Opinie

De laatste week…en nu?

Brug Hoogkerk, webwords on Flickr

In maart 2009 vroeg ik mijn werkgever om mij m’n opzeg te geven. Dit met de bedoeling om bij het einde van die opzeg, met brugpensioen te kunnen gaan. Dit brugpensioen was en is voorzien in het interprofessioneel akkoord, voor alle 56 jarigen met  minstens 40 jaar loopbaan.

Wat toen nog ver af leek is nu erg dichtbij. Volgende week al, vrijdag 30 september zal het mijn laatste werkdag zijn. Het zal een afscheid worden met gemengde gevoelens. Enerzijds tevreden om na een loopbaan van meer dan 41 jaar aan een nieuwe fase in mijn leven te kunnen beginnen. Anderzijds toch ook het gevoel van ‘wat achter te laten’ waar je al die jaren hard voor hebt gewerkt. Maar, met Luc Luyten als mijn opvolger weet ik me toch ook weer voldoende gerust gesteld in het verder zetten van wat ik al die jaren heb mogen en kunnen doen bij ACV Kempen. Ik ben ook zeer dankbaar dat ik van dat ACV heel veel kansen heb gekregen. Zonder enig diploma -ik was immers al op mijn 15e aan het werk, in de voormalige peperkoekfabriek Van Deun-Poppeliers te Turnhout- kreeg ik als jonge ACV militant bij Philips in Turnhout, de kans om in de job van ‘gewestelijk propagandist’ te stappen. Doorheen die 31 jaren heeft ACV Kempen mij het vertrouwen gegeven om heel wat dingen te doen. Zo had ik al vrij snel een, mandaat in het Sub-regionaal-tewerkstellingscomité. Later werd dat omgevormd in de sociaal economische raad van de regio en kwam er ook het Resoc bij. In dat Resoc (regionaal economisch overleg comité) was ik de afgelopen jaren ook voorzitter van de werkgroep diversiteit. In 1989 werd ik ook voorgedragen door ACV om het mandaat van ‘rechter in sociale zaken’ op te nemen bij de Arbeidsrechtbank te Turnhout. 15 jaar later maakte ik ‘promotie’ en werd ‘raadsheer in sociale zaken’ bij het Arbeidshof te Antwerpen wat ik op vandaag nog steeds ben. En voor de volledigheid : de zitpenningen die aan deze mandaten zijn vebonden komen mij niet persoonlijk ten goede maar worden teruggestort aan het ACV. Als kers op de taart mocht ik in het vorige academiejaar aantreden als docent op de sociale hogeschool te Heverlee. Dit gaf me de kans de opgebouwde ervaring ten dienste te stellen van een 40-tal studenten in het vak ‘sociaal-juridische-dienstverlening’

In 31 jaar vakbondswerk, waarbij heel veel aandacht is gegaan naar het opvolgen van het arbeidsmarktbeleid, heb ik ook een ‘gigantisch’ netwerk kunnen opbouwen.  Uiteraard de vele collega’s binnen en buiten ACV Kempen, alsook de collega’s van zowel ABVV als ACLVB. Ik heb ook prettig samengewerkt met vele VDAB-mensen, mensen werkzaam in de welzijnssector, outplacementkantoren, de vele ACV militanten in bedrijven, in tewerkstellingscellen bij herstructurering,  enz. … Aan ieder van hen een welgemeend dankjewel voor die lange en constructieve samenwerking.

Maar het allerbelangrijkste vind ik dat ik in al die jaren het vertrouwen heb mogen genieten van ontelbaar veel ACV-leden die op mij beroep hebben gedaan. Wellicht heb ik sommigen van hen moeten teleurstellen, of –erger- gekwetst. Indien dat zo is : bij deze mijn welgemeende excuses.

En nu?

Dat is sinds enige tijd de meest gestelde vraag. Vooreerst wil ik nu de tijd nemen om te wennen aan deze nieuwe situatie. Minder druk ongetwijfeld en’zonder agenda’.  Verder is er ook nog mijn blog. Zolang jullie lezers hiervoor aandacht blijven opbrengen wil ik daar nog wel enige tijd mee doorgaan.  Meer tijd ook om  met mijn lieve Rita ‘samen-te-zijn’ en samen dingen te doen. Zo ook met de twee schattige kleinkinderen. Samen met vrienden ook zal je me zeker regelmatig aantreffen op een terrasje hier of daar op de vernieuwde Turnhoutse markt enz…

Voorlopig heb ik géén extra engagementen lopen. Wat dat betreft : vragen staat vrij, -net zoals de antwoorden die ik dan zal geven- maar dan wel ten vroegste vanaf 1 oktober.

In tegenstelling tot bomen, verplaatsen mensen zich wel eens. Wij komen mekaar ongetwijfeld wel eens tegen! Tot ziens alvast

 

Standaard

4 gedachtes over “De laatste week…en nu?

 1. Turnhouter zegt:

  RE: De laatste week…en nu?Geniet er van zou ik zeggen. De tijd die je met geliefden, vrienden en, vooral met je kleinkinderen, kunt doorbrengen, is onbetaalbaar.

  Like

 2. Sam zegt:

  RE: De laatste week…en nu?Geniet van de vele vrije tijd die je nu krijgt, Dré.En inderdaad, we komen elkaar nog wel eens tegen ergens in Turnhout!

  Like

 3. Raf Coene zegt:

  RE: De laatste week…en nu?Nu heb je tijd genoeg voor zaken die echt van belang zijn: tijd met je vrouw, kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden, oud-collega’s, kennissen, enz… Langs deze weg wens ik u het beste in deze fase van het leven.

  Like

 4. BedanktDankjewel, Ludo, Sam en Raf voor jullie wensen.Straks ben ik verwacht bij ACV om ‘officieel’ mijn C4 Brugpensioen in ontvangst te nemen. Daarna nog een feestje met vrienden en collega’s en dan ‘trek ik de deur’ achter me dicht. Vanaf morgen mogen ze mij opnemen in de statistieken van de ‘niet-actieve 50+’

  Like

Reacties zijn gesloten.