Geen categorie

Klotsen de golven tegen de ziekenhuisdijk ?

Strand zee golven | Landschappen, Abstracte schilderijen, Schilder

Op 27/3 gaan we voor de derde keer in lockdown in ons land. Tijd om even te recapituleren hoe het met de vorige golven en lockdowns is gelopen.

Half maart 2020, ging ons land in een strenge lockdown. De piek van het aantal covid-patiënten in ziekenhuizen lag op 6/4/20, met 5.759 ingenomen bedden, waarvan 1.285 (per 8/4) op intensieve. De piek van het aantal ziekenhuisopnames lag toen op 28/3 met 629/dag

Zowat het hele land lag stil en alle niet-essentiële verplaatsingen waren uit den boze. Zo mochten tweede verblijvers onder andere niet naar hun appartement aan de kust. En wandelen mocht maar beperkt tot je onmiddellijke omgeving.

Maar vooral : het aantal coronatesten -om en bij de 5.000/dag- lag op een veel lager niveau dan momenteel. En in de ziekenhuizen lag alle gewone zorg stil. Daardoor werden zelfs verpleegkundigen in tijdelijke werkloosheid geparkeerd.

Op 19 oktober 2020 moest de horeca opnieuw op slot in de hoop de tweede golf te kunnen indijken. Per 1/11 moesten ook alle niet-essentiële winkels hun deuren sluiten. Ook de reguliere zorg werd deels uitgesteld.

Op 3/11 waren 7.485 covid zieken opgenomen, waarvan 1.302 op I.C.; met een piek van 877 opnames die dag. Deze lockdown was minder streng zeker wat verplaatsingen betreft. En op 13/2/21 mochten de kappers heropenen, gevolgd door de andere contactberoepen op 1/3 ll.

Vanaf 27/3/2021 gaan we een derde lockdown in. De horeca is nog steeds gesloten, de niet-essentiële winkels mogen enkel nog op afspraak werken, de kappers en niet-medische contactberoepen terug dicht en de scholen 1 week paasvakantie extra.

En wat nu met de cijfers ? Op 25/3 zijn er 2.492 covid-bedden ingenomen in de ziekenhuizen, waarvan 651 op IC en op 22/3 werden 281 ziekenhuisopnames genoteerd.

Er is niet alleen een opmerkelijk verschil waar te nemen in de cijfers. Maar vooral heeft de unisono stem van experten EN de media, geen enkele keer als nu het geval, zo hard geklonken om een lockdown in te voeren. Ondertussen is ook het aantal testen veel hoger opgelopen. Met een dagelijks gemiddelde van +60.000 testen. En bovendien zijn de vaccinaties -weliswaar erg traag- bezig.

Ziekenhuizen niet overbelasten

Er is de vrees dat de ziekenhuizen het anders niet meer zullen kunnen trekken…zo zegt men ons.

Maar is die vrees ook terecht. Of heeft het eerder te maken met het gegeven dat, als de gewone niet dringende zorg weer eens moet worden uitgesteld de verliezen voor de ziekenhuizen niet meer te tellen zijn ??

Want dat zou betekenen dat er weer een heel pak minder geld binnenkomt via de honoraria. Zeker als je weet dat zowat 40% van de werkingskosten v/d algemene ziekenhuizen bestaat uit diezelfde honoraria.

Zo heeft enkel al het Hasseltse-Jessa ziekenhuis, 5.600 operaties uitgesteld tijdens de eerste golf. Als gevolg daarvan hebben heel wat ziekenhuisartsen (zelfstandigenstatuut) ook moeten leven van een overbruggingsuitkering.

De overheid heeft na die eerste golf al twee miljard euro aan ‘voorschotten’ betaald aan de ziekenhuizen om het verlies aan inkomsten te compenseren.

Of is het allemaal niet meer dan een langgerekt passieverhaal, waarbij Jezus (lees : bevolking van 11 miljoen) tot 3 keer onder het kruis bezwijkt

Standaard

Een gedachte over “Klotsen de golven tegen de ziekenhuisdijk ?

  1. Boudry Johan zegt:

    Mijn grootste vraag : Hoeveel kost het geklungel van de politici ons en hoe gaan ze dat op ons verhalen want ja wij zullen opdraaien voor de kosten!
    Ik ging naar de kapper voor corona 14€ deze maand 19€; als alles ooi voorbij zal raken……

    Like

Reacties zijn gesloten.