Opinie

Cultuur van het ‘genoeg’

Turnhout : en NU vooruit !

 

De oplossing voor de Turnhoutse coalitie-hervorming is kortbij. GROEN! komt in het college. Dat wisten we eigenlijk al, nadat Karel De Busser liet weten, ‘spontaan’ afstand te doen van zijn schepenzetel.

 

Wat we nu ook weten is dat GROEN!  eist,  dat de stad de watertoren aankoopt. Ik was eerder al bezorgd over een duur prijskaartje, CD&V gewijs dan. Nu blijkt dat dit prijskaartje ook voor u en mij, de belastingbetalers, erg hoog zal oplopen. Maar, blijkbaar is het dat wat groen! verstaat onder ‘verantwoordelijkheid nemen in een positief verhaal’. Rare hersenkronkel. Eerst doet deze stad jaren moeite om onze cultuurtempel ‘Warande’ te verpatsen aan de provincie, die hier nu trouwens erg grote en dure werkzaamheden uitvoeren. Nu komt groen! op de proppen met de eis een 100m verder gelegen watertoren aan te kopen. Alsof deze stad, die al enige tijd op apegapen ligt, geld zat heeft om dergelijke aankooppolitiek te volgen. Ik vind het alvast een ‘redelijk perverse’ eis. Wil groen dan echt enkel in de coalitie komen in het kader van Turnhout 2012 ?

Nu komt dit ook weer niet helemaal ‘uit de lucht vallen’. Lezers van GVT herinneren zich zeker de bijdragen die deze krant vorig jaar publiceerde over de ‘verkoop v/d watertoren’. Staf Pelckmans hield een  pleidooi om de watertoren ‘het symbool te maken van Turnhout 2012’ (wat het nu ook is) Voor mij was dat aanleiding om Staf èn de cultuursector uit te dagen tot een debat. Een debat over volgende vraag :

wat wil/kan/mag een stad als Turnhout investeren in behoud/aankoop van cultureel/historisch/archeologisch erfgoed ?’Tot op heden kwam er géén antwoord op die vraag. Evenmin als op mijn voorstel om inzake de watertoren een privaat-publieke samenwerking op te zetten. Waarbij zeker niet alle lasten bij de gemeenschap, u en ik, terecht komen. GROEN! zal dit nu eens ff snel/snel gaan regelen zie !!

In het verre verleden reeds heb ik aangedrongen op een eerlijk en objectief debat over ‘de financiële draagkracht van Turnhout inzake sport- en cultuurinfrastructuur. Niet enkel wat nieuwe projecten betreft. Ook wat het instand houden van deze infrastructuur betreft. (nee, ik zal het zwembad en de fuifzaal niet als voorbeeld noemen) Dit debat wordt door alle betrokkenen, ‘handig ontweken’. Ik noemde het toen ook : durven nadenken over de ‘cultuur van het genoeg’.  Vandaag wil ik deze vraag met meer overtuiging dan ooit herhalen ! Of moeten we ‘de grote schup’ maar klaarzetten ?

 

 

Standaard

2 gedachtes over “Cultuur van het ‘genoeg’

  1. Sam zegt:

    RE: Cultuur van het ‘genoeg’Ben het met je oneens, Dré. De watertoren aankopen en ook echt gebruiken lijkt me een goed. We hebben al zo weinig erfgoed in onze stad!Maar de vragen die je stelt, zijn pertinent.Een goed idee, bedoelde ik dus!

    Like

  2. Guy Van Tornout zegt:

    watertorenVooralsnog ga ik er van uit dat de “aankoop” van de watertoren door de stad een slecht getimede aprilgrap is.Mocht dit niet het geval zijn dan hier alvast enkele suggesties om deze strategische aankoop zinvol te gebruiken:-zwembad met panoramisch zicht op de stad.-politie uitkijktoren om de vastlopende molbileit in goede banen te leiden-centrale administratie van apcoa op gelijkvloerse verdiepeing met mogelijkheid de rest te bezigen als parkeertoren- indoor klimtoren als oefenplaats van een nog op te richten Turnhoutse alpinistenverenigingIn alle ernst er zijn betere manieren te verzinnen om de schaarse financiële middelen te besteden in een stad die gekenmerkt wordt door één van de hoogste kansarmoede cijfers.Tot slot aan hen die vrezen dat dit culturele erfgoed uit het stadsbeeld zou verdwijnen ; neem er maar vergif op in dat de plaatselijke NVA afdeling tijdig het nodige zal doen voor de bescherming ervan.

    Like

Reacties zijn gesloten.