Opinie

Heeft Albert Heijn ook een Zilvervloot?

ah

We schrijven 1628. In dat jaar wist Piet Hein de Zilveren Vloot te veroveren. Deze was met kostbaarheden uit de Spaanse Koloniën in Amerika, onderweg naar Spanje.

We schrijven nu 2012. De naamgenoot van Piet Hein, met name Albert Heijn is volop bezig om Vlaanderen te veroveren. Ook de Kempen. Na Mol en Olen is nu Turnhout aan de beurt.De vraag die ik me daarbij ste : zit Turnhout nu ècht te wachten op supermarkt nummer 12?

De Carrefour is in onze stad uitdrukkelijk aanwezig met 4 vestigingen. Een planet hypermarkt, 2 keer een express en nog een carrefour Market. Delhaize heeft 2 vestigingen, net als Aldi. Ook Lidl is aanwezig evenals Peeters-Govers. In het centrum is er ook nog Hema.

Zowel binnen als buiten de ring zijn een aantal supermarkten gevestigd. Wat komt die Albert Heijn dan nog doen, vraag ik me af. En waarom buiten de ring, op de site van Gamma, langs de Steenweg Op Gierle? Waarom niet -bvb- in de al langer leegstaande Blokker in de Gasthuisstraat? En wat zal het schepencollege doen met de aanvraag voor een socio-economische vergunning? Weigeren wellicht maar dan zal -met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid- de Vlaamse overheid deze weigering overrulen en toch die vergunning toestaan.

Recent ook besliste het schepencollege dat er absolute prioriteit zal worden gegeven aan Turnova.Maar net dat project roept bij mij al heel lang ernstige twijfels op. Je ziet daar ook zo weinig gebeuren, op die Turnovasite. (enkele kermissen en een Havobeurs daar gelaten…) En zijn die ontwikkelaars van de Steenweg Op Gierle niet (bijna) dezelfden als deze van Turnova? En wat betekent dan die absolute prioriteit voor o.m. de site van Le Bon (nu Real Estate)

Albert Heijn is wellicht niet geïnteresseerd in een vestiging in het stadscentrum. Vanuit hun marketingstrategie hebben ze ongetwijfeld vastgesteld dat hun ‘product’ (lees : naambekendheid) en hun ‘plaats’ buiten de ring een veel grotere impact heeft. Zo kunnen zij immers veel makkelijker consumenten uit de ruimere periferie aantrekken. Zonder parkeerproblemen bvb.

Ik heb alvast niet echt een ‘goed gevoel’ bij deze ontwikkelingen. Wanneer en hoe zal/kan dit kenteren?

Standaard

6 gedachtes over “Heeft Albert Heijn ook een Zilvervloot?

 1. Raf Coene zegt:

  Gemengd gevoelAan de ene kant juich ik de komst van Albert Heijn toe, want extra concurrentie in de retail is al heel lang dringend nodig in ons land. De prijzen die ze hanteren zijn gewoon te hoog en het ligt niet enkel aan de iets hogere btw dan de ons omringende landen. Het creëert extra jobs, ook mooi meegenomen, en daar zou iemand als u zeker gecharmeerd door moeten zijn. Je mag ook niet vergeten dat Turnhout de laatste jaren aardig groeit, als je de luchtfoto’s van google earth bekijkt, dan zijn die wat Turnhout betreft al hopeloos verouderd. Ik ben geen specialist ter zake, maar mij lijkt het dat de markt nu groot genoeg is geworden voor de aanwezigheid van een bijkomende retailergroep. Hopelijk houden ze het dan ook langer uit dan de vorige vestiging van Delhaize onder de cinema.Aan de andere kant kan je inderdaad vraagtekens plaatsen bij de locatie langs de Steenweg op Gierle.Maar misschien is niet zozeer de locatie een probleem, wel de inrichting van deze invalsweg: deze voldoet al lang niet meer aan de vervoersvraag en het is er met al die winkelvestigingen redelijk gevaarlijk voor overstekende auto’s en doorgaande fietsers. Een voorbeeld van hoe de Steenweg op Gierle er zou moeten uit zien is de Aarschotsesteenweg in Herentals tussen de twee kanalen. Ideaal ware dat A. Heijn zich ergens op de site van Turnova vestigt, maar zoals je al gemerkt hebt gebeurt daar inderdaad niet veel. Is er geen geld genoeg, of is er wat onenigheid over de plannen? Als je de (voorlopige) plannen bekijkt, dan kan je niet anders dan vaststellen dat de dichtheid, ondanks de relatief lage bebouwing op één torentje na, er zeer hoog zal zijn, in die mate dat het bijna niet anders kan dan dat het ten koste gaat van de woon- en leefkwaliteit. En mijns inziens is de site van Turnova ook beter geschikt om er een busstation van De Lijn aan te leggen, want de bussen zijn duidelijk niet welkom op de Grote Markt. Tussen het gebouw van de kunstacademies en Heilig Graf lijkt me een zeer goed alternatief voor de verspreide haltes op de Grote Markt: alle perrons geconcentreerd bij elkaar en langs de belangrijkste as aan de andere kant van de Grote Markt. Een busstation op deze plek kan voor aardig wat passanten zorgen op en rond de Turnova-site, het lijkt me dat Turnova net dit nodig heeft, eigenlijk is het de logica zelf.

  Like

 2. walter zegt:

  RE: Heeft Albert Heijn ook een Zilvervloot?de vraag is zoals je al zegt dré is een albert heijn wel echt nodig in turnhout.voor merk producten kan het misschien, niet tegen staande dat colruyt ook zeer goede prijzen heeft.veel producten van het huismerk zijn daar zelfs voordeliger dan in de aldi.voor de turnhoutenaar is het misschien niet slecht,maar toch zijn er nog altijd mensen die een voorkeur hebben voor een winkel of warenhuis.en de mensen die prijs bewust winkelen die gaan meestal naar verschillende winkels.en het leegstaande gebouw van blokker in de gasthuisstraat zou voor de mensen zonder wagen prachtig zijn,maar jammer genoeg is deze groep te klein.en ja met de wagen in turnhout dat lukt niet,dat zal ook de rede zijn dat steeds meer winkels uit het centrum vertrekken. en veel mensen met wagen die steken al liever de grens over om te gaan winkel in baarle-nassau dan rondjes te rijden in turnhout.daar heb je aldi,albert heijn enz.want zoals je al zegde de gierle steenweg is geen pretje om te nemen,meestal is het daar aanschuiven,en als je dan ook nog de warandestraat en de statiestraat passeert dan ben je al een hele tijd onderweg,dan kan je al gauw beter even de grens over.

  Like

 3. Ludo Van Litsenborg zegt:

  RE: Heeft Albert Heijn ook een Zilvervloot?Het is bewezen dat, als ergens een A. Heijn komt, de supermarkten in de omgeving hun prijzen verlagen. Dus voor de winkelende Turnhoutenaar is die komst steeds een voordeel.Betere prijzen voor de gewone man, daar kan je toch niet tegen zijn, Dré. Los van de locatie, laat maar komen.

  Like

 4. Globaal bekeken1) zal AH een ‘prijzenoorlog’ veroorzaken in Turnhout? Zou kunnen. Als dat zo is, kan de consument er maar goed bij varen. 2) zal AH zorgen voor extra tewerkstelling in Turnhout : zeer twijfelachtig en wel om volgende redenen : a) een prijzenoorlog met de andere supermarkten zal ongetwijfeld als gevolg hebben dat de personeelsbezetting nog veel scherper dan nu zal worden berekend. Voorbeelden zoals zelfscannen en/of zelfkassas’s tonen dat NU reeds aan. b) steeds meer mensen hebben steeds minder te besteden. Een bijkomende supermarkt gaat zeker niet tot meer (globale) omzet leiden maar -in het beste geval- wel tot een ‘herverdeling’ van die omzet en van de reeds bestaande werkgelegenheid. Netto-winst tewerkstelling = 0 of zelfs een daling!

  Like

 5. Raf Coene zegt:

  RE: Heeft Albert Heijn ook een Zilvervloot?Dré, ik denk dat je het iets te pessimistisch bekijkt. Uit het feit dat er een distributiegroep bijkomt besluiten dat de werkgelegenheid op peil blijft of zelfs zou dalen, lijkt me te kort door de bocht. Daarbij, als we uw redenering doortrekken tot in het extreme, dan zou je moeten beweren dat als er maar één winkel overblijft, de werkgelegenheid het grootst zou moeten zijn, of minstens op peil zou moeten blijven. Er is nog een ander economisch effect waar rekening mee gehouden kan worden. De komst van AH zal zeker leiden tot lagere prijzen, dat is zo goed als zeker. Dat betekent ook dat de mensen in onze regio meer geld overhouden voor andere zaken. Dat kan dan weer een impuls geven aan de lokale economie, met meer tewerkstelling in andere sectoren tot gevolg.En tot slot nog een suggestie. Als het bijkomende verkeer echt een probleem is, en dat is het ook, dan kan de stad volgende maatregel nemen: waarom geen belasting heffen voor iedere parkeerplaats van iedere winkel om te beginnen? Bijvoorbeeld 300 euro per parkeerplaats per jaar, 25% korting wanneer er betaling gevraagd wordt aan de klanten (kopen is gratis parkeren hoort er niet bij). Je slaat er heel veel vliegen mee in één klap: extra inkomsten voor onze stad die bovendien vaak niet-Turnhouts van oorsprong zijn, je moedigt de mensen aan om meer met de fiets, openbaar vervoer of te voet te komen winkelen, minder verkeer, en je moedigt retailers aan zich in de stad te vestigen en niet aan de rand. Ideaal ware dat een dergelijke belasting op stadsregionaal niveau ingevoerd wordt.Levert de partij waarvan je op de lijst stond trouwens niet de schepen van financiën?

  Like

 6. walter zegt:

  RE: Heeft Albert Heijn ook een Zilvervloot?ik lees toch een aantal reactie’s,die eigenlijk in de hand worden gewerkt.zoals zelfbanking,als je over een aantal overschrijvingen komt moet je bij sommige banken extra betalen,haal je geld af onder een bepaald bedrag komt er ook wat bij of je moet het aan de automaat afhalen wie werk het dan zelf in de hand dat de mensen minder de bank binnen gaan.er is natuurlijk nog wel een bank die gratis werkt voor zijn klanten,maar toch zijn er nog mensen de schrik hebben voor de overstap.en wat betreft zelfscanning in de winkel ik maak daar ook gebruik voor mij gaat het vooral dat ik de juiste prijs zie want die staat niet altijd correct aangegeven.en dit is ook vooral heel handig voor mensen die niet zogoed zijn in rekenen en het moeten stellen met een klein inkomen deze zien steeds hun juiste uitgaven.en gaan deze mensen aan de kassa dan is het voor sommige moeilijk om te zeggen zet maar wat terug want ik kan dat niet betalen.en in de dag van vandaag gebeurt dit meer als je denkt.en wat betreft werk als je langs de zelfscanningkassa gaat word ernog altijd vriendelijk afgerekend door een medewerkster,toch in de kleine gb zoals de mensen zeggen.

  Like

Reacties zijn gesloten.