Opinie

Gezag of geleuter?

develtere

Als trouwe ACV/W-soldaat nam ik meer dan 40 jaar geleden, een rekening bij BAC, kocht een coöperatief aandeel voor mezelf, later ook voor mijn echtgenote en nog later ook voor onze zoon. (later werden dit  Arcopar-aandelen)

In 1997 deed een BAC-kantoorhouder  ons een voorstel tot het kopen van een ‘onderschrijving  van Bacob-kapitaal’  ten bedrage van maximum 50.000 bfr per persoon (124O euro) Later werden dat ‘Arcofin-aandelen, categorie C’ 

Uiteraard namen wij  al onze verzekeringen ook bij DVV en gingen we later een hypothecaire lening aan bij…BAC.

Mijn rotsvast vertrouwen in de beweging, m’n geloof in het belang van het ‘meervoudig lidmaatschap’,  in  de doelstellingen v/h ACW ook èn in de ethisch verantwoorde beleggingen van die coöperatieve gelden, het feit dat er jaarlijks een ‘divident’ werd bijgeschreven op die aandelen en het gegeven dat, ‘tot op de laatste minuut’ Arcopar bleef volhouden dat zij een voorzichtige politiek voerden… Dat alles samen kost mij nu de ronde som van : 3.157 + 3.163 + 2.803 of samen 9.123 euro verlies van -3- Arcopar-aandelen. Bovendien ook nog eens 3 X 1240 euro aan veilige Arcofin-aandelen.

Totale verliessom : 12.843 euro.

Belastingen betalen is niet dom

Zo luidde de slogan van een ACW/V campagne enkele jaren geleden, rond (eerlijke) fiscaliteit.  Deze campagne poogde een antwoord te zijn op het ‘groeiende gemor’ binnen de samenleving èn binnen de beweging op de steeds stijgende fiscale èn parafiscale lasten en wou meteen ook de burgerzin bij ‘iedereen’ aanscherpen omdat ook ‘iedereen’ gebruik maakt van de talrijke voorzieningen zoals onderwijs, het openbaar vervoer, het wegennet enz. ..

Voor het ACW betekenen (?) belastingen ook een herverdeling tussen rijk en arm. De sterkste schouders en de zwaarste lasten, weet je wel?!

Anno 2013 is het gebruik maken als ACW, van ‘fiscaal voordelige constructies’ zoals ondermeer de notionele intrestaftrek wellicht louter ‘rechtskundig’ correct maar is het voor mij alleszins fundamenteel onrechtvaardig.

Respect voor vrijwilligers

Eerder reeds drukte ik mijn waardering èn respect uit voor de talloze vrijwilligers die elke dag werkzaam zijn ten velde. Onder de noemer van het ACW en/of zijn deelorganisaties. Recent ook verklaarde een groep ‘jonge ACW’ers’ hun geloof in de doelstellingen van het ACW en waarom zouden we hen niet geloven?!

Waar ik echter absoluut géén vertrouwen meer in heb, is de huidige ACW-leiding. Met wat voorafgaat is het begrip ‘moreel gezag’ uit hun mond eerder ‘moreel geleuter’

Standaard

3 gedachtes over “Gezag of geleuter?

 1. Vorige week zei Steven Vanackere (CD&V/ACW) nog dat een ‘sorry’ niet genoeg zou zijn i.v.m. de onheuse aanvallen van NVA op ACW. Wanneer zal datzelfde ACW overwegen om een ‘sorry’ te zeggen tegen de talrijke bedrogen Arcopar-spaarders?!

  Like

 2. Ludo Van Litsenborg zegt:

  [b]Vooraf: er kan geen misverstand bestaan over het feit dat we ‘aandeelhouder’ zijn of waren. Het adjectief ‘coöperatief’ verandert daar niks aan. [/b]Bovenstaande komt uit één van uw eigen blogs, Dré. Nu noemt ge het weer “arcopar-spaarders”. Hoe zit het nu?Fiscaal voordelige constructies, door het ACW, vindt ge fundamenteel oneerlijk, is het ook, maar waarom dan niet even stilstaan bij de vele bedrijven, die net hetzelfde doen, enkel en alleen om meer winst te maken?Ge wordt toch geen slippendrager van de N-VA? Want dat zou ik heel spijtig vinden.

  Like

 3. Alles in zijn juiste context plaatsen Ludo. Mijn visie inzake de ‘staatswaarborg’ is niet(s) gewijzigd. Integendeel. Slippendrager van NVA? Misschien toch op wijzen dat mijn eerste blogs over ACW en ARCO al dateren van oktober en november 2011. In die blogs riep ik het ACW op om de nodige transparantie aan de dag te leggen. Dat is lang voor NVA is begonnen met het ACW aan te vallen. Aanvallen die er maar konden komen net omdat het ACW die transparante èn eerlijke communicatie niet heeft gevoerd. Trouwens, Ludo, ik ben nog nooit iemands slippendrager geweest. Hoogstens was ik te naïef in mijn rotsvast geloof èn vertrouwen in de ACW-leiding, maar dat kon je uit deze blog al wel begrijpen toch. Niet soms? Als vrijdenker heb ik noch het NVA noch een andere partij nodig om mijn gefundeerde mening te formuleren èn te publiceren Ludo. Tot slot nog dit : nadat deze blog verscheen heeft ook de leiding van LBC/NVK diezelfde stelling ingenomen wat de notionele intrestaftrek bij het ACW betreft. Dat zullen in jou visie dan ook wel slippendragers zijn zeker?!

  Like

Reacties zijn gesloten.