Opinie

Woord zonder wederwoord

2837598005_0153f1d52a_t

Waar is de tijd dat journalisten nog tijd maakten om informatie die hen bereikte te checken  op hun waarheidsgehalte ? En is het tijdperk van woord en wederwoord ook definitief voorbij ?

Vorige week werd er een vals e-mailbericht verspreidt waarin Luc Cortebeeck zijn ontslag aankondigde als voorzitter v/h ACV. Freek Braeckman haastte zich in het laatavondjournaal om dit bericht nog snel mee te geven. Ook De Standaard zette dit gegeven onmiddellijk online. Vorige zaterdag trokken ze hun boetekleed aan om,zich te verontschuldigen. Een zeer pijnlijk voorval, zowel t.a.v. Luc Cortebeeck als t.a.v. het ACV als organisatie. Een voorval ook wat aantoont wat ik al eerder heb aangeklaagd. Het komt er niet zozeer op aan om het juiste nieuws te brengen, maar wel om het als eerste te brengen ! Een zeer ongezonde evolutie in het medialandschap.

Zo hebben de ‘onlinepolls’ allerhande ook al enige tijd het ‘wederwoord’ in het nieuws vervangen. Vroeger kon je een ‘tegengestelde’ mening wel eens kwijt in de krant. Nu steeds minder en steeds moeilijker. Een voorbeel van dicht bij ons toont dit aan. Vorige week ging de Turnhoutse politie voor de 2e keer in enkele dagen tijd in de achtervolging van een gestolen auto. Vorige keer was dat tijdens een rustige zondagnamiddag. Nu echter in volle ochtendspits èn in het centrum van Turnhout. Er werd zelfs een politiewagen tegen de richting gestuurd door de Gasthuisstraat. Op een ogenblik dat er nog vele fietsers onderweg waren. Resultaat van deze actie : gestolen wagen klemgereden en 2 politiewagens gehavend in de strijd. Al snel werd er hardop de vraag gesteld of dergelijke politieactie in volle ochtendspits in het Turnhouts centrum wel te verantwoorden valt. Zulke oprispingen worden voortaan ondervangen door een ‘poll’ te organiseren. On-line kan je dan op een ‘simpele vraag’ enkel ja of nee antwoorden. Wat je online niet kan zien (in dit geval bij GVA) is het aantal deelnemers aan dergelijke poll. De volgende dag bleek uit het geschreven exemplaar van GVA dat er maar liefst 508 mensen hadden deelgenomen aan die poll. Nochtans moest je wel ff zoeken waar je één en ander kon vinden. Een andere krant heeft al ruim een week ook een poll online staan. In dit geval de vraag of de N119 mag worden omgevormd tot expressweg. Een dossier wat vorige week de Turnhoutse gemoederen hoog deed oplaaien. Op dit eigenste ogenblik heeft deze poll al 49 deelnemers. Heel wat minder dan die 508 die GVA op enkele uren tijd wist te verleiden tot stemmen.

In een bijdrage van KNACK (weekend) van 1 april 2009 lees ik ‘onlinepolls zijn totaal waardeloos’ en kunnen hoogstens worden beschouwd als een vorm van entertainment. Ik ben het helemaal eens met die conclusie. Bijkomend nadeel, buiten die waardeloosheid, is dat dergelijke polls blijkbaar meer en meer worden gebruikt om het ‘wederwoord’ niet te moeten plaatsen. Want de ‘meerderheid ‘ heeft zich toch uitgesproken zeker ?! We moeten met z’n allen opletten niet te vervallen in ‘waardeloze journalistiek’.

Standaard