Opinie

Redelijkheid

Het is ongelofelijk hoe je spitsroede moet lopen als je tegenwoordig ‘iets’ wil zeggen over de Turnhoutse markt.

Er zijn al enkele faillissementen geweest van horecazaken op de  Markt. Bij de meeste recente plaatste ik een reactie op mijn facebook, en op het nieuwsblad. Lees even mee : Elk faillissement is er één te veel maar ik vind niet dat je de werken en/of het parkeerbeleid altijd de schuld kan geven van een faillissement. Wat concreet deze horecazaak betreft : deze is nog niet zo heel lang actief. Reeds bij de opening ervan heb ik mezelf afgevraagd hoe lang dit zou (kunnen) openblijven. Als gebruiker stelde ik vast dat de oppervlakte van dit ijssalon heel klein is. Te klein om er deftig ‘je kost te kunnen verdienen’ denk ik dan. Zelfs wanneer je rekent op een heel lange warme zomer . Zou het kunnen dat sommige mensen die een zelfstandige activiteit starten tè overmoedig zijn of zich niet of onvoldoende deskundig laten begeleiden vooraleer te beslissen?! Als je een zaak start op het ogenblik dat de werkzaamheden al bezig zijn, moet je volgens mij toch extra ‘risico-berekeningen’ maken en/of incalculeren. Ook de economische crisis doet de horecazaken -niet alleen in Turnhout- geen goed. Misschien is er ook oneerlijke concurrentie via zwartwerk’ in deze sector

Natuurlijk zal het zo zijn dat zowel de werken als het parkeerbeleid ‘een’ invloed hebben op de handel en wandel op en rond de markt. En als je dat maar dikwijls genoeg herhaalt, gaat iedereen  ook zonder meer geloven dat dit alleen oorzaak is van de vele faillissementen.

Maar het gaat de redelijkheid te buiten dat als enige reden te stellen van alles wat er mis loopt op de markt. Er zijn ook andere oorzaken, zoals ik in mijn reactie al aanhaalde. Het is evenmin redelijk om, wanneer je dat durft te zeggen, dat je dan bij wijze van spreken ‘de halve Horeca’ in je nek krijgt. Natuurlijk zijn er ook anderen dan horecanten (politieke partijen bvb) die maar al te graag deze klaagzang blijven voeden en overnemen. Maar als in de lente van volgend jaar, de Markt opnieuw zal zijn aangelegd, gaat dat liedje wel wat valser klinken wellicht.

Hoe dan ook, zowel de horeca-sector als de lokale overheid zouden er baat bij hebben om een studie te laten doen rond  vragen zoals :

 1. wat is de invloed v/h parkeerbeleid op de omzet 
 2. wat is de invloed van de economische crisis op de omzet 
 3. waar is er sprake van slecht beheer of een niet-realistisch businessplan enz. 
 4. En zelf zou ik zeker de vraag stellen wat de invloed is van oneerlijke concurrentie via bvb zwartwerk.

Maar, zoals al gezegd, wellicht verdwijnen vele klachten zodra de markt in al zijn glorie ligt te pronken.

 

Standaard

3 gedachtes over “Redelijkheid

 1. jan de hond zegt:

  horecakan geheel meegaan met de opinie van de heer Wolputtoch zijn ook de horeca ondernemers niet zonder schuld.Arrogantie, hoge prijzen en slechte bediening vallen ons klantenvaak ten deel. Het is een verademing om in Duitsland of Amerikate worden bediend. Men weet daar nog wie de klant isnl. koning.

  Like

 2. Raf Coene zegt:

  RE: RedelijkheidAls Dré de studie betaalt ga ik ermee akkoord om ze te laten uitvoeren. :)Over die ijssalon, ja die hebben eerder veel ongeluk gehad. Als ik me niet vergis zijn ze vlak na de zomer van vorig jaar gestart. Zeven van de negen weken van deze zomer was het een hondenweer, en wanneer het dan eindelijk mooi weer was in september, werd het zwaartepunt van de werken op de Grote Markt verlegd naar hun voordeur, dus geen terras. Jammer want het waren en zijn eerlijke uitbaters. Misschien moeten ze maar eens met hun verhuurder praten over een tweede kans. Over de failliete horeca-zaak vlak achter de failliete ijssalon, daar zit een geurtje aan. De exploitanten waren duidelijk niet zo bekommerd om het succes van hun zaak, ze waren meer gesloten dan open onder andere, en nog voor het faillissement was het grootste deel van de inboedel foetsie. Ter vergelijking, bij het ijssalon is de inboedel nog aanwezig.En de failliete bistro/café een beetje verder om de hoek, die waren grof, ook tegen ons en we hebben er nooit meer een voet binnen gezet. Sommige uitbaters hier kunnen heel wat leren uit het buitenland zoals Jan De Hond suggereert.Dit alles om maar te zeggen dat men de oorzaak niet altijd moet zoeken bij het parkeerbeleid of de negatieve invloed van openbare werken of economische crisis op de omzet.

  Like

Reacties zijn gesloten.