Opinie

Witte brigade

witte brigade

Zaterdag 28 maart startte de Turnhoutse campagne voor een nette stad. Een gecoördineerde aanpak tegen het vele zwerfvuil wat onze stad ontsiert. Job well done, denk je dan!

As je de deelnemers aan deze actie bekijkt op de foto’s van Gazet Van Antwerpen, lijkt het wel een witte brigade tegen het vele vuil. Wit tegen zwart  zeg maar. Echt wel opvallend, is dat geen enkele van onze gekleurde medemensen bij deze start aanwezig was.

Noot vooraf  : de voorbije weken kregen we elke dag een karrevracht aan standpunten over racisme en discriminatie over ons heen. Zelf mocht ik ondervinden hoe mensen op de loer liggen om je racisme/discriminatie te kunnen verwijten als je één of ander standpunt inneemt. Daarom het verzoek om deze blog niet te bekijken/lezen alsof ik zou zeggen dat ‘wit’ opruimt wat ‘zwart’ achterlaat aan zwerfvuil en afval!!!

Hebben wij enkel witte vrijwilligers in het ‘opruimbestand’ ? Spreken wij alle mensen wel (voldoende) aan met een campagne als deze? Hoe komt het dat zo weinig vreemd volk (*) betrokken/aanwezig is bij acties als deze?

Diezelfde vraag stel ik ook al enkele jaren naar aanleiding van de opening van het cultuurseizoen. Ook dan zie je het vreemde volk enkel op de rommelmarkt passeren en niet op de cultuurmarkt.

Politieke sector discrimineert het ergst

Terwijl ‘de politiek’ de mond vol heeft over de strijd tegen racisme en discriminatie, is dit net de sector/maatschappelijke geleding waar discriminatie het grootst is!

Kijk maar naar de samenstelling van onze gemeenteraad en de dagelijkse besturen van de politieke partijen in Turnhout. Bijna 1 op 6  Turnhoutenaren is van vreemde origine. Er zouden dus minstens een 5 à 6 raadsleden van vreemde komaf moeten zijn. Nu is dat -0-. In de top van de Turnhoutse politieke partijen vinden we ook al geen vreemd volk terug. CD&V heeft zelfs hun eerste opvolger, de Marokkaan Ibenhajen Mohamed, niet opgenomen in het bureau!

Het is blijkbaar veel makkelijker om ‘aan de kant te roepen’ dan in de praktijk te brengen, dat wij het vreemde volk meer moeten betrekken in ons samen-leven, op onze arbeidsmarkt, in….

Vissen we wel genoeg in die vijvers van het vreemde volk, of is er een onneembare omheining opgetrokken rond die vijvers? Of zijn onze methodes van bevissing niet (meer) aangepast?

En ja, het is ook al veel makkelijker deze vaststelling(en) te doen dan er ook effectief iets mee te doen. Ik heb ook geen oplossingen in pacht. Maar wil wel graag met anderen, politiek verantwoordelijken enz. …nadenken over hoe we meer dan vandaag integratie-bevorderend kunnen (samen)werken. Wie dat ook wil laat dat wel aan mij horen, hoop ik

Uitsmijter over discriminatie op de arbeidsmarkt : kan je of heeft het zin om twee mensen te verplichten tegen hun zin met mekaar samen te werken? Wie wordt daar dan beter van? Maar dat is stof voor alweer een andere blog.

*vreemd volk : deze woorden zijn absoluut NIET pejoratief bedoeld. Maar het schrijft en leest wel makkelijker!

Dré Wolput

29 maart 2015

Standaard