Opinie

Wolputten

wolputten300

Huiscartoonist van deze site, Gie Campo, stelde recent enkele nieuwe Turnhoutse woorden voor. Zo ook ‘Wolputten’.  Volgens Gie betekent dit : zich uitermate kritisch opstellen. Net nu ik aan Turnhout beloofde wat meer op zoek te gaan naar positieve zaken in Turnhout. Maar hoe dan ook, voel ik me vereerd met dit nieuwe werkwoord. Dat is toch al positief.

Verder lijkt het wel alsof heel wat positief nieuws werd opgespaard voor deze eindejaarsperiode. Zo is er de voorstelling van de Turnova-plannen. Toonaangevend, ambitieus, een voorbeeld voor Vlaanderen, een baken in de stadsregio enz. De lovende termen proberen mekaar de loef af te steken. Wat mezelf betreft : goed dat er nu eindelijk concrete plannen zijn. Nu kunnen de nodige bouwvergunningen worden aangevraagd en kan er eindelijk komaf worden gemaakt met een site die er al sinds 1974 verlaten en verkrot bijligt. Niemand zal in de toekomst nog een reden hebben om een zogenaamde ‘leegstandsinventaris’ op deze site te gaan opmaken.

En er is ook ‘winter in Turnhout’. Een ijspiste, unieke kerststal en de onmisbare kraampjes met borrels en ander lekkers. Zelf geef ik de voorkeur aan warme chocomelk. Er zijn ook de schoppingzondagen, optreden van de Turnhoutse boeren en nog veel meer. Kortom is er in de komende weken geen enkele reden om niet langs te komen op de Turnhoutse –bijna opnieuw aangelegde- Grote Markt. Gezelligheid troef.

En er is nog meer kerstsfeer te rapen. Ook langs de Nieuwe Kaai is er een kerstgebeuren voorzien. De organisator zegt hiervan dat het vooral de bedoeling is om een meer gezinsvriendelijke sfeer te creëren dan op de markt. Hij is bang dat er alleen maar jenever kan worden gedronken. Er zal in Turnhout wel plaats zijn zeker voor 2 zulke evenementen op hetzelfde ogenblik?! Al heb ik er zelf toch wel wat gemengde gevoelens bij. Zou dit 2e kerstevenement te maken hebben met dat andere nieuwe woord ‘Ottentotten’ wat –de onovertrefbare- Gie Campo in het Turnhoutse woordenboek wil? Ottentotten is volgens hem in de coalitie zitten en oppositie voeren. ’t Zal toch niet waar zijn zeker?

Aan ieder van u, aan al uw dierbaren een vrolijk Kerstfeest en een zeer gelukkig Nieuwjaar gewenst.

Standaard