Opinie

Laat de jeugd zijn gangen gaan !

Er was heel wat ‘rumoer’ toen bekend werd dat Ternat,  ‘speelpleinlawaai-hinder’  nà 21.30U wou vermijden. Wat ik dacht en denk: een verstandige maatregel. Kinderen zullen dan wel uitgespeeld zijn zeker ?!

Niet verstandig, roept het Vlaamse jeugdwerk, schandalig zelfs, vinden zij.Tja, dergelijke ‘tegenstellingen’ zijn voldoende om alle internetfora snel telaten volstromen met voor- en tegenargumenten. Sommige media schuwen dan ook de zware kanonnen niet als ze het hebben over een ‘avondklok’ Snel volgt er ook een obligaat artikel over hoe goed Turnhout het wel doet in zijn aanpak over ‘hangjongeren’.Jeugdwerkers ten velde roepen bijna allemaal in koor dat iedereen maar eens moet nadenken over zijn/haar gedrag toen ze zelf jong waren. Dat doen we dan toch zeker, eens nadenken. Ik wil mijn lezers graag laten meedelen in wat dat‘nadenken over mijn jeugd en jong zijn’ aan ‘resultaten’ heeft opgeleverd. Daar gaan we !

*Ik ben geboren in 1954 in het landelijke Lille, zo wat in het midden tussen de ‘grote’ steden Herentals en Turnhout. Ook zowat middenin een gezin van 9 kinderen. Een groot huis met daarbij een grote tuin. Vader teelde heel wat groenten in die tuin en moeder plantte elk jaar haar dahlia’s,plukte de rode besekens van de struiken, samen met de knoesels en de rabarber waar dan de ‘winterse confituur’ van gemaakt werd. En er stonden ook nog enkele geiten op t’ hof met in de buurt ook nog één of twee varkens.  Elk gezinslid had zijn taak, naast het spelen in den hof. Elke zaterdag bvb moest er iemand met de kruiwagen naar het stort wat zo een 4-tal kilometer verder was gelegen. Huisvuilophaling kwam slechts één keer per jaar, als ’t kermis was. Ook het gras moest worden afgereden met zo’n ‘duwertje’, daarna opgegritseld en het gras weggevoerd. De zandpaadjes naast het gezon, de wandelpad in den hof enz. moest wekelijks worden geharkt en mooi ‘gekrebbeld’ En niet te vergeten, de varkens- en geitenstal moest elke week worden uitgemest. En natuurlijk moest iedereen elke zondag naar de mis.

Vader was een hevige duivenliefhebber wat betekende dat alle‘klein mannen’ zich elke zondagvoormiddag ‘stil en binnen’ moesten houden zo rond het uur dat de duiven gingen ‘vallen’. O wee degene die net dan met zijn ‘veloke’of wat dan ook in de buurt van het duivenhok durfde te komen. Not done, zou men nu zeggen. Straf gekregen op school ? Oké, doe ze maar dubbel was de boodschap,gevolgd of voorafgegaan door een ‘klets om je oren’ want het begrip‘pedagogische tik’ was toen nog niet uitgevonden. Naar school gaan deed je tot 14 jaar en er waren maar weinig van je kameraden die langer school volgden. Dus was je al snel aan het werk. Bij en tussen grote mensen waardoor je zelf ook al rap ‘ontgroend’ was. Maar niet volwassen. (meerderjarig) dat was je destijds pas op je 21e levensjaar. En de ‘pree’ die je verdiende –toen nog cash betaald- ging tot de laatste centiem naar je ouders. Zij zouden wel voor je sparen ! Dat je luisterde naar je ouders en deed wat je werd opgedragen was de regel, niet de uitzondering. Trouwens ook het begrip‘kinderrechtencommissaris’ bestond nog niet. Er werd je ook geleerd om te luisteren in ’t school en zeker niets te doen wat niet mocht, want dan kon je wel eens inhet ‘verbeteringsgesticht’ in Mol terecht komen. Dat bestond dus al wel. Je had ook respect, ontzag zelfs voor de ‘garde’ (de “gerre’ zeiden ze in Lille) Deze veldwachter handhaafde als enige in ’t dorp de orde. Dag en nacht zeven dagen op zeven. Het begrip ‘lokaal politiekorps’ bestond ook nog niet. Er waren enkel nog de’ gendarmen’ die je af en toe door het dorp zag komen met hun zwarte jeep en blauw zwaailicht. Tegen dat de tijd van uitgaan was gekomen (bij ons NIET voor je 16e jaar) kreeg je ook op dat vlak duidelijke instructies mee. Ik vat ze even samen : maak plezier maar zeker géén ruzie. Zuip je niet tegen de grond en om 12uur (middernacht) binnen of ’t zal der tegenzitten’.Drugs en of –dealers bestonden toen nog niet. Pas als je 18 werd kon er een uurtje langer worden weggebleven. En goed om weten : we gingen niet elke week uit hoor. Trouwens, waar zouden we naartoe getrokken zijn ? Buiten de plaatselijke kermis en deze in de buurdorpen waren er niet zo héél veel gelegenheden. Discotheken ? Dat zal wel iets van ’t stad zijn zeker ? En als we mochten uitgaan was dat ene keer in de week, géén 2 of 3 keer of meer… Een‘eigen kamer’ had je niet, kon ook niet in zo’n groot gezin. Integendeel sliep je met 3 of 4 samen op één kamer. En moet het gezegd : TV was er in ’t beste geval één, waarvan vader/moeder beheerder waren. GSM’s evenals PC’s en/of laptops bestonden niet. Er was ook nog de legerdienst en het begrip ‘multiculturele samenleving’ was nog niet uitgevonden. In ’t beste geval hoorden we de‘spekpater’ preken in ’t school of kerk over ‘die zwarte mannekens’ Ik kan nog wel wat verder gaan met deze ‘nostalgische’ opsomming maar sluit ze af met ‘en wij waren allemaal heel contente kinderen’. (en later ook allemaal ‘goedterecht gekomen’)

Anno mei 2011 zit ik op een terras op de pas gelegde kasseien op onze Turnhoutse Grote Markt. De scholen zijn net uit en ’t is behoorlijk druk met fietsers. Omwille van die werken is de Markt maar beperkt bewandelbaar. Er staat bij het afsluitend hekken dan ook een grote ferme boodschap ‘wandelzone. Fietsers hier afstappen’. De meeste ‘oudere’ fietsers doen dat ook, plichtsgetrouw. Edoch deze ‘veiligheidsboodschap’ is aan het jonge grut niet besteed. Enfin, jong maar wel al 14 jaar of ouder. En, denk ik, dat is ook dezelfde groep die zich niet stoort in het verkeer aan de ‘voorrang van rechts’ regel. ‘Laat de jeugd zijn gangen gaan’ hoor en lees je vaak. Op zich is daar niks op tegen…alleen, tot hoe lang mag/moet dat dan duren ? Vanaf wanneer moet/mag dat ‘zijn gang gaan’ worden omgebogen in ‘verantwoordelijkheid nemen en samenlevingsregels respecteren’ ?! Want deze jongeren (moeten) gaan tot hun 18e naar school en worden dan plotsklaps ‘meerderjarig’,volwassene zeg maar. En wie mag/moet hen dan dat ‘begrip en respect voorsamenlevingsregels’ bijbrengen ? Vader en moeder, het onderwijs of beiden ? Moet er misschien, naast een kinderrechtencommissaris ook een ‘kinderplichten’evenknie komen? Allemaal vragen waar ik zelf wel een antwoord zou kunnen op verzinnen. Maar kunnen die van het ‘Vlaamse Jeugdwerk’ of de vele jeugdwerkers ten velde mij een aanzet geven om tot een ‘redelijk antwoord’ te komen ? Of de mensen uit het onderwijs ? Maar dan liefst een antwoord dat verder reikt dan‘laat de jeugd zijn gangen gaan’ Alvast bedankt !

 Dré Wolput

 

 

Standaard

2 gedachtes over “Laat de jeugd zijn gangen gaan !

  1. Turnhouter zegt:

    RE: Laat de jeugd zijn gangen gaan !Dré, je bent dus drie jaar ouder dan ik, maar ik ben blij dat het nu anders is dan vroeger. Die tik thuis, die was in vele gevallen puur mishandeling, al goed dat daar nu wetten tegen zijn. Wat drugs en – dealers betreft, die bestonden toen ook. Weet nog dat, ik verschillende mensen kende toen, die een drugsprobleem hadden. Of een huizenhoog alcoholprobleem.Dat we allemaal heel contente kinderen waren, daar heb ik ook de grootste twijfels over. Het zal er al aan gelegen hebben in welk gezin je wieg stond, net als nu trouwens. Wat werd er een verschil gemaakt, toen, tussen mensen. Zij die zich, eerste klas volk, noemden, wilden niets te maken hebben, met de mensen die zij, derde klas vonden. Waren iemand zijn ouders gescheiden, kreeg je verbod om met dat kind om te gaan. Een schande weet je nog? De mensen die zich in onze wijk beter voelden spraken niet tegen ons, wij, kregen verbod om met kinderen van de Laguit in Turnhout te spelen. Moeten gaan werken op ons veertiende, ik ook, blij dat dat zo niet meer is. Wij staken ook deugnieterij en kattenkwaad uit, of kregen de politie al eens aan de deur. Mijn mening is, dat de jeugd nu, niet slechter is dan wij vroeger. Het is door de media dat het nu meer in het nieuws komt. Werd er in onze tijd, iemand, bijvoorbeeld, in Beerse, lastig gevallen, wisten wij het niet, nu staat het in heel België in de krant.Dré, ik begrijp je column, maar bekijk het nu eens echt zonder je gekleurde bril, was het toen echt zo veel beter?

    Like

  2. Turnhouter zegt:

    RE: Laat de jeugd zijn gangen gaan !Je denkt dus net hetzelfde als wat, mijn grootvader, dacht over de jeugd in de tijd van mijn vader en zoals die redeneerde toen ik jong was. Ik heb die traditie gebroken.Laat de jeugd zelf hun weg toch zoeken, ze komen er wel.Je eigen tijd en jeugd, idealiseren doen we bijna allemaal, maar was die tijd en jeugd, echt wel zo mooi als we nu denken?

    Like

Reacties zijn gesloten.