Opinie

Ze schieten met spek, Gevers en ’t ACW

Ik was pas een week met vakantie. Samen met enkele vrienden hadden we een ‘luilekkerweek’ in Agadir (Marokko)
Tijdens die week was er in Turnhout heel wat te doen over het (gebrek aan) mobiliteitsbeleid.

Er werd duchtig over en weer geschoten met spek, een heel varken soms.
Hoogste tijd om over één en ander nog eens mijn gedacht te zeggen.
 
1) Wim Van Beek ( De Weerelt) krijgt van mij lof met zijn initiatief om alle Turnhoutse handelaars op en rondom de Markt samen te brengen en hen te bevragen over hun ervaringen met -vooral- het parkeerbeleid. Ook verstandig om meteen aan te sluiten bij TOM, waardoor het nodige draagvlak meteen ‘ferm’ kon worden uitgebreid.
2) Ook lof voor het Stedelijk ACV omdat zij -als enige werknemersorganisatie- in het verweer blijven gaan tegen een zeer gebrekkig mobilitietisbeleid en de nadelige gevolgen voor o.m. werknemers van het parkeerbeleid.  Zij onderschrijven ook het referendum wat TOM wil afdwingen.
Tot zover de lof.
 
De houding van het ACW daarentegen is van een andere ‘orde’. Het is natuurlijk hun goeie recht om het referendum wel of niet te onderschrijven. Door dit niet te doen missen ze wel een unieke kans om deze belangrijke democratische oefening ‘mee’ uit te bouwen. Tot daar aan toe.
Zij zeggen te geloven in gerichte gesprekken en overleg met het stadsbestuur.

Geachte Voorzitter v/h ACW, gelieve de mensen géén blaasjes wijs te maken aub. Want als jullie zo geloven in gericht overleg, wat hebben dan de Heren Stijnen (Burgemeester) Vos (Eerste schepen) en De Busser (Schepen) in het college zitten doen ?? Samen met een handvol gemeenteraadsleden -zoals Toon Otten- komen ze allemaal uit de ACW-stal . Zij hebben er collegiaal mee voor gezorgd dat het huidige beleid is wat het is, een beleid wat op géén fluit trekt.
Waarom heeft niemand van deze Heren en Dames gereageerd, toen ikzelf  begin 2008 het komende (huidige) parkeerbeleid reeds over de hekel haalde waar het werknemers en werkzoekenden betreft ?? Nogmaals, collegiaal hebben zij deze zaken mee op hun beloop gelaten.
Het ACW kant zich nu tegen een globaal referendum en ‘pikt’ daarbij ook nog gretig de inbreng in die het Stedelijk ACV eerder reeds op papier zette. Het ‘schoonste bewijs’ dat er wel degelijk een verchil is tussen ACV en ACW, meer dan één streepje zelfs !!
Dat is met spek schieten ACW, zelfs met een heel varken  !!
 
Al evenveel spek gebruikt schepen Gevers, in zijn reactie op de ‘actie’ van de handelaars.
Wat de Vinci-parking betreft zegt hij dat gratis niet bestaat. Zou hij beter eens aan Stevaert zeggen…
Ofwel betalen de klanten, zegt Gevers, ofwel de belastingbetaler.
Wel Dimitri, het is nu niet of/of maar en/en. Omwille van de ‘flankerende’ maatregelen huurt de stad een flink aantal parkeerplaatsen bij Vinci. Ook de federale overheid doet dit ondertussen. Als klant betaal ik voor 61 minuten vier -4- euro. 160 vroegere Belgische franken of zowet 3 frank per minuut.
Verder wil hij wel gastvrij zijn maar niet ten koste van de eigen inwoners. Gevolg is vele bijna lege straten overdag. Gevers heeft blijkbaar nog altijd niet door dat die bewoners overdag hun auto moeten gebruiken om te gaan werken. Werk wat ze heel hard nodig hebben want…gratis bestaat niet hé schepen.
 
In gans het mobiliteits/parkeer beleid is er momenteel slechts één dossier wat ècht vooruit  gaat. En dat is het steeds groeiende en steeds beter georganiseerde protest. Dat is tenminste bemoedigend !!
 

Standaard