 14/10 èn het niet behoren tot de coalitie worden omgezet in positieve energie. Deze stad èn zijn ruim 40.000 inwoners verdienen dergelijke ‘kracht van de verbetering’

 

Standaard

6 gedachtes over “Besturen

 1. Ludo Van Litsenborg zegt:

  Dré, bij een ruzie zijn er steeds, minstens, twee partijen betrokken. . Dit is niets meer dan een ordinaire ruzie tussen twee ego’s, waarbij de ene niet voor de andere moet onder doen.

  Like

 2. Ludo Van Litsenborg zegt:

  Trouwens Dré, waarom noemt ge het, “even een,T.I.M.ekke, doen”?Ge kunt het toch evengoed, “even een, Willy-ke, doen”, noemenTrouwens, verontrust ben ik ook, vooral door hen die regelmatig een bocht van 180 graden nemen..

  Like

 3. walter zegt:

  ja dré,ik heb het eigenlijk vanaf het begin niet zo zien zitten de huidige meerderheid.maar ja ik dacht we zullen deze mensen ook maar een kans geven.maar als men op de gazet van turnhout al laten uitschijnen dat er bij de buurtwerkingen alleenn maar zeikers zitten dat geeft samenwerken al niet veel zin.en de huidige meerderheid als je daar naar verschillende personen een mail stuurd over een probleem in de buurt en je krijgt van niemand een reactie wat vind u daar van.en wat de keuze van de huidige meerderheid betreft,die is hier in turnhout toch niet gelopen zoals de kiezer wou.en ik heb zelfs met andere N-va burgemeesters een babbel gehad en die zeiden dat ze in turnhout toch een heel andere sammenstelling hadden genomen,meer naar de kiezer geluisterd.en wat de vorige meerderheid betrof,moest er meestal mee ja geknikt worden met de grote hoop zoniet hing er wat boven hun hoofd.

  Like

 4. walter zegt:

  toch nog 1 dingske,onlangs heb ik nog een artikel door gemailt naar de pers,waarom.een buurtbewoner sprak een schepenen aan over het sluikstorten.en men zou denken als we iets terug kunnen doen voor de kiezer,vergeet het postje binnen en de kiezer kan de pot op.het antwoord van de schepenen was ,dit is mijn bevoegdheid niet.te veel moeite om dit door tegeven.ja dré zo loopt het nu.maar ja ze hebben geen tijd ze moeten ambras maken he.

  Like

 5. Hugo Van Mierlo zegt:

  Dré, toch even naar de oorzaak van de mindere of negatieve sfeer en het waarom. Reeds 2 legistraturen werden de verkiezingsuitslagen van Turnhoutse kiezers straal genegeerd.Herinner u wie hier telkens de meeste voorkeurstemmen behaalde nl. Erik Vos die ondertussen (met succes) opkwam met een nieuwe partij T.I.M. De verkiezingsuitslag was van die aard dat er een panieksituatie ontstond waardoor er zelfs geen zinnige of doordachte coalitieonderhandelingen plaatsvonden.Na slechts enkele dagen was er reeds een akkoord met NV-A, CD&V en SP.A met als voornaamste noemer: “even persoonlijke afrekeningen maken, postjes redden die er te redden zijn en scheep gaan met een partij zonder enige bestuurservaring en/of bekwaamheid. Het vervolg zal zich wel stellen binnen 6 jaar. CD&V en SP.A zullen volledig van de kaart geveegd worden. Een goede raad: laat deze coalitie zo snel mogelijk springen. Het is de enigste oplossing.

  Like

Reacties zijn gesloten.