Opinie

Waar is da feesje?

Go to fullsize image

Het schettert al een hele tijd uit de luidsprekers in de discotheken en/of grote fuiven, maar laat ons even nagaan ‘waar da feesje is’, Turnhouts bekeken dan. Het eerste feestje is al voorbij. Dat was op de dag waarbij werd aangekondigd dat er eindelijk terug een bestuur is in onze stad.

Het sanseveria-salon was echt wel de uitgelezen plaats om de nieuwe coalitie aan te kondigen. In deze vrouwentongen-café waren het drie trotse dames die dit gebeuren de nodige luister konden bijzetten. Met name de CD&V-voorzitter en haar GROEN! collega, evenals de nieuwe schepen, Astrid Wittebolle.

Als maandag 16/5 het nieuwe bestuursakkoord samen met de nieuwe schepen zal worden bevestigd (en wie zal dat nu nog tegenhouden ?!) kan het 2e feestje losbarsten. Want met deze nieuwe coalitie zal het mobiliteitsprobleem+parkeerprobleem, nog voor einde 2012 zijn opgelost. Zij sluiten immers ‘Parkstad Turnhout’ in hun coalitiehart en dat is toch waar menig Turnhoutenaar vertrouwen in heeft. Al gaan er nu reeds stemmen op die het tegendeel durven beweren. Nu, zelf ben ik ook een aanhanger van Parkstad Turnhout. Maar of het zal lukken om hierin ook de nodige engagementen te krijgen van alle betrokkenen (De Lijn, Vlaamse Overheid, NMBS enz…) voor de verkiezingen van 2012 ? We zullen wel zien, zei de blinde !

Voor het overige ben ik niet zo entoesiast over de nieuwe coalitie noch hun bestuursakkoord. En dat is niet alleen omdat het volgens mij anders kon worden opgelost, CD&V intern Nee, ik heb ook een inhoudelijk probleem. Er zijn immers een aantal belangrijke zaken welke ik niet lees in dit akkoord. Zo over het veel te dure APCOA-contract. Géén aanzet in dit akkoord om hieraan iets te doen. Géén aanzet ook in het akkoord om meer inspanningen te leveren inzake de uitbouw van lokale en sociale tewerkstellingsprojecten. Zoals bvb het in eigen beheer nemen van de parkeercontrole. 

En dan is er nog het 3e en wellicht grootste ‘feesje’, namelijk het ganse jaar 2012. Recent werd één en ander uiteengezet op een persconferentie. Vooral het waar, wat, met wie, hoe enz. Zijdelings werd er ook iets gezegd over de ‘kosten’. 400.000 euro ten laste van de stad (16 miljoen franken) Daarnaast nog eens 400.000 euro van Vlaanderen. Ook van ons belastinggeld dus. Is dat (tè) veel ? Ja ik vind dit veel, temeer daar er maar liefst 400.000euro opgaat aan ‘personeelskost’. Dat is erg veel, als je het mij vraagt. Dan heb ik het enkel maar over de ‘extra’personeelskost zonder dat we nu al weten welke extra inspanningen zullen worden geleverd door het stadspersoneel. En uiteraard is het ganse budget een extra bovenop de ‘gewone’ culturele activiteiten in Turnhout.

Ik ga graag naar ‘feesjes’ maar, als ik er zelf ook voor betaal heb ik liefst dat de budgetten daartoe ook ‘binnen aanvaardbare perken’ blijven . Ik vind het hoogst eigenaardig dat géén enkele partij binnen de RVB van de VZW T2012 zich vragen (heeft) stelt bij deze budgetten èn de verhoudingen in die budgetten. Maar ’t is niet omdat de vraag niet komt vanuit de raad van bestuur, dat ze niet mag worden gesteld. Wat ik bij deze dus doe via mijn blog

Standaard