Opinie

Nestbevuiling

bacobWellicht zijn er ook onder de lezers van Gazet Van Turnhout heel wat die, via een coöperatief aandeel wat zij kochten bij BAC, of bij de opvolger BACOB, betrokken zijn bij het desastreuse Dexia-débacle.

De ene keer loslippigheid, de andere keer het verwijt een nestbevuiler te zijn. De aanleiding daartoe heeft te maken met mijn blog op De Wereld Morgen (http://www.dewereldmorgen.be/blogs/dre-wolput/2011/10/12/acw-en-arco-pijnlijk-bedrog)

In deze blog trek in van leer tegen het ACW en de groep ARCO voor wat betreft hun houding in het Dexia-débacle. Ik verwijt hen dat zij alles behalve eerlijk en correct geweest zijn in hun informatie aan het adres van ruim 700.000 ‘vennoten’ die een coöperatief aandeel bezitten van ARCOPAR. Wat ik daarover denk kan  je uitvoerig lezen in de reeds geciteerde blog.

Bij het begin van de zomervakantie heette het nog dat ‘dank zij de voorzichtige politiek die ARCOPAR CVBA voert een aantrekkelijk divident kan worden uitgekeerd’  Na het bijna faillissement van Dexia weten we beter. En toch blijft het ACW/ARCO bijzonder vaag en onvolledig in hun communicatie.  Ik had gehoopt om in Visie (het  ledenblad van de Christelijke Arbeidersbeweging) van vrijdag 14 oktober de nodige toelichting en duidelijkheid te kunnen lezen. Maar het tegendeel is spijtig genoeg waar.

In zijn editoriaal zwijgt ACW-voorzitter Patrick Develtere ‘als vermoord’ over  Dexia en de daaraan gelinkte groep ARCO .  Duidelijkheid? Géén woord erover! Groep ARCO schrijft dan weer wel een artikeltje over de vraag ‘waarom garantieregeling voor coöperatieve vennoten’. Daarin lees ik  ‘dat de aangelegde reserves ARCO hebben toegelaten om in 2008, samen met de federale staat (u en ik dus) de gewesten (u en ik dus) en de gemeenten (u en ik dus alweer) een eerste keer te redden. Maar, zo lees ik nog, toen kregen de opgebouwde reserves een eerste knauw.

Niet verwonderlijk als je weet –maar zij schrijven het niet- dat ze toen miljoenen Dexia-aandelen hebben gekocht aan een waarde van bijna 10euro/stuk, terwijl diezelfde aandelen op dat ogenblik een beurswaarde noteerden van 3,5 Euro. Vandaag zijn diezelfde aandelen minder dan 0.80 eurocent waard!!!

Je zou denken dat dit –zowel voor de groep ARCO,als voor de verschillende politieke overheden in dit land-  aanleiding is geweest om Dexia te dwingen tot een voorzichtiger beleid wat niet meer gedreven is door een ongelofelijk winstbejag. Vandaag weten we dat dit dus niet het geval is. Erger, in het voorjaar kende Dehaene zichzelf en zijn Dexia-CEO nog een flinke bonus toe. Met goedkeuring van de aandeelhouders, waaronder  de groep ARCO en de overheden (politici).

In plaats van mij een nestbevuiler te noemen zou een  ‘wij zijn fout geweest’ een veel betere houding zijn. Maar, zoals reeds gesteld, de ACW-voorzitter heeft er in Visie blijkbaar ‘niks’ over te zeggen. En de groep ARCO wijst dan weer met de vinger naar de overheid (de belastingbetaler)  omdat, ondanks de eurocrisis en de tweede bankencrisis de waarborg (voor coöperatieve vennoten dus) er nog steeds niet is. Uiteraard is het belangrijk voor die individuele vennoten van Arcopar, dat dergelijke garantie er is of snel zou komen. Zij hebben immers geen weet, laat staan dat hun mening ooit werd gevraagd, van het gevoerde beleid. De wijze echter, waarop de groep ARCO het nu voorstelt, getuigt van ‘enige arrogantie’.

 

Standaard

3 gedachtes over “Nestbevuiling

 1. Bert Willems zegt:

  de graaicultuurDré, de film gezien afgelopen woensdag 12/10, “Capitalism:A Love Story” van Michael Moore.?Ten zeerste aangeraden, wat in de u.s.a gebeurt komt ook op ons af. !! ….we zien nu nog maar een klein begin.

  Like

 2. IndignadosWe zullen de indignados, diezich wereldwijd organiseren nog dankbaar zijn, omdat zij het protest tegen dit ongebreidelde bankenkapitalisme op gang brengen. Ik kan maar niet begrijpen dat er zo weinig reactie komt van onze ‘eigen mensen’ die keer op keer in ’t zak worden gezet

  Like

 3. Jaak Mertens zegt:

  arco en dexiaook in Visie nr28 van 21/10/2011 géén woord van verantwoording hierover. Of misschien toch wel op de laatste blz. waar een stewardess van het failliete Sabena wordt geciteerd: “Wij wisten niet wat er zich in hogere regionen afspeelde”.

  Like

Reacties zijn gesloten.