Opinie

Domme RTBF

4489366147_f4da71c731_t

Het lijden en sterven van Marie Rose Morel heeft ongetwijfeld vele duizenden beroerd. Zij is ook altijd heel erg open geweest over haar ziekte, hoe zij hier tegenover stond en welke -ongelijke- strijd zij voerde.

RTBF kopte zaterdag op hun website dat Wallonië dit niet begrijpt. In één adem beschuldigen ze Morel er meteen van een xenofobe politica te zijn geweest. Ook de Vlamingen die massaal met haar meeleven worden op dezelfde wijze door de mangel gehaald.

Dit is een domme stelling. Minstens op een totaal verkeerd ogenblik.

Binnen de kortste tijd kon je op de diverse internetfora dan ook massa’s reacties vinden. Maar zoals dat met dergelijke fora wel meer het geval is, zijn deze reacties nog veel minder genuanceerd dan de ‘domme’ stelling van de RTBF. Vele reacties barsten bijna letterlijk uit hun voegen van de hoeveelheid haat en racisme welke ze bevatten.

Persoonlijk heb ik er geen probleem mee dat de (alle) media hebben bericht over het lijden én sterven van mevr. Van Hecke, geboren als Marie Rose Morel. Zij heeft haar strijd tegen kanker ook héél erg moedig gestreden en kan, mag en zal op dat vlak zeker een voorbeeld zijn. Een bemoedigend voorbeeld voor duizenden andere zieken. Tot daar geen probleem.

Waar ik wel vragen bij stel is de wijze waarop de media dit hebben aangepakt. Voorgaande mag je ook lezen als: moest daar nu  dagen aan één stuk zo uitgebreid over worden bericht? In bepaalde kranten zelfs 2 keer ‘frontpage’-gewijs? Hoe komt het toch dat het weer overkwam als ‘alle remmen los’? Het lijkt wel alsof het gaat over iemand met een ongelofelijk grote staat van verdienste voor het land en voor al zijn inwoners. Iemand van zeer groot ‘staatsbelang’, zeg maar

Standaard