Opinie

Winter-Markt

marktplanDe horeca is één van de meest crisisgevoelige sectoren. Zodra steeds meer mensen steeds minder te besteden hebben, laat zich dat in de Horeca gevoelen. Dat is in Turnhout niet anders dan elders. Daarom is het belangrijk dat het lokale beleid steunt en helpt waar dat kan.

Door de horecaomgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo lijkt het mij belangrijk om de komende wintermaanden enkele extra initiatieven te voorzien en/of wat al voorzien is, extra te omkaderen.

Winterterrassen?

Enkele weken geleden hoorde ik nog een interessant voorstel van enkele horecamensen. Zij stelden voor om winterterrassen te voorzien. Het zou toch heerlijk zijn,  om bij een straaltje winterzon, op een Turnhouts terras te vertoeven, een beetje ingedekt door een kleurrijk fleecedekentje in de omgeving van een vuurkorf. Een warme chocomelk of een glaasje glühwein en leuk gezelschap.

Sfeervolle eindejaarsverlichting en een kerstmarkt met ijspiste mag ook al niet ontbreken. Het lijkt me ook wel belangrijk na te gaan hoe je dit gebeuren zodanig organiseert dat het één vloeiend geheel vormt met de horeca.  De opstelling van ijspiste en marktkraampjes moet misschien worden herdacht.

Blauw?

Maar er is meer. Zo is er dat moeilijk grijpbare en quasi ondefinieerbare ‘onveiligheidsgevoel’. Steeds meer mensen zeggen dat ze niet meer buiten durven komen, in Turnhout, als het donker is. Zeggen ze mekaar hierin na of is elke uitdrukking van ‘angst’  authentiek? De inzet van blauw op straat is hoog. Zichtbaar en onzichtbaar. Soms bekruipt mij het gevoel dat die inzet zelfs ‘te hoog’ is. Als ik een uurtje doorbreng op de Markt zie ik soms wel tot bijna 10 keer een politiecombi passeren. Uit de Gasthuisstraat, Herentalsstraat of Otterstraat.

Maar laat gebeuren wat snel en efficiënt kan gebeuren. Een betere verlichting van bestaande parkings en zeker van de wegen ernaartoe. Een betere verlichting ook van de markt zelf. Inzet van bvb gemeenschapswachten die ook in de avondlijke uren die wegen van en naar parkings in het centrum bewandelen. En geef ook hen af en toe een politieagent mee!

Zwart/wit

Kort voor de verkiezingen maakte Unizo een onderzoek bij hun leden bekend. Uit de cijfers die deze enquête liet zien, kon je bijna niet anders dan besluiten dat alle activiteiten rond Turnhout 2012 weinig of geen meerwaarde zouden hebben voor de Turnhoutse handel en wandel. Dit is manifest een verkeerde conclusie en dus ligt het probleem mijn inziens vooral bij de representativiteit van dit Unizo-onderzoek. 

Waar ik mij wel, samen met de horeca zelf, zorgen over maak is de ganse discussie over zwart/wit werk. Ik heb al geleerd dat dit géén zwart/wit discussie is. Maar dat is dan weer een zaak die we op Turnhouts nivo niet kunnen oplossen. Misschien is het wèl aangewezen om de geregistreerde kassa met blackbox,  nog even uit te stellen. Tot de donkere of zelfs pikzwarte wolken over de (ganse) economie wat zijn opgetrokken.

Dré Wolput

Standaard