Geen categorie

In memoriam

Paul Dierckx 7 maart 1936 – 9 juli 2020

Als we vandaag kunnen genieten van een koffie, een gagel, een ontbijt of een vergadering bijwonen, in de Klein Engelandhoeve in Turnhout, is dat te danken aan Paul Dierckx.

Maar zelf zal ik Paul vooral herinneren als de man die in Turnhout en omgeving, de problematiek van mensen die leven in armoede op de politieke agenda heeft gezet.

Samen met Magda Strauwen stichtte hij in 1989 ’t trefpunt Toreke met als thuisbasis de Klein Engelandhoeve.

Ontelbaar zijn de uren van vergaderingen en besprekingen die ik samen met hem en Turnhoutse beleidsverantwoordelijken heb gehad over de aanpak van de kansarmoede in onze stad. En over de verdeling van de middelen die de overheid hiervoor ter beschikking stelde. Zijn leiddraad daarbij waren altijd de mensen die in armoede leefden. Zijn pleidooien voor een betere en transparantere werking van het OCMW waren quasi eindeloos maar wel terecht. “Het geld mag zeker niet alleen gaan naar structuren en maatschappelijk werkers maar moet ook rechtstreeks ten goede komen van de mensen zelf” net als “het belang van het delen van kennis” zijn uitspraken die ik nooit zal vergeten.

17 Oktober werelddag van verzet tegen armoede

Dat die dag in Turnhout en op andere plaatsen in de Kempen al meerdere jaren een actiedag is geworden is helemaal te danken aan de niet aflatende ijver van Paul

Voor mij was en is Paul Dierckx de ‘Père Joseph’ van Turnhout. Naar het voorbeeld van de Franse priester Joseph Wresinski. Hij was de oprichter van de beweging ATD Vierde Wereld, welke wereldwijd actief is. Joseph Wresinski is in 1988 overleden.

Bedankt Paul voor uw inzet ten bate van mensen in armoede. Voor Magda, de familie en vrienden van Paul, veel sterkte en oprecht medeleven.

Dré Wolput

Foto : Het Bezemklokje

Standaard

3 gedachtes over “In memoriam

 1. Melis marc zegt:

  Één heel mooi verhaal.
  Wij stonden zelf aan de zijde van paul&magda.
  Wij met de groep van mensen met een hart, die samen gewerkt hebben om hier in Turnhout bekend te worden. En alles mee opstarten. Nu er andere instellingen met de pluimen gaan lopen. Nu ik werk nog altijd op de kleinengelandhoeve we gens Paul en Magda.
  Paul rust zacht,
  Goede vriend. 😪

  Like

  • Zo is het Marc. Ik ben in al die jaren ook medestander geweest met mensen die in armoede leven. Paul was en blijft een pionier wat dat betreft in Turnhout. I

   Like

 2. Mil Blancquaert zegt:

  Ook voor ons was Paul een zeer goede vriend, en blijven we zijn project tegen armoede ondersteunen. De vriendschap en genegenheid die we steeds weer mochten meemaken blijft in ons hart besloten. Magda, die samen met Paul’s geest het project blijft verder zetten, mag op onze steun ten volle rekenen.

  Myriam en Mil

  Like

Reacties zijn gesloten.