Opinie

Over agressie en vuurwerk

Gelukkig nieuwjaar!  Vooreerst het allerbelangrijkste : een zeer gelukkig nieuwjaar voor u allen. En, zeer geachte lezers, jullie zijn met velen. Dré blogt is sinds 1 mei 2010 online. In die tijd waren er maar liefst -24.000- bezoeken aan deze site.

Met een gemiddelde van 3000 per maand èn het gegeven dat er maandelijks meer dan 450 nieuwe bezoekers langs komen, is dit een uitstekend resultaat.
Voor mij alvast voldoende aanmoediging om zeker te blijven doorgaan met Dré blogt.
Hoe lang nog ?  Moeilijk te voorspellen want dat hangt uiteraard ook voor een belangrijk deel van jullie af. Anderzijds is er ook het gegeven dat op 1 oktober dit jaar mijn actieve ACV-loopbaan stopt. Ik ga dan met brugpensioen en misschien is dat ook wel het moment voor mezelf, om ‘van het publieke forum’ te verdwijnen ?! Wait and see !

Agressie in de straat

Burgemeester Stijnen heeft -eindelijk- in de pers toegegeven dat er een toenemend agressie-probleem is in het centrum van Turnhout. Ik zeg wel degelijk -eindelijk- omdat het (h)erkennen van een probleem een noodzakelijke stap betekent in het aanpakken van datzelfde probleem.
Waarom toch  heeft dit beleid het zo moeilijk om toe te geven dat er zich een probleem voordoet.
En dat is niet enkel inzake agressie hoor !!  Dat is ook zo wat het parkeren betreft. Net als het gegeven dat door het parkeerverbod in Turnhoutse centrumstraten en op de Markt, er steeds minder ‘beweging’ is, of anders gezegd, steeds minder ‘sociale controle’. Ook het bezoekersaantal in het centrum v/d stad neemt steeds verder af. Dat fenomeen heeft voor een deel te maken met de crisis. Maar evenzeer voor een belangrijk deel met datzelfde parkeerverbod èn met het wegtrekken van de wekelijkse markt naar de rand van de stad. Het zoveelste probleem wat het beleid moeilijk wil (h)erkennen. Trouwens diezelfde markt is nu al bijna een jaar onbruikbaar en tot op vandaag zou er nog steeds géén aannemer aangesteld zijn voor de heraanleg.

Agressie in het verkeer

Enkele dagen geleden een ‘dubbel’ vluchtmisdrijf te Vosselaar waarbij een 80-jarige dame het leven liet. Op vraag van politie en parket ging gans België op zoek naar de 2 verantwoordelijke automobilisten. Na enkele tips lukte men erin om bestuurder 1 aan te houden. Deze werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en werd daarna vrij gelaten. Hopelijk nam men toch nog de tijd om zijn/haar identiteit te noteren zodat ‘men’ géén 2e keer op zoek moet gaan….

Vuurwerk en afval

Zonder vergunning géén vuurwerk luidde het kort voor nieuwjaarsnacht. Te oordelen naar het veelvuldige en vooral lange en luide geknal, waren er afgelopen nacht veel overtredingen. Tot daar aan toe, ware het niet dat achteraf een hoop rommel achterblijft. Op en in de omgeving van de Loechtenberg bvb. Lege flessen, plastieken en kartonnen verpakkingen allerlei, resten van vuurpijlen en noem maar op !!  En er ligt al een grote hoop hondenstront in diezelfde buurt. Goed zichtbaar nu de sneeuw is weggedooid. De mensen van de troef zullen er weer veel plezier aan beleven, om al die rotzooi op te kuisen. Trouwens ook voor deze mensen een speciale nieuwjaarsgroet. Zij doen heel veel zinvol en vooral proper werk in deze stad.
 

Standaard

4 gedachtes over “Over agressie en vuurwerk

 1. Anoniem zegt:

  RE: Over agressie en vuurwerkvuurwerk …. hoe selectief de turnhoutse politie is : bij de nachtwinkel aan de otterstraat nemen ze al het vuurwerk mee, maar al de chinese restaurants konden hun gangen gaan 😉 al chance da we die chinezen hebben anders was er niks

  Like

 2. Anoniem zegt:

  RE: Over agressie en vuurwerkTurnhout loopt leeg,vroeger(20jaar geleden)waren er in Turnhout10 discotheken…wat blijft er van over??Het is een dode stad met zoals u zegt veel,teveel criminaliteit en volgens mij is dit gewoon omdat de jongeren zich vervelen er is geen bal te doen !Waar is de Tijl en Nele en de karnavalstoet heen ?Het vuurwerk dat men op de markt afstak?tsss…..gezelligheid is ver te zoeken in het Turnhoutse….takelt het nog verder af,of wordt het terug opgebouwd ??

  Like

 3. Anoniem zegt:

  Agressie door jongeren wordt niet hard aangepakt.Wij zijn een koppel die wonen in éen van de randdorpjes van Turnhout.Onze kinderen zijn juist uitgevlogen en wij zijn op zoek naar een nieuwe woning in Turnhout centrum, je weet wel, dichter bij het actieve stadsleven, kunst, cultuur, cinéma, restaurantjes, Warande etc.Hier in ons dorp hebben we in de voorbije 45 jaren nooit enige vorm onzekerheid, veroorzaakt door agressie van jongeren, ondervonden.Het gegeven: ‘de burgervader erkent dat er een klein probleem is rond agressie’ zal zeker meespelen in de keuze mbt onze nieuwe woonplaats. De twijfel om naar ‘de stad’ te verhuizen groeit dus.Altijd bereid tot antwoord op jullie vragen verblijf ik …Asprirant Turnhoutenaar.

  Like

 4. Even de kat uit de boom kijken !@Jef Proost : Ik weet uiteraard niet hoe ‘dringend’ jullie verhuisplannen zijn. Maar, zoals je zelf aanhaalt in je mail, heeft het wonen in Turnhout onmiskenbaar een aantal voordelen. De laatste tijd is er héél veel terechte kritiek op het beleid. Ondermeer wat parkeren betreft, mobiliteit, de ontwikkelingen rond Turnova, heraanleg van de Markt enz. …In 2012 zal dit beleid worden geëvalueerd in de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad en het college wat op 1/1/2013 zal aantreden zal een programma moeten maken. Ondermeer van de toekomstvisie die dit programma hopelijk zal bevatten, zou ik mijn beslissing laten afhangen. En het probleem van agressie in de straat zal -liefst veel eerder- ook weer wel opgelost worden.

  Like

Reacties zijn gesloten.