Opinie

He, he ’t is zomer

Er is bij deze gloeiend hete temperaturen geen twijfel mogelijk : ’t is zomer. Meer zelfs, ’t is vakantietijd. Een mooi moment om nog eens een stand van zaken op te maken.

Te beginnen bij de heraanleg van de Grote Markt. Deze liggen voor op het schema. Goed nieuws toch, niet? Zeker voor de talrijke cafébazen. Zij mogen erop rekenen dat nog voor de start van de zomervakantie ‘van den bouw’ hun terrassen opnieuw mooi verhard zullen zijn. Naar ik vernam zou er deze week nog en samenkomst zijn, waarbij de café’s dan ‘hun terras’ kunnen kiezen. Een keuze naar verluidt uit 4 opties. Dus wel wat gelijkvormigheid maar géén eenheidswordt. Verstandige beslissing.

Een round-up maken van het stedelijk zwembad dan. Zeer eenvoudig. Er kan immers deze zomer niet worden gezwommen. Niet binnen maar ook niet buiten. Dan ontstaat wellicht de neiging om maar in de ‘illegaliteit’ te gaan zwemmen. Onthou dan wel dat vandaag al een eerste zeer spijtig zwemongeval zich heeft voorgedaan in MOL. Een 12-jarige is daar verdronken, ook in verboden gebied.

Zoals elk jaar zie je na de examens meer jonge mensen opduiken achter het stuur van een auto. Vandaag nog stelde ik al meermaals vast dat deze jonge bestuurders veelal een ‘sportieve en flexibele rijstijl’ hanteren. Je zou het soms ook kunnen vertalen als ‘vrij snelle jongens met niet al te veel rij-ervaring’. Pas op jongens en meisjes. Zeker nu er met de vakantie veel meer fietsers èn kinderen onderweg zijn. Zorg dat je ook na de vakantie nog kan genieten van je auto-tje!

O ja, over fietsen gesproken : is het nu echt nodig dat de kanaaldijk/jaagpad ook mag gebruikt worden door bromfietsers? Voor een gemotoriseerd iemand mag het toch géén punt zijn om enkele kilometer rond te rijden, denk ik dan. Misschien een tip voor de politie : zolang zij hier mogen brommen, af en toe toch eens controle doen. Nu hebben fietsers regelmatig te maken met brommers die hen met een rotvaart passeren/voorbij steken.

En dan de politiek. We konden al vernemen dat er een nieuwe partij in de maak is. Over het hoe, wat en vooral met wie, is het nog even afwachten. Zelf ben ik ontzettend benieuwd naar dit nieuwe project. Waarvan ik alvast hoop dat het verder reikt dan ‘maak de rond rond’ en ‘stuur het parkeerbeleid bij’. Voor welke samenleving kiest deze nieuwe groep. Voor een warm en verdraagzaam Turnhout? Zonder daarbij blind te zijn voor sommige ‘uitwassen’ van onze multiculturele samenleving. Voor een veilig en leefbaar Turnhout, waar niet alleen repressief maar vooral ook preventief wordt gewerkt door politie, politici en hulpverlening? Voor een werkzaamTurnhout, waar ruimte is om te ondernemen, maar ook aandacht voor lokale (diensten) werkgelegenheid? Voor één keer onder het motto : wat we zelf kunnen zullen we ook zelf doen? (voorbeeld : controle op parkeren in eigen beheer…) Voor een Stad waarbij het ganse stedelijke apparaat efficiënt èn effectief wordt ingezet ten dienste van elke inwoner die ook nog degelijke inspraak heeft in het beleid?

En dat zijn nog maar ‘wat hoodaccenten’. Trouwens als ik het zelf zo overlees, lijkt het wel of ik nu een partijprogramma aan het schrijven ben 🙂 Hoe dan ook : een nieuwe partij die aan deze omschrijvingen voldoet kan alvast op mijn sympathie rekenen. Misschien zelfs meer dan dat, maar…dat lees je dan wel in een volgende blog.

Standaard