Opinie

Zwemmen

Zwembad_Kursaal_zwart-wit

Ik weet niet wat jij ervan denkt lezer, maar wat mij betreft is het heel stil rond het zwembad. We weten allemaal wel dat dit zwembad tijdens zijn korte levensduur al  meer gesloten was dan open. Alhoewel, als je ’s avonds langs het Stadspark passeert, blijft de verlichting van deze  lekkende kuip, nog steeds in al zijn glorie branden.

Het lijkt wel alsof het zwembad met al zijn problemen, van de Turnhoutse aardbol verdwenen is, maar dat zal door Google streetview wellicht tegengesproken worden. Hoe is het te verklaren dat we al zo lang ‘verstoken’ blijven van enig nieuws, zelfs geen stand van zaken?

Het zwembad wordt niet beheerd vanuit het schepencollege of de gemeenteraad. Nee, er is destijds een politiek akkoord gesloten, dat het beheer  van het zwembad zou worden toevertrouwd aan het AGB.  Wat staat voor’autonoom gemeentebedrijf’ Dit AGB is dus eigenlijk een ‘dochterbedrijf’ van de stad met een geheel eigen rechtspersoonlijkheid.

Wil dat dan zeggen dat de gemeenteraad ‘niks’ meer te zeggen heeft over zo een AGB? Volgens Groen! Is er op zijn minst sprake van een ‘ondoorzichtig kluwen en een democratisch deficit’. Zo staat toch op hun website toch te lezen. Citaat :

Groen! herhaalde dat het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) een ondoorzichtig kluwen blijft. Op dit moment moet hetgeen besproken wordt op het AGB binnenskamers blijven. Op deze manier ontstaat er een democratisch deficit, waarbij de democratische controle verloren gaat. Groen! onthield zich op dit punt, niet omdat we tegen de projectzone zijn, wel omwille van het democratische principe. 

Ondertussen maakt Groen! deel uit van de meerderheid. Wellicht hebben ze ondertussen stappen gezet om dit zogenaamde democratisch deficit weg te werken  en zouden ze dus,  een stand van zaken kunnen bekend maken, aan de publieke opinie, minstens aan de gemeenteraad of commissie.  En met stand van zaken bedoel ik niet enkel een opsomming van welke stekkers en/of draden verkeerd liggen en/of vervangen zijn. Nee, ik denk dat het nu lang genoeg geduurd heeft en dat Turnhout maar ook alle andere zwemmers uit de ruimere omgeving nu wel recht hebben op een steekhoudend antwoord op de vraag die bij velen op de lippen ligt : zal dit zwembad in zijn huidige opstelling ooit nog bruikbaar worden, zonder het risico dat het om de haverklap moet worden gesloten omwille van problemen. Of is het  een betere oplossing de boel gewoon definitief ongeschikt te verklaren?!

Naar ‘verantwoordelijkheden’ vragen zal niks uithalen vrees ik. Daarvoor heeft het beleid het ‘handige excuus’ van een rechtszaak welke aanhangig werd gemaakt om net over die ‘verantwoordelijkheden’ uitsluitsel te geven.

Hoe dan ook is het mijn overtuiging dat ‘nog langer zwijgen’ over dit zwembad débacle pas echt een miskenning zou betekenen van de Turnhoutse belastingbetalers. En dat is nog vele malen erger dan het democratische deficit wat door het AGB zou worden veroorzaakt

(democratisch deficit of tekort betekent dat  -in geval van het AGB- de gemeenteraad minder invloed heeft op de besluitvorming dan wat eigenlijk aan die gemeenteraad zou moeten toekomen)

Standaard

Een gedachte over “Zwemmen

  1. Turnhouter zegt:

    RE: ZwemmenIdd Dré, maar over het zwembad is alles al 20 keer verteld, zonder dat er iets gezegd is . Het wordt tijd dat ze er eindelijk iets aan gaan doen, maar vooral dat de bevolking, eindelijk, eens serieus ingelicht wordt over deze materie.

    Like

Reacties zijn gesloten.