Opinie

Ontspoorde journalistiek?!

Het is al enkele jaren geleden dat ik nog de tijd nam om naar de 7e dag te kijken.  De steeds uitbreiding nemende ‘steekspel-journalistiek’ en de weinig verheffende debatten brachten mij tot deze vorm van ‘afkeer’ Te oordelen naar het ‘gesprek’ gisteren tussen De Vadder en Leterme is het er ondertussen niets op verbeterd.

 

DeVadderie-fanclub

Ooit werd er opgeroepen om zeker lid te worden van de DEVADDERIE-fanclub. Waarom weet ik niet, maar het paste wellicht in de toenmalige afsluiter van ‘man bijt hond’.
Wie was er nu ‘arrogant-onbeleefd-ongepast’ gisteren in de 7e dag ?
Wat mij betreft alvast NIET Leterme. Waarom dan niet ? Gewoon omdat de man de tijd nam een antwoord te formuleren op de gestelde vraag.
 
De opiniemakers van de kranten en de rest van het journalistengild, kiezen -al dan niet genuanceerd- veelweg de kant van De Vadder.  Blijkbaar wil niemand van hen als ‘nestbevuiler’ worden aanzien.
Ik heb ook de moeite genomen enkele internetfora te ‘raadplegen’.
Ook daar kan je reacties vinden waarbij Leterme als een ‘tjeef’ die autistische trekken vertoont wordt ‘gelabeld’.
Het gros van de reacties veroordelen echter vooral de arrogante wijze waarop De Vadder, maar ook vele andere TV-journalisten, de afgelopen tijd ‘optreden’. De ene vraag nog maar amper gesteld en de andere vraag die al  is afgevuurd.
Let wel : ik heb absoluut geen moeite met kritische journalistiek. Integendeel !!  Maar dat mag niet betekenen dat je géén enkel respect meer opbrengt voor de geïnterviewde, door hem/haar géén degelijk antwoord te gunnen !  Net een programma als de 7e dag wat zich beroept op het brengen van duiding en achtergrondinformatie zou hiervoor bijzonder alert moeten zijn. Niet dus. Daardoor gaat het informatieve karakter steeds meer verloren. Op deze wijze wakkert men de anti-politiek aan. En dat kan noch mag de bedoeling zijn van een zender die met uw en mijn belastinggeld werkt!!
 
Het is niet de eerste keer dat ik mijn bezorgdheid uit over de wijze waarop ‘de media’ de afgelopen jaren ‘ontsporen’. De hoogste tijd dat diezelfde media zich eens onderwerpen aan een kritisch zelfonderzoek. En dat heeft met ‘nestbevuilen’ niks te maken. Wel met respect voor hun eigen doen en laten volgens algemeen geldende deontologische principes.

{flvremote}http://media.vrtnieuws.net/2010/12/131502412ONL1012055698795.urlFLVLong.flv{/flvremote}

 

Standaard