Opinie

Dit mag nooit opnieuw gebeuren

Op 11 november herdenkt de wereld het einde van de 1ste wereldoorlog.  Ook in Turnhout krijgt deze verjaardag de gepaste aandacht. Dit jaar mocht een leerling van het Sint-Victor Instituut uit deze stad een toespraak houden. U kan in Het Nieuwsblad vandaag lezen, hoe erg ‘to the point’ deze toespraak was.

 

Ik wil graag volgende passage uit deze toespraak citeren :

Wapenstilstand mag niet vergeten worden. Deze dag herinnert ons aan de onmenselijke daden die in het verleden gesteld zijn. Wij moeten op 11 november blijven samenkomen om dit te herdenken, opdat het nooit meer opnieuw zou gebeuren; Deze dag nodigt ons uit om het hokjesdenken te doorbreken, om de droom van een betere wereld en welzijn voor iedereen levendig te houden. We mogen nooit vergeten waartoe onrechtvaardigheid en vooroordelen kunnen leiden. Nooit meer oorlog. Zolang jonge mensen de juiste lessen leren uit de geschiedenis, hebben soldaten niet voor niets gevochten, zijn mensen niet voor niets gestorven.

Mooi gezegd ! Meer dan ooit zijn wij ‘bange blanke mensen’ Kijk naar de onrust die in Weelde ontstaat n.a.v. het tijdelijk onderdak brengen van een 500-tal asielzoekers. FDW, die van het extreemrechtse blokbelang komt zelfs hoogstpersoonlijk naar Weelde om hiertegen te protesteren ! Ik kan enkel de woorden ‘we mogen nooit vergeten waartoe onrechtvaardigheid en vooroordelen kunnen leiden’ met dikke grote letters onderschrijven !

Het is de hoogste tijd dat we in Turnhout en omgeving een  tegenbeweging op gang brengen.  Een beweging die al die leugens, zatte zever en vooral de aanwakkerende haat tegen al wat vreemd is, opnieuw te lijf gaat, zij het vanzelfsprekend op een vreedzame wijze. Daarbij hoeven we niet blind te zijn wat het non-beleid van de overheid betreft. Eerder stelde ik al dat de ‘toevloed aan asielzoekers een vorm van immanente gerechtigheid’ is. Ik pleit voor een rechtvaardig asiel- en migratiebeleid wat rekening wil houden met de draagkracht van dit (gast) land. Maar, te oordelen naar de vele miljarden die de regering Leterme aan de banken toestopte, is deze draagkracht best wel redelijk groot ! Hebt u trouwens enige vorm van protest gehoord van extreem-rechts toen deze bankoperatie met uw en mijn belastinggeld werd uitgevoerd ??!!

Onwaakt verworpenen der aarde, verenig u -opnieuw- tegen al dit onrecht en ga de strijd voor eerlijkheid en rechtvaardigheid mee aan!!

Voel jij je ook geroepen ? Laat het me weten via  dreblogt@gmail.com

Standaard