Opinie

Stug èn onbuigzaam

Jongerenwerkwinkel by StampMedia

Alle ogen zijn nu gericht op de Nota Di Rupo. In deze nota zijn de maatregelen ten aanzien van (langdurige)werklozen het meest concreet opgenoemd. Het overige is veel vager. Maar…daarover wil ik jullie niet lastigvallen.

Begin juli bazuinde Vlaams Minister van werk (Muyters) het al uit : het ging nooit zo goed met de Vlaamse arbeidsmarkt. Al tien maanden op rij dalen de werkloosheidscijfers.  Nu ook een merkelijke daling bij de 50+, met maar liefst -1.1%. Hoera, driewerf hoera dus!

Nee, toch niet wat Turnhout betreft. Met betrekking tot de 50+, noteren we nog steeds grote stijgingen in de cijfers. Hoeveel ??

  • +3% voor het arrondissement
  • +4% voor de stadsregio Turnhout (Turnhout, Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout)
  • +5.2% voor de Stad Turnhout

Deze cijfers tonen 2 zaken overduidelijk aan
1)dat in onze regio de gevolgen van de vele en zware herstructureringen absoluut niet verwerkt zijn
2)ondanks het stijgende vacatureaanbod blijven de Kempense werkgevers stug en onbuigzaam inzake het aanwerven van 50+
In het najaar zal Muyters zijn plan ontvouwen om de 50+ voortaan tot hun 58e jaar verplicht te begeleiden. Tot blijvende werkloosheid dan? Zoals de cijfers in onze regio toch wel aantonen, zijn er ruim onvoldoende jobs voor deze werkzoekenden.
Ik zal mij dan ook stug èn onbuigzaam opstellen en hieraan niet meewerken!
Goed om weten is ook nog dat de (Vlaamse) werkloosheid nog steeds 20% hoger is dan in juni 2008, net voor de grote tewerkstellingscrisis.

En nog een uitsmijterke

*Di Rupo wil de mobiliteit van werklozen bevorderen. Zo zal een job voortaan ook passend zijn indien niet meer dan 60km van je woonplaats ter beschikking is (ongeacht de verplaatsingsduur)
Een voorbeeld om duidelijk te maken wat dat betekent : een alleenstaande moeder uit Beerse krijgt een job aangebonden om deeltijds te gaan poetsen in de bib van Heusden-Zolder

59km dus passend. Verplaatsingstijd openbaar vervoer (enkel )= 2u en 11 minuten en dit 2 keer per dag.

Bedankt voor je aandacht en nog een prettige vakantie.

 

Standaard

2 gedachtes over “Stug èn onbuigzaam

  1. In tempore non suspectoTja Peter, dat is nu eenmaal het lot van een blog. Het ‘lijdend voorwerp’ waarover je schrijft kan kort erna al achterhaald zijn. Op 6 juni waren de ogen hoe dan ook nog gericht op de nota Di Rupo. Met het antwoord van De Wever, enkele dagen later werd het er alleen maar erger op. Maar de cijfers spreken wel voor zich niet? Hoe dan ook, deze blog werd bij wijze van spreken geschreven in tempore non suspecto!

    Like

Reacties zijn gesloten.