Geen categorie

Wa is da ?

Afbeeldingsresultaat voor fotos van een snijdersbankEen snijdersbank

“En is dat hier een hakenkruis ? Nee dat is géén hakenkruis”

Een seuzi begot. Zo begint een blog die ik rum 5 jaar geleden online plaatste. Een origineler Turnhouts geschenk voor Turnhout 2012 was er wellicht niet te bedenken. Een idee van de CD&V, die zich -toen al- profileerde als een warme partij. Dan komt een dekentje in de winter echt wel van pas. Niet alleen voor de tet van Turnhout. Ook tijdens de picnic op het Warandeplein werd dit deken al meermaals gebruikt.
https://wolput.com/2011/11/22/een-seuzie/

Dezer dagen is ditzelde, kleurrijke dekentje, gemaakt door tientallen vrijwilligers, waaronder heel wat dames die WO2 hebben meegemaakt, onderwerp van een controverse. Toen wij maandag ll (19/12) een zorgeloos dagje zouden spenderen in en op Brussel Wintert stapten we kort voor de middag het centraal station buiten.

Na enkele meters op Brusselse bodem te hebben gezet, komt er een telefoontje van RTV. Of ze me eventueel mochten interviewen over de hakenkruizen op de muts van de Turnhoutse tet. Waarom ze daartoe bij mij terecht kwamen weet ik niet tenzij ze op zoek waren naar een Turnhoutenaar met een mening.

Maar mijn verbazing over hakenkruizen op de tet was zo groot dat ik enkel kon (in)denken dat één of andere ‘vandaal’ met een spuitbus zwarte hakenkruizen had aangebracht.
Na dat telefoontje ging ik via mijn contacten op zoek naar ‘wat is hier gaande’. Vrij snel werd me duidelijk dat E.S.K een foto op haar FB had geplaatst, onscherp en volgens mij ook  gefotoshopt. Op deze foto meende ze swastika’s te ontwaren. Zonder ook maar het origineel te hebben gezien (de sprei over de tet dus) ontstak ze in een bijna hysterische woede.

Bij het haken een kruis maken is niet hetzelfde als een hakenkruis

Ondanks mijn grenzeloze respect voor alle slachtoffers van WO2, vond ik haar reactie(s) echt wel ‘van de pot’ gerukt. Zonder ook maar even te willen overwegen dat dit niet bewust zo zou zijn gemaakt. Zonder ook maar een greintje respect voor de vele vrijwilligers, waaronder heel wat dames die WO2 hebben meegemaakt…moest en zou één en ander via FB aan de schandpaal worden genageld.

Nochtans heeft zij als echtgenote van een Turnhoutse schepen, het juiste kanaal in huis om één en ander met bekwame spoed te laten uitzoeken en desgewenst recht te zetten. Trouwens, bij daglicht werd meteen duidelijk dat het aan mekaar genaaide stukjes van een Belgische vlag betreft die, met moeite, eventueel als -absoluut niet zo bedoelde- swastika’s kunnen worden geïnterpreteerd. Alsof België collaboreerde met het nazi-regime…

Ach, ik veronderstel dat een schepen niet hoofdelijk kan verantwoordelijk worden gesteld voor wat zijn echtgenote toevertrouwd aan Facebook. En daarbij, iedereen maakt wel eens fouten. Iedereen, dus ik ook ! Maar dan kan ik rekenen op mijn vrienden of mijn partner die me op mijn fout wijzen… Dat is dan èchte, warme vriendschap en èchte warme liefde

Excuses voor één en ander zullen er niet volgen denk ik.

 

Ik wens iedereen alvast die èchte vriendschap en liefde toe in deze Kerstdagen en alle andere dagen die nog zullen volgen.

Standaard