Geen categorie

Moeras

Het was een week van goed nieuws van en voor Turnhout. De renovatie van het zwembad zit op schema. Turnova start eindelijk met het tweede en laatste deel van deze site in wording. Flor Joosen blikt als gewezen Unizo-voorzitter tevreden terug op wat onder hun impuls in Turnhout werd verwezenlijkt.

Ik word zowaar emotioneel overmand bij zoveel goed en positief nieuws. Maar, toch wil ik enkele kanttekeningen maken zoals bijvoorbeeld over :

Het zwembad
Na 5 jaar sluiting, wegens onbruikbaar, komt de heropening er nog in 2016. Uit de berichtgeving blijkt dat de zwemkuip in moerasgebied werd ingeplant. Hoezo ? En dat werd door de beleidsverantwoordelijken herhaaldelijk ontkent en tegengesproken. Met zowat 4 miljoen kilo beton zou deze badkuip de nodige stabiliteit gekregen hebben om voor eens en altijd op de juiste plaats te blijven liggen.

De juiste plaats ? Hoe is het mogelijk denk ik dan dat het schepencollege destijds heeft beslist om net in dit moerasgebied een zwembad te laten bouwen ? Bovendien zullen het diezelfde beleidsverantwoordelijken zijn die bij de heropening een hoofdrol zullen spelen. Tja, de kiezer heeft nu eenmaal een (te) kort geheugen…

Unizo
Eerst even zeggen dat ik Flor Joosen als ondernemer zeer erg respecteer en waardeer. Mensen kansen geven is voor hem absoluut geen ijdel begrip. Nu Flor de Unizo-fakkel doorgeeft aan Susy Maes -proficiat Susy- blikt hij tevreden terug op een periode van 20 jaar. Hij is ook erg lovend over de huidige openheid en wil tot samenwerking, binnen het Turnhoutse college. Over die tevredenheid was in 2012 (verkiezingsjaar) alvast niet veel te merken. Integendeel zelfs. Vooral de aanhoudende kritiek op het mobiliteits- en parkeerbeleid werd toen nog breed uitgesmeerd…

Turnova
Van zodra dit project effectief gerealiseerd zal zijn, zal ik met graagte en veel genoegen mijn aanhoudend scepticisme laten varen. Meer zelfs : ik zal dan ootmoedig toegeven dat ik verkeerd zat. In afwachting echter…

Standaard

7 gedachtes over “Moeras

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Zweven tussen de wolken , en zwemmen in moeras gebied . Hopelijk zijn er in Scherpenheuvel voldoende kaarsen !!!!

  Like

 2. Eddy Grooten zegt:

  Ja Drė. De bouwheer geeft nog steeds niet vrij hoeveel vierkante meter er nu echt verhuurd is aan retailers. We zijn donderdag gaan luisteren maar buiten wat reclame en veel arrogantie hebben wij niet veel gehoord. Ik vrees voor de gasthuisstraat het ergste.

  Like

 3. Herman Schaerlaekens zegt:

  Het moeraszwembad, met Eric Vos als toen verantwoordelijk schepen van openbare werken en sport, was beter op Turnova heropgebouwd: dicht bij de scholen en terug volk naar het centrum.

  Like

 4. Dierckx werner zegt:

  Niet te begrijpen dat ze destijds wetende dat ze met miserie bezig waren niet gekozen hebben om die oude kuipen te verbouwen die hebben nooit problemen gekend! Een afdamming van die waterloop was mogelijk geen slecht idee om dat moeras droog te leggen!

  Like

 5. Reccino Van Lommel zegt:

  Allemaal goed en wel, die opmerkingen van de N-VA. Waarom keuren jullie dit dan allemaal goed? Vlaams Belang is de enige consequente neen-stem in dit zwembaddossier.

  Like

 6. Zou de ware reden voor het volstorten met beton van de kelders van het zwembad misschien kunnen zijn dat voor de permanente waterbemaling die indertijd omwille van stabiliteitsprolemen in zeven haasten moest aangelegd worden, bewust geen milieuvergunning is aangevraagd door het vorige bestuur. Om deze illegale toestand recht te trekken moest en zou deze bemaling vervangen worden door massa’s beton (wet van Archimedes)

  Ben als burger en belastingbetaler ook benieuwd naar de stand van zaken mbt de juridische afwikkeling van het zwembaddebacle. Of moet dit ook ondergebetonneerd worden.

  Geliked door 1 persoon

  • Zoals ik al op mijn facebookstatus schreef : in dit onverkwikkelijke zwembaddossier zitten heel veel addertjes onder het beton verscholen. Hoeveel moet Turnhout nog afbetalen voor dit onding ?

   Like

Reacties zijn gesloten.