Geen categorie

Staatsgreep via fusie

De bijna staatsgreep van Open VLD’er Bart Somers in Mechelen en Boortmeerbeek om tot een fusie te komen, valt niet in goede aarde. Het protest van de bevolking in -vooral- Boortmeerbeek liegt er dan ook niet om. De Mechelse oppositie verwijt dan weer dat de meerderheid de democratie verkracht. https://www.hln.be/boortmeerbeek/boortmeerbeekse-burgemeester-spreekt-haar-burgers-toe-maar-krijgt-de-wind-van-voren-u-bent-de-marionet-van-bart-somers~a83df1c8/

Het zal ongetwijfeld het taboe wat rust op een fusie tussen Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar nog vergroten.

Maar het kan evenzeer een voorproefje zijn van wat talrijke kleinere gemeenten te wachten staat. Is het niet nog voor de verkiezingen van 2024, dan zal daarna zeker het fusioneren van gemeenten met minder dan 15.000 inwoners een verplichting worden.

Concreet betekent dit een hertekening voor 15 van de 27 gemeenten in het arrondissement Turnhout. Deze 15 hebben immers een bevolking van minder dan 15.000 inwoners. 5 gemeenten tellen zelfs minder dan 10.000 inwoners.

Daarnaast zijn er ook nog 5 gemeenten die in de gevarenzone zitten met minder dan 20.000 inwoners. De 7 steden/gemeenten met meer dan 20.000 inwoners blijven wellicht buiten het bereik van het fusiekanon.

Recent hebben Lille en Kasterlee gekozen voor een verregaande samenwerking met Turnhout en de stadsregio. Maar voor alle duidelijkheid, dit heeft de appetijt voor een fusie niet aangewakkerd.

Turnhout blijft verweesd achter

In de feiten is het vandaag nog altijd zo dat niemand wil fusioneren met Turnhout.

Als ik mijn blik op de al dan niet nabije toekomst werp zie ik onze stad, centrumstad en hoofdstad van de Kempen, verweesd achterblijven.  Meer nog, Turnhout zal wellicht niet langer de grootste stad blijven van de Kempen.

Zo zie ik Oud-Turnhout (14.385 inw.)eerder fusioneren met Retie (11.655 inw.) en/of met Ravels (15.265 inw). Een fusie tussen Beerse (18.371 inw.) met Rijkevorsel (12.319 inw.) en/of Merksplas (8.679 inw.) is ook al niet onwaarschijnlijk.

Mol (37.576 inw.) zal samengaan met Dessel (9.684 inw.) en zou dan op dit ogenblik meer inwoners hebben dan Turnhout.

Meerhout (10.257 inw.) en Laakdal (16.458) zouden ook kunnen samengaan tenzij Meerhout en Geel (41.115 inw.) voor mekaar kiezen. Wat dan meteen de grootste stad zou worden.

Standaard