Opinie

Trajectcontrole : just is just !!

Op het nieuws van GAZET VAN TURNHOUT kon je al lezen wat Justitie antwoordde op mijn vraag over de wettelijkheid v/d (senlheid)boetes bij trajectcontrole. Sommige media gaan daar vandaag verder op in. Zo ook RTV. Zij vonden het alvast niet nodig te vermelden wie in deze de kat de bel heeft aangebonden (Dré Wolput). Op www.wolput.be kan je de chronologie van de feiten lezen. Daarmee ga ik de lezer van GVT hier niet lastig vallen.

Wel wil ik een aantal bedenkingen formuleren

1) ik ben VOORSTANDER van het principe van trajectcontrole

2) mijn (beperkte) juridische kennis zegt echter dat daarvoor een WETTELIJKE basis nodig is. Die wettelijke basis is er pas sinds het betreffende KB verscheen in het staatsblad van 25 oktober

3) Vandaag nog hoor ik onze politiechef zeggen ‘dat de vastellingen bij trajectcontrole enkel dienen als inlichtingenblad voor de politerechter’.

4) dat is ook zo bij ‘huiszoekingen’. Maar wie herinnert zich nog de vrijlating van een grote drugsboer -deze zomer- aan de kust, op basis van een onvolledig huizoekingsbevel ?? Of de vrijlating welke werd gevraagd van enkele ‘terreur-verdachten’ omdat er een zinnetje ontbrak in het arrestatiebevel ??

5) Het botst heel erg met mijn rechtvaardigheidsgevoel als ‘men’ blijft beweren dat een automobilist die ’s nachts om 3u even zijn aandacht laat verslappen, een boete kan opleggen op basis van een zogenaamd ‘akkoord met het parket’, terwijl, zoals hierboven gesteld, misdadigers moeten vrijgelaten worden op basis van een vormfout !!  Het kan/mag toch niet de bedoeling zijn van de automobilist een ‘vogelvrij verklaarde’ te maken die men naar hartelust boetes kan opleggen

6) Dezelfde politiechef pakt ook graag uit met de ‘resultaten’ van zijn trajectcontrole, welke ertoe geleid heeft dat er veel minder snelheidsovertredingen worden vastgesteld.’ Uiteraard is dat zeer positief, maar dat op zich heeft niets, helemaal niets te maken met de (on-)wettelijkheid van de gebruikte methodes.

7) tenslotte : ikzelf heb nog nooit een boete gekregen als automobilist wegens overdreven snelheid. Niet vanuit een trajectcontrole, noch vanuit eender welke andere wettelijke vaststellingsmogelijkheden.

 

Standaard