Opinie

Moddercatch

stadhuis_op_tegel

Het was verre van fraai, de vertoningen in het Turnhoutse stadhuis op maandag ll (28/11) voor en tijdens de gemeenteraad.

Van welke kant je het ook bekijkt, de grootste seuzie zal nooit groot genoeg kunnen zijn om al die modder op te vangen.

Mijn analyse

 1. CD&V stapt naar het nationale bestuur om te verkrijgen dat Toon Otten wordt geschorst als lid van de partij. Dat bestuur willigt dit verzoek niet in, lokaal tracht men het geweer nog van schouder te veranderen maar als je op de website van CD&V kijkt, is het wel alsof er helemaal niks aan de hand is. Toon staat nog altijd vermeld als CD&V gemeenteraadslid
 2. Waarom ga je in het bijzijn van een deurwaarder naar dergelijke vergadering. Daardoor maak je toch een eventuele verzoening voor eens en voor altijd onmogelijk. Of heeft Toon hiermee te kennen gegeven dat hij niet langer onder CD&V-vlag wil varen?
 3. Ook Annemie Der Kinderen werd ‘wandelen’ gestuurd. Nochtans was er tegen haar geen enkele sanctie genomen. Is er misschien iemand in de partij die het nog steeds niet heeft verteerd dat Annemie een betere plaats kreeg op de lijst. Hoe dan ook : dit is een zeer domme en onaanvaardbare reactie t.a.v. Annemie
 4. De reactie van de Burgemeester dan. Waar hij onder meer de oppositie beschuldigd dat zij de oorzaak zijn dat er een extra gemeenteraad moet komen. Fout Burgemeester. Jullie hadden als meerderheid een dringend agendapunt toe te voegen in verband met de gemeentelijke holding. Jullie wisten dat je daarvoor een 2/3 meerderheid nodig hebt. En sinds vorige gemeenteraad wisten jullie ook wat de oppositie in te brengen had tegen o.m. Schepen Maes.  Meer dan redenen genoeg om vooraf met de oppositie te overleggen en op zoek te gaan naar die 2/3 meerderheid. Dat hebben jullie blijkbaar niet gedaan en dat is dom! Dus kan je die extra raad enkel op rekening van de bewindsploeg schrijven. Ze kunnen hun extra zitpenning dan maar best aan een goed doel schenken.
 5. Toon was volgens u niet welkom ‘omdat hij het bestuursakkoord van mei niet ondertekende’. Nogal wiedes. U noch uw partij hebben hem daartoe de kans gegeven, gezien de hangende procedure van definitieve uitsluiting.
 6. Hoe dan ook : wat nu gebeurde is het gevolg van een persoonlijke vendetta tussen Cis Stijnen en Toon Otten. Een vendetta die mijn inziens als is ontstaan voor de coalitiebreuk maar wel werd versterkt,  na enkele domme uitspraken van Toon.
 7. Door dit alles vrees ik dat vooral de Burgemeester ‘grote persoonlijke schade’ zal lijden. Misschien komt daardoor zijn leiderspositie op de CD&V lijst wel in het gedrang.
 8. Zoals ik eerder al schreef in mijn blogs : dit alles had kunnen vermeden worden als CD&V zich wat meer van zijn ‘Christelijke’ kant had getoond en zich verzoenbaarder  had opgesteld. Nu vrees ik dat het spreekwoord van ‘zijn gat verbranden en op de blaren zitten’ meer dan ooit van toepassing zal zijn.

 

Standaard

3 gedachtes over “Moddercatch

 1. Bart Goris zegt:

  gezond verstandIn tijden van crisis (economisch en op federaal politiek vlak) vindt men het nodig bij CD&V Turnhout om persoonlijke ruzies in de pers uit te vechten. De politieke tegenstanders kijken vanop de zijlijn verheugd toe , en dit op 1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.Dit moet erg zijn voor alle leden en de diverse medewerkers van CD&V Turnhout, misschien is het nu tijd dat het bestuur de vechtende honden bij zich roept en voor een oplossing zoekt. Met Turnhout 2012 en de verkiezingen in het verschiet is het voor iedere burger uit Turnhout belangrijk dat onze stad een degelijk bestuur heeft,laat het gezond verstand zegevieren.Gedaan met het schofferen van Anne Mie Derkinderen en de volledige oppositie ,tijd voor degelijke oplossingen oa.in de dossiers als het zwembad en het mobiliteitsplan.Naar de omliggende gemeentes slaan wij ook een mal figuur,hoe kunnen wij hen zo ooit overhalen om toe te treden tot de stad Turnhout, als we intern nog geen gezamelijke problemen kunnen oplossen. Vroeger kwamen ze nog massaal naar de Turnhoutse Vrijdagen, zwemmen in het stadspark en winkelen in onze gezellige winkelstraten,waar nu ook al een leegstand komt(oa. Blokker in de Gasthuisstraat). Met een hopelijk mooi en nieuwe markt,een knap havengebied en een prachtig kasteel hebben we nog verscheidene troeven.

  Like

 2. Gezond verstandBen het met je eens Bart. Maar dat broodnodige ‘gezond verstand’ ontbreekt al een tijdje in de Turnhoutse politiek. Wat de nieuwste ‘crisis’ betreft, zijn er twee zaken die ik absoluut niet begrijp. Ten eerste vraag ik me af waarom Toon deze démarche heeft gedaan. Gezag of een rol in een politieke partij dwing je niet af op een juridische wijze, maar wel op basis van (ondermeer) draagvlak en inhoud. Ten tweede snap ik niet waarom ‘iemand’ de kans krijgt om Annemie Der Kinderen op dergelijke grove en ontoelaatbare wijze te schofferen. Een echte leider had hierop ingegrepen. Maar dan heb je ook een leider nodig…

  Like

 3. Bart Goris zegt:

  gezond verstandDré , misschien is Toon in stilte al aan het onderhandelen met een andere partij(bv.NVA)en moet hij zich nog even profileren in de pers.Om nog wat naambekendheid te verwerven en op het voorplan te blijven, met in het achterhoofd de nakende verkiezingen. En inderdaad is het ontbreken van een sterke leider (zoals vroeger oa.Richard Proost),bij de CD&V een spijtige zaak. Want ook in andere partijen zitten er weinig echte leiders, en wordt het voor de kiezers moeilijk om een keuze te maken. Persoonlijk vind ik het ook spijtig dat men Annemie Der Kinderen op deze manier behandeld heeft, voor zover ik haar ken is het best een sympathieke madam ,die dit zeker niet verdiend .

  Like

Reacties zijn gesloten.