Geen categorie

Knellende liftjes

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen en tafel

Gisteren, zaterdag, diende Turnhoutse brandweer een persoon te evacueren uit een flat, gelegen naast de onze. Deze persoon moest naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een facebook-volger maakte mij erop attent dat iemand die horizontaal moet worden vervoerd/verplaatst steeds op dergelijke wijze moet worden geëvacueerd wegens te kleine liften in de meeste flatgebouwen.

Een terecht opmerking. In mijn antwoord stelde ik om daarover de bevoegde ministers en onze Burgemeester en schepenen ruimtelijke ordening en preventie, te interpelleren.

De daad bij het woord voegend, stuurde ik hen vandaag, 8 maart 2020, al deze brief

Aan de Ministers : Bart Somers; Zuhal Demir, Wouter Beke, Mathias Diependaele
Aan de heer Paul Van Miert, Burgemeester van Turnhout
Aan Mevrouw Els Baeten, schepen ruimtelijke ordening Turnhout.
Aan de Heer Jan Van Otten, schepen preventie Turnhout

Geachte Mevrouw Mijnheer,
Zaterdagnamiddag werd een persoon die naar het ziekenhuis moest worden gebracht, door de brandweer geëvacueerd uit een naast ons gelegen flat.
Het is niet de eerste keer dat dergelijke evacuatie in mijn of in een andere buurt moet worden uitgevoerd.

Personen die horizontaal moeten worden vervoerd/verplaatst dienen in een flatgebouw veelal op deze wijze te worden ontzet omdat de liften meestal te klein zijn om er met een brancard te kunnen inrijden.
Ik ben niet op de hoogte van de huidige wetgeving met betrekking tot liften in flatgebouwen, maar stel me de vraag of het niet aangewezen is om projectontwikkelaars (en sociale huisvestingsmaatschappijen) te verplichten om voldoende grote liften te voorzien ? Zodanig dat een evacuatie van een horizontaal te vervoeren/verplaatsen persoon via de lift kan gebeuren ?

Ik kijk alvast uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,
Dré Wolput
Emiel Verreesstrat, 40/7
2300 TURNHOUT

Standaard

Een gedachte over “Knellende liftjes

Reacties zijn gesloten.