Opinie

Turnhout: Vertrouwen

image

2e Kerstdag is voor de meesten onder ons nog een feestdag. Dat had het eigenlijk ook moeten zijn bij de voorstelling van het bestuursakkoord tussen NVA, CD&V en SP.A.

Er komt echter enkel kritiek. Van de oppositie kan je dat redelijkerwijze ook verwachten. Maar de reacties zijn ongemeen striemend. Terecht? Voor het antwoord daarop, moeten we even terug in het recente politieke verleden van de Stad Turnhout.

De afgelopen legislatuur werd gekenmerkt door grote verdeeldheid. Als gevolg hiervan werd de coalitie opgeblazen en ook weer gedepanneerd. Zowel CD&V als SP.a (de 2 grootste coalitiepartners) hadden af te rekenen met een lijsttrekkers-schisma. Ondertussen was er al een hele tijd een sfeertje geschapen waarbij ‘iedereen’ het beleid, zowel voor als na de depannage, afkeurde. Het was duidelijk : CD&V -maar vooral Sis Stijnen- moesten worden afgestraft voor zoveel ‘onkunde’ Op 14 oktober presenteerden 9 partijen zich aan de kiezer.

Die kiezer koos voor de verandering waardoor NVA in één klap met 11 mensen in de gemeenteraad komt. Als overwinnaar van 14/10 (waarbij géén enkele coalitiepartner stemgewijs werd beloond voor geleverde inspanningen) brachten zij de coalitiegesprekken op gang. Met het gekende resultaat.

Mathematisch was een meerderheid zonder NVA onmogelijk met -3-partijen . Met andere woorden zou een coalitie zonder NVA uit -4- partijen bestaan. Wat is dan nog wijn en wat water?! Maar, dat is louter rekenkunde. Voor CD&V was het voor 14/10 al duidelijk dat een samenwerking met TIM, onmogelijk was. Bovendien heb ik een zwaar vermoeden, dat bij bij SP.a een gelijkaardig verhaal werd geschreven.

Terug naar NU èn de toekomst van onze stad Turnhout. Zijn de kritieken terecht? Neen. Ook al was ikzelf ook ontgoocheld door het gebrek aan entoesiasme tijdens de persconferentie!  De 11 verkozenen van NVA zijn allemaal, behalve Brentjens, nieuw in de politiek. Die partij levert behalve de burgemeester, ook -4- schepenen. Dat maakt dat het politieke gewicht van deze coalitie ook bij NVA ligt. Zij vragen -begrijpelijkerwijze- tijd om zich in te werken. Wat mij betreft krijgen ze ook die tijd, maar wel ‘zo kort mogelijk’ Uit respect voor de kiezer moeten wij ook bereid zijn om deze coalitie dit vertrouwen te geven. Minstens tot bewijs van het tegendeel. (Trouwens, niet te vergeten dat ‘de kiezer altijd gelijk heeft’)

Mij werd in het verleden wel eens negativisme verweten in mijn blogs. En ja, ik geef toe niet echt een koorknaapje te zijn wat het ventileren van mijn mening betreft. Maar dat is klein bier in vergelijking met de kritieken op het bestuursakkoord. Het zijn net buldozers die je frontaal aanrijden.

Zoals steeds is the proof of the pudding in the eating. Dat zal snel blijken zodra de begroting, waarbij de buikriem zal moeten worden aangetrokken, op de collegetafel komt samen met de opmaak van een meerjaren-beleidsplan. Ondertussen wil ik mijn lezers ook gerust stellen : ik zal mijn kritische geest niet laten verdrinken in dit voorwaardelijk vertrouwen.

Standaard

3 gedachtes over “Turnhout: Vertrouwen

 1. Ludo Van Litsenborg zegt:

  RE: Turnhout: VertrouwenZelfs gebakken lucht weegt zwaarder dan waar deze, nieuwe, coalitie mee naar buiten kwam.

  Like

 2. walter zegt:

  RE: Turnhout: Vertrouwenja dre ik wil nu toch ook wel eventjes inpikken op jou en marc .als de politiekers naar de kiezer hadden geluisterd dan had N-VA normaal met T.I.M. in zee moeten gaan en niet met de verliezers.maar is het niet zo dat men samen ging met T.I.M dan had men bijna niet anders gekunnen dan eric vos de sjerp te geven daar hij de meeste voorkeurstemmen had.en dre ik heb toch al van andere N-VA burgemeesters gehoord dat ze vinden dat N-VA in turnhout een fout heeft gemaakt door met de verliezers verder te gaan,en de turnhoutnaar heeft dit goed laten voelen door massaal anders te stemmen.en de mensen die verandering wilden in turnhout en die anders gestemd hebben voelen zich nu door de partij waar ze op gestemd hebben in de zak gezet.en bij de volgende verkiezing zullen ze dat zeker terug laten voelen.

  Like

 3. walter zegt:

  RE: Turnhout: Vertrouwendré dat jij je niet aangesproken voelt door mijn reactie dat zal niet zijn want anders had je niet gereageerd.en dat ik tegenkandidaat was helemaal al niet, ik heb meegedaan omdat men dat gevraagd heeft want als turnhout vooruit het niet had gevraagd zou ik zeker nergens anders zijn gaan aankloppen,en ik reageer als turnhoutenaar en niet als politieker.maar de kiezer heeft gekozen, en daar ik nogal veel mensen ken en tegen kom op de straat vang ik veel reactie’s op en dat heeft niks te maken met stenen gooien naar partijen want ik heb bijna in alle partijen vrienden zitten.maar nu we toch over reactie’s bezig zijn moet ik toch het volgende kwijt dré,van oud naar nieuwjaar was ik zelf op de grote markt en wie liep er langs en zonder of weinig mensen een nieuwjaar te wensen en niet al te vrolijk dat was willy van geirt op kop erwin brentjens in het midden en dan als laatste tom versmissen ze konden precies niet rap genoeg weg zijn.en als deel van een nieuw bestuur verwacht je dan toch dat deze mensen eventjes tijd zouden maken op de markt voor een babbel met de mensen of dat erwin de microfoon eventjes vroeg van de die zanger dan had hij alle mensen daar de beste wensen kunnen geven.

  Like

Reacties zijn gesloten.