Opinie

Over collaboratie

Overal in het Vlaamse land worden coalities afgesloten met de grote overwinnaar van 14 oktober : NVA. Alle partijen (uitgezonderd VB en PVDA+) duiken ergens wel op in één of andere samenstelling met deze partij. Ook in Turnhout diende elke partij (behalve alweer VB en PVDA+)zich aan bij NVA om tot een coalitie met hen te  komen. Eerder reeds schreef ik in mijn blog ‘overlopers’ hoe ik denk dat één en ander in onze stad is gelopen. (www.wolput.be) Enkele dagen na verkiezingszondag kwamen dan de ‘onthullingen’ over het al dan niet extreem-rechtse verleden van de nieuwe Burgemeester Brentjens. Zij (partijen en/of kandidaten) die NU beweren dat ze dit niet eerder wisten, liegen hardop!

Ben ik dan tevreden dat mijn partij CD&V in coalitie is gegaan met NVA en SP.A. Ja, zeer duidelijk wel.  Heb ik dan geen kritiek en/of bedenkingen bij het programma van NVA? Ja, zeer duidelijk wel, net zoals ik dat ook heb bij programma’s van groen, SP.a, PVDA+, VB enz. …

Sommigen nemen bij het samengaan van (vooral ) CD&V, met NVA het woord ‘collaborateurs’ in de mond. Wat zij doen is niet meer of minder dan de kiezers van deze partijen schofferen.

Maar wat ik niet accepteer is het volgende : sommigen nemen bij het samengaan van (vooral ) CD&V, met NVA het woord ‘collaborateurs’ in de mond. Wat zij doen is niet meer of minder dan de kiezers van deze partijen schofferen. Schofferen zoals men ook heeft gedaan destijds met de kiezers van het VB. Het hoeft geen betoog dat, in de context van het vormen van coalities met NVA, het begrip collaboratie absoluut NIET op zijn plaats is. Laat het duidelijk zijn: NIEMAND  heeft het recht mij –als lid en kandidaat van CD&V- een collaborateur te noemen. In het verleden niet en nu niet!!

Het ware beter nu op zoek te gaan naar het ‘waarom’ er zoveel kiezers op NVA stemden. Mensen BE-luisteren en daaruit de juiste beleidsconclusies trekken. En dit op alle niveaus. In het verleden werd de Vlaming al te veel èn te lang bestempeld als ‘verzuurd en/of racistisch’. Nu weer voorbij gaan aan die waarom-vraag kunnen de andere partijen zich géén 2e keer permitteren!  Ik wil alvast -2- voorzetten geven die een beetje inspirerend kunnen werken.

De ene gaat over ‘de kostprijs van de populistische mallemolen van Malonne’ (Knack), een zaak waar de Vlaamse kranten weken bol en vol van hebben gestaan.

De andere voorzet komt van MR-voorzitter Charles Michel ‘over het mislukte linkse beleid’ (De Standaard)

Standaard